Hlavní obsah

Mohl jsem dát i víc gólů, chechtal se Lafata po třetím jarním hattricku

JABLONEC NAD NISOU

Na jaře má famózní střeleckou formu. V sedmi odehraných ligových zápasech zaznamenal jablonecký útočník David Lafata neuvěřitelných deset gólů. Z toho si připsal třikrát hattrick! Po Liberci a Hradci Králové odnesly v neděli jeho kanonádu i České Budějovice.

Foto: Radek Petrášek

Spokojený David Lafata

Článek

V nedělním duelu Lafatovi na tři gólové trefy stačilo pouhých dvaatřicet minut v průběhu prvního poločasu. Jablonec tak prodloužil ligovou sérii bez porážky na čtrnáct zápasů v řadě, z toho bylo jedenáct vítězných.

„Kluci mi dobře přihrávají a daří se mi jejich centry proměňovat. Jsem si vědom, že jsem mohl po přestávce ještě jednu branku přidat, ale to bych chtěl asi moc,“ usmíval se kanonýr.

První gól byl trošku kuriózní. „Počítal jsem s tím, že mi Karel Piták vrátí míč, který mi trochu utekl, ale nakonec jsem ho napálil a balón prošel brankáři Kučerovi pod tělem. Druhému gólu předcházela krásná akce, kdy to kluci dobře prokombinovali. A Mára Jarolím mi poslal míč před prázdnou branku, takže jsem ho jen dorazil do sítě,“ líčil Lafata.

Třetí gól přidal z penalty po faulu Horejše na Pitáka. „Právě Karel Piták mi podal balón, abych si ho postavil na penaltový puntík a měl šanci na hattrick. Tak jsem to vzal na sebe a znovu to vyšlo. Od té chvíle nebylo o našem vítězství pochyb,“ konstatoval hrdina dne.

Toho, že skolil právě České Budějovice, kde s velkým fotbalem začínal, si moc vážil. „Porazil jsem bývalý klub, ale už jsem odtamtud dlouho pryč, a nijak mě to nemrzí. Naopak je to pro mě sladší, měl jsem velkou motivaci,“ tvrdil Lafata.

Překonal osobní maximum

Jablonecký útočník se dostal do čela tabulky střelců s patnácti zásahy. „Doufám, že to není konečné číslo. Už teď jsem ale překonal o jeden gól svoje osobní maximum z jedné sezóny, kdy jsem dal za Budějovice v lize čtrnáct branek. Současné jablonecké statistiky jsou z mého pohledu příjemné. A zároveň děkuji spoluhráčům za týmové výkony, z nichž se snažím vytěžit co nejvíce. Sám nehraji o korunu střelců, ale chci, abychom skončili na druhém nebo třetím místě v lize. Nyní jedeme dvakrát ven a snad přivezeme nějaké body,“ pravil Lafata.

Při střídání v závěru zápasu ho provázely bouřlivé ovace nadšeného publika. „Bylo to perfektní, prostě zážitek. Měl jsem husí kůži, když lidi vstávali a aplaudovali. Pro ně fotbal hraju,“ dodal jablonecký střelec.

Trenér František Komňacký ocenil fakt, že jeho svěřenci ani po přestávce nepolevili v nasazení a dovedli skóre na konečných 5:0. „Když jsme vedli 3:0, říkal jsem klukům, ať si zápas užijí. Opravdu si chtěli zahrát, uvolnili se a ještě tam byla řada pěkných akcí. Jsem rád, že se střelecky prosadili i střídající hráči Vaněk a Kocourek. Hosty od většího debaklu zachránil brankář Kučera.“

Reklama

Související témata: