Hlavní obsah

Plzeň nabídla šanci Spartě, a tak se experti neshodnou, kdo bude mistrem

PRAHA

Celou sezónu Gambrinus lize vládnou, to nejtěžší však fotbalisty Viktorie Plzeň asi teprve čeká. Zvládnout závěrečných pět kol, během nichž se tlak na jejich psychiku bude stupňovat. Tím spíše, že v pondělí si nechali mezi prsty utéct výhru nad Slavií a remízou 2:2 ještě nabídli šanci druhé Spartě. Obhájce titulu ztrácí už jen čtyři body a stále doufá, že šance žije. Plzeň by však musela i nadále ztrácet.

Foto: Petr Eret, ČTK

Obránce Sparty Tomáš Řepka (vpravo) brání plzeňského Jana Rezka.

Článek

Vést v poklidu 2:0 a pak v závěru přijít o jasnou výhru během jediné minuty, to byl pořádný šok. Nejen pro samotné hráče Viktorie, ale také pro fotbalové experty. Pět kol před koncem soutěže ztrácí Sparta čtyři body, takže i když má horší bilanci ze vzájemných zápasů, stále je o co hrát.

„Plzeň si to zkomplikovala, pořád však má situaci ve svých rukou a ve svých nohou... Kdyby měla o titul přijít, musela by to vyčítat jen sama sobě,“ poukazuje trenér Stanislav Levý, bývalý kouč Viktorie.

„Vést pět kol před koncem o čtyři body, to pořád není málo. Ve Spartě jsme ovšem byli zvyklí odolávat závěrečnému tlaku lépe než jiné týmy. Na druhou stranu i Plzeň má Horvátha a spol., tedy zkušené hráče, kteří také Spartou prošli,“ říká exletenský kanonýr Horst Siegl.

„Jenže zápas se Slavií podle mě ukázal, že Plzeň ještě nemá úplně zralý tým. Takhle přijít o dva body, to se jen tak nevidí. Plzeň nabídla šanci Spartě,“ kroutí hlavou Ivan Kopecký, dlouholetý trenér reprezentační jedenadvacítky.

Program v závěru ligy
26.Brno - PlzeňTeplice - Sparta
27.Plzeň - Ml. BoleslavSparta - Liberec
28.Teplice - PlzeňSparta - Bohemians
29.Plzeň - OstravaÚstí - Sparta
30.Olomouc - PlzeňSparta - Hradec

Důležité bude, jak rychle se Plzeň z šoku dostane

Fanoušci aspoň mají o čem mluvit a mohou se pitvat v ligovém programu, kdo z rivalů má v závěru relativně lehčí los. „Myslím, že v závěru soutěže si už nevyberete. Oba konkurenty čekají zápasy zdánlivě lehčí, ale také soupeři, s nimiž mohou ztratit,“ myslí si Levý.

Fotbalisté Plzně po pondělní remíze proti Slaviifoto: ČTK/Petr Eret

Jeho kolegové si přece jen myslí, že lepší los má Sparta. „Řekl bych, že rozhodnout mohou nejbližší dvě kola. Sám jsem zvědavý, jak rychle se Plzeň z pondělního kolapsu oklepe. Teď jede do Brna, které také musí bodovat. Až pojede Sparta do Ústí, už mu asi o nic nepůjde. Jinak má soupeře z klidného středu tabulky,“ srovnává Siegl.

„Řekl bych, že Sparta už body neztratí. A jak jsem v pondělí viděl Plzeň, ta ještě někde zakopne,“ říká při pohledu na los Kopecký.

Kopecký: V pohárech má větší šanci Sparta

Kdo tedy nakonec bude mistrem, na tom se experti tak docela neshodnou. „Já už od podzimu tvrdím, že Plzeň si nenechá titul ujít. A tvrdím to dál,“ ujišťuje Levý.

„Také se kloním spíš k Plzni. Musela by ještě jednou prohrát a jednou remizovat, aby měla Sparta šanci - a to by byl velký přepych. Když ale Plzeň v nejbližších dvou kolech ještě jednou zaváhá, to bych se už přiklonil spíše ke Spartě,“ kalkuluje Siegl.

„A já po pondělku víc tipuji Spartu. Pro český fotbal by podle mě také bylo lepší, aby se o Ligu mistrů pokoušela právě ona. V pohárové Evropě má větší šanci. Věřím, že pokud by titul získala, byla by schopna doplnit kádr kvalitními hráči,“ poukazuje Kopecký s ohledem na pohárový koeficient.

Reklama

Související témata: