Hlavní obsah

Istanbulské peklo Zápotočného vyškolilo, derby by hrál každý zápas

PRAHA

Hrál své první derby, jenže na rozdíl od slávistických noviců není sparťan Tomáš Zápotočný (30) žádný nezkušený zajíc. Má tituly z české i turecké fotbalové ligy a hlavně zkušenosti z bitev mezi istanbulskými týmy se mu v pondělí večer na Letné moc a moc hodily. Zastoupil potrestaného kapitána Tomáše Řepku a přispěl k tomu, že Sparta i podruhé v sezóně Slavii porazila, tentokrát 2:0.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Tomáš Zápotočný (vlevo) na zemi po souboji se slávistickým Karolem Kiselem

Článek

Peklo v hledišti, peklo na hřišti. Taková bývají istanbulská derby. Tomáš Zápotočný je prožíval v dresu Besiktasu Istanbul, takže před derby pražských „S“ moc dobře věděl, do čeho jde.

„Nebyl jsem nervózní. Odehrál jsem hodně podobných zápasů v Turecku proti Galatasarayi či Fenerbahce. Moc jsem se na derby těšil a jsem rád, že jsem si ho zahrál. Kdyby se hrál každý zápas před takovými diváky, bylo by to krásné,“ liboval si stoper Sparty.

Generali Arenu zaplnilo devatenáct tisíc diváků, takže si Zápotočný mohl připomenout pekelnou istanbulskou atmosféru. „Derby jsem si užil. Hrálo se před parádní kulisou, navíc jsme zvítězili. Co víc si přát...“

Tomáš Zápotočný ještě v dresu Besiktase Istanbul.foto: Reuters/Oleg Popov

Teď fandí svojí Příbrami, aby Spartě pomohla

Sparta měla štěstí, že díky Kweukeho trefám rozhodla již do 12. minuty a měla klid. Postupem času jí podceňovaný rival dělal velké problémy. „Pořád to bylo dost otevřené a Slavia mohla snížit. Pak by to hořelo, ale naštěstí gól nedali. Přiblížili jsme se zase Plzni a odskočili Jablonci, což jsme potřebovali,“ oddechl si Zápotočný.

Letenští ztrácejí na Plzeň šest bodů a ještě mohou pomýšlet na obhajobu titulu. „Určitě stále věříme! Řekl bych, že Plzeň bude pod obrovským tlakem, takže to pro ni nebude jednoduché dotáhnout do konce. Rozdíl šesti bodů je velký, ale musíme pořád doufat a vyhrát v Boleslavi,“ přál si obránce.

Zápotočný pochází z Příbrami a právě jeho bývalý klub v pátek přivítá Viktorii, takže by případně mohl Spartě pomoci. „Příbrami budu samozřejmě fandit. A pokud mi to vyjde, tak se na ten zápas půjdu rád podívat.“

Reklama

Související témata: