Hlavní obsah

Sparta vyhrála v Mladé Boleslavi a na vedoucí Plzeň dál ztrácí šest bodů

PRAHA

Liga zůstala po čtyřiadvacátém dějství beze změn. Sparta totiž dokázala na páteční výhru Plzně v Příbrami odpovědět importem tří bodů z horké půdy v Mladé Boleslavi, takže mezi oběma uchazeči o titul zůstává dál šestibodový rozestup. Jablonec si upevnil třetí příčku pětigólovým vítězstvím nad Českými Budějovicemi. U dna tabulky je zpečetěn osud Ústí, které prohrálo v teplickém azylu s Hradcem Králové a pohřbilo tak zřejmě poslední šanci ještě se porvat o záchranu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Léonard Kweuke se raduje. I v Mladé Boleslavi dostal Spartu do vedení.

Článek

Sparta nebyla před zápasem v Mladé Boleslavi v jednoduché situaci. Trenér Chovanec se musel obejít nejen bez Řepky, ale i bez distancovaného Pamiče. „A ke všemu máme proti sobě Mladou Boleslav, jejíž ofenzivní síla je veliká,“ dodal trenér Sparty Jozef Chovanec.

Zápas skutečně začal oboustrannou útočnou smrští. Pražané se dostali dvakrát do šancí zásluhou Kweukeho a příležitostí Keriče hlavičkujícího nad, domácí odpověděli střelou Mendyho vedle. Nakonec šli ale do vedení přece jen hosté... Sionkův centr prodloužil Kerič a Kweukeho domácí obrana neuhlídala. Tři minuty po první brance mohl sparťanský obr vstřelit druhou branku, jenže domácí gólman Šeda jeho střelu zlikvidoval.

Po změně stran se sice domácí mladík Chramosta zasloužil o vyrovnání, jenže za  dvě minuty odpověděl po akci Kweukeho a další parádní nahrávce Keriče Sionko a Pražané zase vedli. Vítězství uhájili a na vedoucé Plzeň tak dál ztrácí šest bodů.

Náhradník Jandík pohřbil Ústí

Pro Ústí byl zápas s druhým nováčkem z Hradce Králové poslední šancí oživit alespoň teoretické naděje na záchranu. Severočeši se pokoušeli této šance chytit, hráli s "votroky" celkem vyrovnanou partii, i když víc šancí měl soupeř.

Klapka a Hochmeister je ovšem nevyužili, domácí Hyčka rovněž ne. Nakonec o výsledku rozhodl střídající Jandík, po jehož dvou trefách v samém závěru zápasu si odvezli votroci všechny tři body. Severočechům tak definitivně zvoní ligová hrana.

Třetí Lafatův hattrick

Jablonec netající se touhou využít případného zaváhání Sparty a znovu tak zdramatizovat boj o druhou příčku neponechal v duelu s Českými Budějovicemi nic náhodě. Od úvodního hvizdu byl lepším mužstvem, vynutil si převahu a zásluhou střelecky disponovaného Lafaty ji také zúročil.

Jablonecký útočník dal totiž už do přestávky klasický hattrick, mimochodem třetí v jarní části ligy. Poprvé střílel už ve 12. min. z takřka nemožného úhlu, druhou branku přidal po brilantní akci a nahrávce Jarolíma, třetí přidal z penalty nařízené za faul na Pitáka těsně před přestávkou. Samo sebou že se tak prostřílel na první příčku mezi ligovými kanonýry.

Po změně stran už se hrálo v poklidném tempu. Jihočeši bránili, aby snad neodjeli s ještě vyšším přídělem, domácí se spokojovali s tím, že výsledek kontrolovali. Udeřili až v samém závěru, kdy přidali další dvě branky a poslali České Budějovice domů s pětigólovým výpraskem.

Teplice ligu vypouští, myslí na pohár

Olomouc vyrukovala proti Teplicím a začátek zápasu ji vyšel perfektně. Hned v 7. min. dal Ordoš vedoucí gól Hanáků a ukončil tak střelecké trápení trvající čtyři kola.

„V lize už nemůžeme na cestu do evropských pohárů pomýšlet, a proto jsme se přeorientovali na úspěch v domácím poháru. Proto na Hané dostali příležitost hráči, kteří se v sestavě tak pravidelně neobjevují,“ naznačil hostující kouč Jiří Plíšek, že některé klíčové borce šetří na čtvrtfinálovou odvetu Českého poháru se Slavií. Jeho tým přesto mohl ještě do půle vyrovnal, ale Matula obrovskou šancí pohrdl.

Po změně stran převaha Hanáků pokračovala. Dobré příležitosti měli Hořava a Bajer, ale až Navrátil vnesl do řad domácích druhou trefou defenitivní klid.

Wagner Brno neprobudil

S novým trenérem René Wagnerem vyrukovalo Brno za záchranářskou misí v nejvyšší soutěži. Začalo snaživě, jenže v první čtvrthodině se zmohlo proti Liberci jen na pět rohových kopů. Do největší šance první půle se tak dostali hosté. Brankář Krbeček však příležitost Gecova, stejně jako dorážku Nezmara, zlikvidoval.

Osm minut po přestávce ale hosté udeřili - Fleišman parádně nacentroval a Nezmar dostal fotbalovější Severočechy zaslouženě do vedení.A Brnu mohlo být ještě hůř. jenže Breznaník příležitost nevyužil, takže domácí doufali až do konce. Mladíček Přerovský však proti Bičíkovi neuspěl.

Gambrinus liga - 24. kolo
Pátek
Příbram - Plzeň 0:3
Branky: 17. Horvath z pen., 68. Jiráček, 82. Ďuriš
Sobota
Ostrava - Bohemians 1905 0:0
Neděle
Ústí n.L. - Hradec Králové 0:2on-line
Branky: 88. a 90. Jandík
Jablonec - Č. Budějovice 5:0on-line
Branky: 13., 36. a 45. z penalty Lafata, 77. Vaněk,90. Kocourek
Mladá Boleslav - Sparta 1:2on-line
Branky: 63. Chramosta - 35. Kweuke, 65. Sionko
Brno - Liberec 0:1on-line
Branku: 53. Nezmar
Olomouc - Teplice 3:0on-line
Branku: 7. Ordoš, 69. Navrátil, 86. Přikryl
Pondělí
18:30Slavia - Slováckoon-line

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava