Hlavní obsah

Vlček: Tituly i Ligu mistrů bych vyměnil, jen ať Slavia přežije

Zažil zlaté časy a zůstává i v situaci, která může být pro fotbalovou Slavii smrtelná. Útočník Stanislav Vlček (35) vystřílel sešívaným historický postup do Ligy mistrů, přišly dva domácí tituly. Teď nemá zadlužený klub jistotu záchrany, licence pro příští ročník ani další existence... „Ještě před měsícem by mě ani ve snu nenapadlo, kam až to může zajít,“ kroutí hlavou zkušený internacionál.

Foto: René Volfík, ČTK

Útočník Slavie Stanislav Vlček dává gól Mladé Boleslavi.

Článek

Přiznejte, uvažovali jste také o bojkotu některého zápasu?

V kabině jsme se o tom bavili, ale okamžitě jsme to zavrhli. Ligu dohrajeme, ať se děje, co se děje. Nějakým bojkotem bychom poškodili hlavně Slavii a její fanoušky.

Věříte vůbec, že Slavia nezkrachuje?

Ještě před měsícem by mě ani ve snu nenapadlo, kam až to může zajít... Situace je kritická, ale celá kabina bude do posledního dne doufat, že se to zachrání a že příští rok tu liga bude.

Máte ještě chuť ve Slavii dál pokračovat?

O mě tady vůbec nejde. Zažil jsem tu Ajax a spoustu dalších krásných chvil. Teď bych tituly i Ligu mistrů vyměnil, jen ať Slavia přežije. Kdybych tu už já sám nebyl, abych se mohl aspoň jít do Edenu na fotbal podívat.

Naposledy jste dostali prosincové výplaty. Mají někteří hráči existenční starosti?

Najdou se takoví. My starší, co jsme už hráli venku, máme něco našetřeno. V kabině je teď ovšem většina mladých, kteří mají profesionální smlouvu jen krátce. Pro ně je to problém.

Musíte doma vysvětlovat, proč nenosíte peníze?

Ještě to tak... Manželka prožívá celou moji kariéru, takže moc dobře ví, co se tady děje.

Duel dvou kapitánů, slávisty Vlčka a sparťana Řepky. Přežije derby?foto: ČTK/René Volfík

Fandí vám i hráči Sparty, a to je co říci.

Zavoláme si s Brabcem či Zítkou, při derby jsem mluvil se Sionkem. Víme, že jsou na naší straně. Přijít o derby, o tu velikou rivalitu, to si nikdo nedokáže představit.

Pokud Slavia nedostane licenci, může spadnout do ČFL. Vy byste za ni hrál i třetí ligu?

Klidně bych zůstal. Ale jak říkám, o mě vůbec nejde.

Je nějaká hranice loajality k zaměstnavateli, za niž už nejste ochoten jít?

Peníze nutné k udělení licence potřebuje Slavia sehnat do konce dubna, takže těch deset dnů už počkáme. Jak řekl ředitel Platil, pak už stejně není kam utéct. V příštích dnech se to prostě musí rozseknout.

Berete ředitele Platila jako zachránce Slavie?

Kabina za ním stojí. Díky němu ještě naděje žije, bez něj by se to rozpadlo. Za tři měsíce připravil fungující klub s rozumným rozpočtem. S ohledem na něj čekáme a nebudeme stávkovat. Nechceme mu ublížit takovými akcemi.

Věříte, že majitelem klubu je Antonín Franc?

Nevím. Byl s námi na soustředění na Kanárských ostrovech, ale to ani není otázka pro nás. Slavii řídí pan Platil. Tomu věříme a bereme ho jako šéfa.

Reklama

Související témata: