Hlavní obsah

Situace va Slavii je vážná. Hrozí pád do nejnižší soutěže, varuje ředitel Platil

PRAHA

Situace ve fotbalové Slavii začíná být kritická. A to nejen kvůli tomu, že sešívaní stále na trávnících bojují o záchranu v nejvyšší soutěži. Do konce dubna musí vedení klubu splatit závazky vůči svým hráčům, částka se podle generálního ředitele klubu Miroslava Platila pohybuje do deseti miliónů korun. Pokud tak neučiní? Slavný klub neobdrží pro příští ročník prvoligovou licenci a nejspíš jej čeká pád do nejnižší soutěže, tedy 3. třídy Pražského fotbalového svazu. Aby toho nebylo málo, do Slavie se kvůli nejisté situaci nehrnou ani noví investoři...

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zklamaní fotbalisté Slavie.

Článek

Do konce dubna. Tedy přesně čtrnáct dní. Tolik času má slávistická generalita na to, aby splatila pohledávky ve výši 10 miliónů korun vůči svým hráčům a obdržela tak prvoligovou licenci i pro příští sezónu. „Představují náš základní problém z bezdlužností. Hráčům jsme na rovinu řekli, že jim dluhy zaplatíme, a pokud ne, tak po nich prohlášení bezdlužnosti chtít nebudu. Pokud se s takovou částkou nejsme schopni vyrovnat, pak je situace neřešitelná,“ bije v rozhovoru pro oficiální klubové stránky generální ředitel Slavie Miroslav Platil.

„V tuto chvíli je jasný termín, před kterým už není kam uhnout. Tento týden jsme byli se sportovním manažerem panem Držmíškem na jednání s Ivanem Haškem, byli jsme ujištění, že není pro Slavii jiné cesty k záchraně než zisk licence. V případě konkurzu nebude možné licenci nikam převést a bude to znamenat pád do nejnižší soutěže,“ přiznává Platil, že důsledky neudělení licence mohou být pro Slavii katastrofální.

Zklamaní hráči Slavie.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>/Radek Petrášek

A slávistický generální ředitel odmítá, že by jeho slova byla jen planá. „Obávám se, že času na vyřešení otázky kolem licence nám ubývá. Absence nekonání může být smrtelná. Já sám tluču na zvony. Věřím ale tomu, že klub můžeme zachránit postupnými kroky. Prvním je zisk licence, pak záchrana v nejvyšší soutěži,“ nastiňuje postup pro dny nejbližší. „Pokud nedostanu prostředky pro to, abychom získali licenci, tak já jsem připravený skončit,“ varuje Platil.

Pro Platila je hlavním akcionářem Slavie Franc

Platila zároveň trápí nejasná akcionářská struktura. Kdo je majitelem klubu? Stejnou otázku si už několik měsíců pokládají i fanoušci. „Stávající situace je velmi složitá a vážná, a směrem k fanouškům neudržitelná. Nejasné vyjadřování akcionářů vytváří bludný kruh. Zůstal tu pan Franc, který je pro mě teď majoritním akcionářem. Já na něj tlačím a chci od něj řešení,“ říká Platil.

Právě nejasnosti kolem majitelů odradily podle Platila od vstupu do Slavie mnohé nové investory. „Nejasné vyjadřování akcionářů vytváří bludný kruh. Vedl jsem jednání s celou řadou investorů, kteří nakonec požadovali jistoty – to, že budeme mít prvoligovou licenci, že zachráníme soutěž. Těchto otázek přibývá, tato jednání se brzdí a sráží. Mně osobně to dostává do situace, kdy to vypadá, že já nabízím alternativy řešení, která pak selžou, a že tím jenom získávám čas.“

Nabídnou část akcií fanouškům?

„Je připravený majoritní balík akcií, který v tuto chvíli ovládá společnost, kterou zastupuje pan Franc. Chci, abychom vytvořili takovou strukturu společnosti, kde by byl vytvořen balík akcií, který by mohl být nabídnut potenciálním partnerům. Tyto subjekty si mohou koupit procenta ve společnosti, vloží do toho například padesát milionů korun, které by vytvořily prostředky pro stabilizaci a chod společnosti. Z dalších aktivit bychom mohli zajistit další prostředky,“ pokračuje Platil, kterému se zamlouvá myšlenka, aby si část akcií klubu mohli koupit i fanoušci sešívaných.

„Ale až ve chvíli, kdy bude společnost stabilizovaná a s jasnou organizací. Fanoušci by pak měli přístup do statutárních orgánů společnosti a mohli ji svým způsobem hlídat. Ve světě je to v klubech tak běžné. Pomohlo by to ozdravit jméno Slavie. Sám vím o investorech, kteří by v takovém případě ozdravění naší struktury měli o takový vstup do klubu zájem.“ Fanouškům by se podle něj mělo nabídnout dvacet až třicet procent akcií.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice