Hlavní obsah

Zadlužená Slavia zachraňuje Evropu, přitom jí hrozí sešup do třetí ligy

PRAHA

I podruhé v sezóně v pondělí prohráli derby se Spartou, takže stále nemají jistou ligovou záchranu. Čtvrtečním duelem v Teplicích vstupují fotbalisté Slavie do čtvrtfinále Ondrášovka Cupu, z něhož by mohli postoupit do pohárové Evropy. Všechny fotbalové události perného týdne však zatlačuje do pozadí klíčová otázka. Získá zadlužený klub licenci pro příští sezónu a nezřítí se až do třetí ligy!?

Foto: Michal Doležal, ČTK

Slávistický kapitán Karol Kisel (vpravo) bojuje o míč s Tomášem Zápotočným ze Sparty.

Článek

Derby se Spartou, snaha o ligovou záchranu a šance dostat se z Ondrášovka Cupu do Evropské ligy. To všechno jsou události, jež by za normálního stavu držely fanoušky fotbalové Slavie ve varu. Příznivci červenobílých barev teď však žijí především obavou o samu existenci klubu. Bývalí přední hráči i veřejně známé osobnosti bijí na poplach. Už to není legrace, Slavia se řítí ke krachu...

Minulý týden odevzdávaly kluby fotbalové ligy podklady k žádostem o udělení profesionální licence pro příští ročník. Slavia dluží firmě ENIC ranec 110 miliónů korun a zaplatit musí do listopadu. O uhrazení dluhu se měl postarat nový majitel, toho však Slavia doteď nepředstavila. Generální ředitel klubu Miroslav Platil navíc minulý týden přišel na klubových stránkách se závažným prohlášením.

Nový majitel není, splátkový kalendář neexistuje

„Informace v médiích o tom, že na základě soudního rozhodnutí je Slavia oprávněna splatit závazek vůči ENICu ve splátkách, není pravdivá. Žádné takové soudní rozhodnutí neexistuje, neexistuje ani žádná jiná dohoda se společností ENIC. Tato informace nevzešla z klubu a Slavia se od ní distancuje,“ vyhlásil Platil.

Co bude se Slavií dál? Nikdo neví...foto: ČTK/Radek Petrášek

Jen tak potvrdil, jaká pohroma se na Eden řítí. Klub nebude schopen dluh uhradit, pokud nezíská nové majitele. Slavii by pak mohla zachránit už jen dohoda o zmíněném splátkovém kalendáři, ale v tu ani Platil evidentně nedoufá... V tom případě mohou sešívaní licenci sotva dostat - a bez ní by zahučeli rovnou do ČFL, až třetí nejvyšší domácí soutěže!

Licenční komise rozhodne o udělení licencí nejpozději do 30. května. Do té doby se budou příznivci o osud svého klubu obávat. A nejen oni. „Je to nepříjemné nejen pro ně, ale také pro celý český fotbal. Je to náš odvěký rival, ale také sportovní partner. Bez Sparty a bez Slavie přece nemůže liga být! Věřím, že to pro ně dobře dopadne,“ nechal se slyšet i Jozef Chovanec, kouč a generální sportovní manažer konkurenční Sparty.

Na poháry teď v Edenu stejně není kádr

Ligové jaro začala Slavia na trávníku dobře, takže navzdory porážce v derby by se v tabulce zachránit měla. „V pondělí hrajeme zápas o šest bodů se Slováckem a za čtrnáct dnů doma s Ústím, to budou zápasy o bytí a nebytí. A pokud je zvládneme, tak Slavia v lize zůstane,“ ujišťuje zkušený brankář Martin Vaniak.

Slávista Ondřej Čelůstka napadá Jordiho Albu z Valencie. To byly ještě pohárové časy...foto: Reuters/Heino Kalis

Slávisté loni poprvé po 19 letech chyběli v pohárové Evropě. Vše nasvědčuje tomu, že jejich absence se protáhne minimálně o další sezónu. Z Ondrášovka Cupu sice také vede cesta do pohárů, v Edenu je teď však prvořadá záchrana Gambrinus ligy a celého klubu.

„Pokud jde o evropské poháry, na ty teď stejně reálně nemáme kádr. Musel by se dost razantně doplnit, aby mužstvo bylo na evropské scéně konkurenceschopné,“ má jasno čtyřicetiletý Vaniak, který po sezóně ukončí kariéru.

„Je pravda, že domácí pohár mi ještě chybí. Ve finále jsem byl, ale nezískal ho, takže by to byl jistě ideální závěr kariéry,“ naznačí gólman, že pohár může být pro sešívané přece jen lákavý.

Ambice Slavie budou jasnější již po prvním utkání, které začíná v Teplicích ve čtvrtek od 18:00. Odveta se hraje v Synot Tip Areně přesně za týden.

Reklama

Související témata: