Hlavní obsah

Občanské sdružení je připraveno zachránit fotbalovou Slavii

PRAHA

Občanské sdružení SK Slavia Praha se chce v případě, že by se zadlužený fotbalový klub z Edenu dostal do konkurzu, stát jeho nástupcem a hodlá po něm převzít členství ve fotbalovém svazu. Sdružení v otevřeném dopise předsedovi ČMFS Ivanu Haškovi tvrdí, že je schopno garantovat působení Slavie v nižších soutěžích a zajistit rozpočet ve výši 40 milionů korun ročně.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Občanské sdružení chce zachránit Slavii.

Článek

"Jedná se o variantu, že by současná Slavia skončila v konkurzu. Pro uvedený krok máme legislativní oporu v organizační směrnici pro činnost členských klubů ČMFS," uvedl pro server Euro.cz Jiří Vrba, mluvčí hnutí Sešívaní drží spolu, které zaslání dopisu Haškovi iniciovalo.

Hnutí již delší dobu avizuje, že chce zabránit případnému vyvedení aktiv ze zkrachovalého slávistického klubu na jiný subjekt, aby se neopakovala kauza "Bohemians".

"Chceme zachránit značku Slavia"

"V případě konkurzu chceme zachránit značku Slavia Praha s více než stodvacetiletou historií, slávistický fotbal očistit, zajistit jeho existenci a postavit ho znovu na nohy. Nechceme, aby došlo k řešení jako při vzniku tří Bohemians, se kterým si právníci ani ČMFS nyní nevědí rady," podotkl Vrba.

Občanské sdružení v dopise tvrdí, že je připraveno poskytnout Slavii ekonomické zázemí i tréninkové plochy v areálu v Edenu, který vlastní. "Jsme schopni pracovat se sumou až 40 milionů korun ročně, a to po dobu nejméně tří let," uvedl Vrba.

Šlo by podle něj o finance na veškeré náklady a provoz klubu. "Počítáme s tím, že by se utkání hrála nadále v Synot Tip Areně v Edenu, kterou bychom si museli pronajímat. Takto jsme schopni garantovat chod klubu po dobu tří let. Během té doby je reálné přivést do klubu strategického investora, protože značka Slavia Praha skutečně svou hodnotu má," dodal Vrba.

Slavia se již delší dobu potýká s finančními problémy. Asi 100 milionů korun dluží bývalému majiteli britské firmě ENIC, dalších zhruba deset milionů dělají dluhy hráčům. Kvůli tomu pražskému klubu hrozí, že nedostane licenci na příští ligovou sezonu a bude přeřazen do třetí ligy. Navíc mu hrozí úplný krach.

Reklama

Související témata: