Hlavní obsah

Vyhnanci ze Sparty jsou základem úspěchu Plzně, škádlí Vrba rivala

Poprvé v české lize dokázali vyhrát v Příbrami. Fotbalisté Viktorie Plzeň tak v pátek večer jen přidali další důkaz toho, že historickou šanci na první mistrovský titul nehodlají pustit z rukou. Na Spartu už zase mají devět bodů k dobru a mohou se v klidu dívat, jak se bude obhájce titulu v neděli pachtit v Mladé Boleslavi. Letenští tam musejí vyhrát, aby šest kol před koncem jejich naděje ještě žila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský kapitán Pavel Horváth s trofejí pro vítěze Ondrášovka Cupu. Teď táhne Viktorii k ještě cennějšímu triumfu...

Článek

Zatímco plzeňští fotbalisté tvrdí, že sledováním utkání svého rivala si nebudou kazit neděli, jejich trenér se určitě dívat bude. „Já musím. V první řadě mě zajímá Mladá Boleslav, s níž jsme v prvním pohárovém čtvrtfinále prohráli 1:2 a ve středu ji budeme chtít v odvetě vyřadit,“ poukazuje Pavel Vrba.

Samozřejmě by uvítal, kdyby Středočeši nejdřív jeho Viktorii trochu píchli. „Fandit budu Mladé Boleslavi. Sparta je pořád náš velký soupeř. A každý bod, který ztratí, je pro nás dobrý,“ říká plzeňský kouč na rovinu.

Sparťanské béčko dává áčku na frak

Od léta 2008, kdy do Štruncových sadů zamířila šestice Horváth, Kolář, Petržela, Poštulka, Limberský a Rezek, se Plzni občas říká sparťanské béčko. Poštulka už ve Viktorii není, pět dalších vyhnanců z Letné však táhne Plzeň za titulem. Ani Sparta jejich pekelnému tempu nestačí.

„Máme k dispozici kádr, jaký v Plzni nikdy nebyl. Jeho kvalita je mimořádná a jsem jen rád, že mohu takové mužstvo trénovat. Po sto letech trvání klubu poprvé bojujeme o titul,“ libuje si Vrba.

Plzeňský trenér Pavel Vrba a kapitán týmu Pavel Horváth na tréninku před zápasem se Spartou.foto: Právo/Milan Malíček

Na své exsparťany se může spolehnout. „Základ byl položen před třemi lety, kdy ze Sparty přišlo šest hráčů, kteří tam moc nehráli,“ vzpomíná Vrba.

Na Spartě si tak mohou drbat hlavu, že si sami vychovali soka, který jim krade mistrovský titul... „Pro média je to atraktivní spekulace. Ti kluci u nás odehráli některé dobré a některé horší zápasy. Život plyne dál, teď hrají prostě někde jinde,“ reagoval před jarním vzájemným zápasem Jozef Chovanec, kouč a generální sportovní manažer Sparty.

Zdravý klub a silný kádr, to rozhoduje

Jarní šlágr přitom rozhodl právě Horváth, který jako by pro Spartu spolu s dalšími vyhnanci nebyl už dost perspektivní. „Vůbec ne, tak to nikdy nestálo. Nastaly změny, to je běžný život profesionálního fotbalisty. Přijdete, odejdete a zase pokračujete někde jinde,“ nesouhlasí Chovanec.

Exsparťanská kolonie ovšem táhne Plzeň za senzací. A nejen ona. „Na bývalé hráče Sparty se nabalili další. Navíc máme na rozdíl od jiných klubů dobrou ekonomiku, finančně nám to funguje. Zdravý klub a silný kádr, to rozhoduje,“ pochvaluje si Vrba.

Jako by šest kol před koncem hodnotil nové šampióny. Však fanoušci Viktorie skandují už teď: „Plzeň - mistr! Plzeň - mistr!“

Reklama

Související témata: