Hlavní obsah

Ortel nad Řepkou za vztyčený prostředníček? Distanc na dva zápasy

Za prostředníček vztyčený proti jablonecké tribuně distancovala disciplinární komise kapitána fotbalové Sparty Tomáše Řepku na dva soutěžní zápasy. V pondělním derby se Slavií už Řepka nuceně absentoval, v nedělním zápase 24. ligového kola v Mladé Boleslavi bude Pražanům chybět zase. „Odvolávat se nebudeme. Ani Řepka, ani Sparta,“ potvrdil mluvčí letenského klubu Ondřej Kasík, že Pražané trest přijímají.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalista Sparty Tomáš Řepka míří na jednání disciplinární komise, která mu vyměřila dvouzápasový trest.

Článek

K inkriminované situaci došlo po skončení první poločasu ligového duelu 22. kola mezi Jabloncem a Spartou. Provokovaný Řepka se neudržel a směrem k hlavní tribuně ukázal dvakrát prostředníček.

Vulgární gesto, jež se objevilo i v zápise delegáta, tudíž řešil i Goldův fotbalový tribunál.

„Provokovali mě. Uráželi. A nejen mě, ale mojí rodinu. Dokonce vyhrožovali smrtí mému synovi. Že urážejí mě, to už beru, ale tohle přesáhlo veškeré meze,“ hájil se Tomáš Řepka hned, jak se jeho gesto začalo přetřásat na veřejnosti.

„Se stejnou obhajobou předstoupil i před disciplinární komisi. V Jablonci se na něho snesly urážky adresované i synovi, jeho rodině a partnerce, byl vyprovokovaný. Cítil se naprosto bezmocný a zraněný, takže zmiňovaná reakce bylo podle něho to jediné, co mohl udělat,“ tlumočil mluvčí Goldova tribunálu Jaroslav Kolář Řepkovu obhajobu.

„Trest jsem přijal bez emocí a rozhodnutí disciplinárky respektuji. Jednání bylo velmi korektní. Vysvětlil jsem komisi důvody svojí reakce. Opravdu se mne hluboce dotkly urážky mých nejbližších a hlavně ten útok na syna byl krutý... Cítil jsem se v tu chvíli bezmocný a logicky mě to i strašně naštvalo. Tak jsem zvedl prostředníček... Jiná forma obrany mě v ten okamžik nenapadla. Vím, že to byla chyba a slušným fanouškům se znovu omlouvám, ale snad mě lidé a rodiče pochopí,“ řekl později pro Právo a Sport.cz Řepka.

Na plivnutí na Volešáka se nezapomnělo 

Přiznání vzal šéf tribunálu Golda a jeho muži jako polehčující okolnost. Provokace publika rovněž. Ochotu spolupracovat s disciplinární komisí také zohlednil. „Proto ze sazebníku, kde trest může oscilovat mezi jedním až čtyřmi zápasy, distanc na dvě utkání,“ argumentoval Kolář, podle něhož naopak přitěžující okolností bylo to, že letenský rebel stál před disciplinární komisí v srpnu loňského roku. Tehdy dostal za plivnutí na Volešáka v zápase se Slováckem trest na tři utkání. „Lhůta dvou let od posledního disciplinárního přestupku tudíž neuběhla,“ připomněl Kolář.

Sparta se na rozdíl od únorové „španělské“ kauzy odvolávat nebude. „Trest respektujeme. Klub ani Tomáš se proti němu odvolávat nebudou,“ potvrdil mluvčí Ondřej Kasík.

Stoper má za sebou celou řadu disciplinárních prohřešků a trestů, také za vztyčení prostředníčku už jednou pykal. Před necelými pěti lety udělal stejné gesto v Teplicích a disciplinární komise mu tehdy udělila pokutu 80 tisíc korun.

Reklama

Související témata: