Hlavní obsah

Topící se Brno, opařené Teplice, rozverní klokani... Přes ně vede cesta k titulu

Bláznivé Velikonoce. Kdo to kdy viděl, aby slávisté pomáhali sparťanům...? Ale stalo se, po remíze sešívaných v Plzni se bitva o titul ve fotbalové Gambrinus lize zdramatizovala. Viktoria je pět kol před koncem stále pánem situace, čtyřbodový náskok na Spartu jí však nedává tolik klidu jako dřív. Do bitvy o titul ještě výrazně promluví také devět dalších týmů, na něž Plzeň či Sparta v závěru soutěže narazí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kapitán Sparty Tomáš Řepka (vlevo) a kapitán Plzně Pavel Horváth se zdraví před vzájemným zápasem.

Článek

26. kolo: Brno - Plzeň a Teplice - Sparta

Aby Sparta ještě mohla profitovat z případného zaváhání lídra, musí všechny zbývající zápasy vyhrát. To však pro ni může být hned v prvním případě velký problém. Vždyť na Stínadlech v lize naposledy získala tři body v říjnu 2001!

Tepličtí prožili týden hrůzy. Nejdřív nepochopitelně laxně vypadli na Slavii z Ondrášovka Cupu, který pro ně byl poslední cestou do pohárů. A hned poté schytali v lize debakl 2:6 v Liberci... „Nejradši bych na fotbal úplně zapomněl. Každý si to musí přebrat v hlavě. Máme pět kol a musíme je dohrát důstojně,“ líčil obránce Vlastimil Vidlička. Teď je otázkou, jak rychle se jeho tým dá dohromady.

Zvednout se ostatně musí i Plzeň. Se Slavií už měla vyhraný zápas - a během minuty v samém závěru o dva body přišla. Z tohoto pohledu ji teď možná čeká nejtěžší zápas, i když se to nezdá. Brno je přece předposlední a už se pomalu topí. Právě duel s lídrem je však pro Zbrojovku jednou z posledních nadějí. „Situace, ve které jsme, pořád není bez východiska. Šanci máme, to se snaží hráčům vtloukat do hlavy i nový trenér René Wagner. Zapůsobil tak, že víc bojujeme, jezdíme po zadku,“ varuje lídra kapitán Richard Dostálek.

Kapitán Brna Richard Dostálek se raduje z branky. Troufne si tonoucí Zbrojovka na vedoucí Plzeň?foto: ČTK/Igor Šefr

27. kolo: Plzeň - Mladá Boleslav a Sparta - Liberec

Když na sebe na jaře narazí dva soupeři, kteří kladou důraz na rozdílné soutěže, skoro vždycky to dopadne tak, že jsou nakonec spokojení oba. Pro koho je větší nadějí pohár, ohlídá si postup, kdo usiluje o titul, uspěje pak v lize. V případě Plzně a Mladé Boleslavi byla první část splněna, Středočeši přes Viktorii přešli do semifinále Ondrášovka Cupu. Cokoliv jiného než ligová výhra Plzně by teď byla velkým překvapením...

„Nesoustřeďujeme se jen na pohár. Kdybychom neprohráli na Bohemce, mohli jsme ještě hrát o třetí místo. Chceme bodovat až do konce,“ ujišťuje zkušený obránce Radek Šírl.

Liberec je v klidném středu, žádné cíle už nehoní. Jeho forma však stoupá a Štajner a spol. mohou zatopit i Spartě. „Někdo říká, že tabulka není směrodatná. Já si myslím, že směrodatná je. Není jedno, jestli skončíme desátí nebo šestí. Chceme ve zbývajících zápasech získat co nejvíce bodů,“ avizuje kouč Petr Rada.

28. kolo: Teplice - Plzeň a Sparta - Bohemians 1905

Teplice jsou jediným týmem, který ještě nastoupí proti oběma aspirantům na titul. Je těžké předvídat, v jakém rozpoložení nastoupí v pondělí proti Spartě, natož pak v přespříštím kole proti Plzni...

To klokani jsou vysmátí. Lepší se zápas od zápasu, žádné starosti si nepřipouštějí. „Do pohárů ať se tlačí jiní, my si hrajeme svůj příběh. Ale třeba naši útočníci jsou pro každého soupeře nepříjemní,“ varuje trenér Pavel Hoftych, že ani tohle derby nemusí být pro Letenské jednoduché.

Petr Jiráček z Plzně (č. 20) střílí kolem bezmocného brankáře Teplic Tomáše Grigara gól do jeho sítě.foto: Právo/Petr Hloušek

29. kolo: Plzeň - Ostrava a Ústí - Sparta

Kouč Marko sliboval, že jeho Baník bude mužstvem jara. To se ale šeredně spletl, Ostrava pořád nemá jistotu záchrany. Dvě kola před koncem ji už může mít - nebo taky může hrát o všechno. Těžko říci, co by si měla Plzeň přát. Spíše tu první možnost...

Ústí je poslední, ale senzační výhrou nad Jabloncem se udrželo ve hře o záchranu. „Ať se na mě nikdo nezlobí, ale až bude hrát proti Spartě, už mu asi o nic nepůjde,“ myslí si exletenský kanonýr Horst Siegl, že naděje Ústí jsou minimální.

30. kolo: Olomouc - Plzeň a Sparta - Hradec

Může to být pikantní korunovace. Majitel Viktorie Tomáš Paclík je zároveň sponzorem Olomouce, kde bydlí... Sigma je v semifinále Ondrášovka Cupu a v lize je čtvrtá, takže i v jejím případě asi bude v závěru sezóny prioritou pohár.

Hradečtí „votroci“ jsou dávno před koncem soutěže zachráněni, každý zápas si teď mohou užívat. V premiéře po návratu ze druhé ligy doma Spartu senzačně porazili. Byli by toho schopni i na jejím hřišti, pokud by o titulu ještě nebylo rozhodnuto...?

Na závěr je třeba připomenout, že Plzeň si vzhledem k lepší bilanci ze vzájemných zápasů může dovolit ještě dvakrát remizovat. Na koho si tedy vsadíte? Na Plzeň, nebo na Spartu?

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články