Hlavní obsah

Lafata je výjimečný hráč. Ke špičce mu chybí jen rychlost, chválí Komňacký

JABLONEC NAD NISOU

Jarním hitem fotbalové ligy jsou gólové hody jabloneckého kanonýra Davida Lafaty. Jeho počínání velice oceňuje i klubový trenér František Komňacký, který málokdy svoje svěřence chválí. „Ale David je výjimečným hráčem,“ tvrdí o Lafatovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Jablonce František Komňacký

Článek

Jak se díváte na nevídané jarní střelecké představení Davida Lafaty, který dal v sedmi ligových kolech tři hattricky a celkově už s patnácti góly vede tabulku střelců?

O Davidovi je známé, že má jaro vždycky lepší než podzim. A jeho kouzlo letos funguje až neskutečně. Pro mě je to nejdůležitější hráč naší ofenzivy. I když na podzim skóroval  “jen“ pětkrát, byl pro mužstvo nesmírně platný. Dokáže plnit spoustu dalších úkolů a ty góly jsou potom něčím navíc. Koruna krále střelců by mu slušela.

V čem jsou jeho největší přednosti?

Na naše poměry je to výjimečný fotbalista. Jde trpělivě za gólem. Umí vyhledávat prostory a předvídá, kam může míč odskočit. Přitom je důrazný v koncovce. Proti Budějovicím stihl hattrick za první poločas a po přestávce měl další příležitosti. Mohl dát klidně pět nebo šest gólů, obrana si s ním nevěděla rady. Párkrát ho senzačně vychytal brankář Kučera.

David Lafata vévodí tabulce střelců.foto: Právo/Petr Horník

Jak Lafata pracuje na tréninku?

Příkladně. Raduje se z každé úspěšné střely. I po skončení tréninkové jednotky si nechává posílat od spoluhráčů centry ze stran a snaží se pořád zakončovat. Chová se jako rozený střelec. Pro Jablonec je nepostradatelným hráčem.

Existuje vůbec něco, co by měl ještě zlepšit?

Na tu úplně nejvyšší úroveň mu asi trošku chybí absolutní rychlost.

V příštím kole hrajete na půdě posledního Ústí nad Labem. A to je šance, aby Lafata svoje střelecké konto znovu rozšířil...

Máme pokoru ke každému soupeři. Vím, že Ústí hodně inkasuje, ale pořád je to prvoligový tým a nemůžeme ho brát na lehkou váhu. Byl bych rád, kdyby to Davidovi znovu vyšlo. Hlavní však bude vítězství bez ohledu na to, kdo dá gól.

Reklama