Hlavní obsah

Nezmar je po šťastné teči v Klubu ligových kanonýrů: Stý gól nůžkami? To by byla blbost

Jedenáct sezón na nejvyšší úrovni potřeboval liberecký Jan Nezmar, aby se stal nesmrtelným. Jen devětapadesát borců v historii československého, respektive českého fotbalu dokázalo pokořit hranici sta vstřelených branek v nejvyšší soutěži, která hráče opravňuje ke vstupu do prestižního Klubu ligových kanonýrů. Posledním vyvoleným se v pátek večer stal třiatřicetiletý rodák z Opavy, když jedinou trefou zápasu zařídil vítězství Severočechů nad Bohemians 1905 1:0. „Jsem rád, že jsem stovku pokořil tak rychle,“ ulevil si Nezmar, který bájnou hranici pokořil hned v prvním utkání po dosažení devětadevadesáté branky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Útočník Liberce Jan Nezmar se raduje ze své 100. ligové trefy.

Článek

Ulevilo se vám hodně, když jste střelu Dočkala usměrnil šťastnou tečí za záda bezmocného Sňozíka a zařadil se tak po bok střelců jako byli Bican, Kloz, Nejedlý a další?

Můj stý gól byl velkým tématem v kabině v průběhu týdne před zápasem. Kluci mi proti Bohemians hodně pomáhali. A všechno dopadlo přesně, jak jsme si naplánovali. Po jedné střele mě nastřelili a míč se odrazil do branky (směje se)...

Jaký byl bezprostřední pocit po dosažení vysněné mety?

V první chvíli jsem měl radost hlavně z vedení, až po chviličce mi sepnulo, že jsem vlastně vstřelil ten stý gól. Rychle jsem pelášil pro míč, který jsem hodil na lavičku náhradníků, a schovám si ho. Už mám nějaké články z novin v podobě kroniky vytříděné od maminky. Ale zatím je vše u rodičů na Moravě na půdě.

Liberecký útočník Jan Nezmar se raduje ze sté ligové branky do sítě Bohemians 1905.foto: ČTK/Radek Petrášek

V minulých třech zápasech jste vstřelil čtyři branky. Byl jste hodně nervózní, když jste během prvního poločasu utkání s Bohemians tři vyložené šance promarnil?

Jestli se dobře pamatuji, nikdy jsem Sňozíkovi nedal gól. Co ten mi vychytal příležitostí ve vzájemných zápasech... A teď mi zase zneškodnil dvě šance. Ale v zápase si člověk nervy nepřipouští.

Bál jste se, že se cesta ke stému gólu promění v trápení? Někteří členové Klubu ligových kanonýrů na klíčovou branku čekali měsíce...

S ohledem na hektické poslední dny jsem moc neměl čas všechno řešit. Lítal jsem mezi porodnicí, domovem a tréninky. Staral se o dceru Terezku. Nicméně jsem vážně rád, že jsem stovku završil už v pátek. Kdybych se totiž neprosadil ani z takových šancí jako proti Bohemians, rozhodně bych doma o všech situacích přemýšlel a trápení by se dostavilo.

Nemrzelo vás, že jste neproměnil šanci v prvním poločase, kdy jste po Štajnerově centru vystřihl v pokutovém území Bohemians parádní nůžky, ale míč zastavila tyčka hostující branky?

Byla by přece blbost zaznamenta stý gól nůžkami, když celý život dávám jen samé haluz góly. Prostě jsem si počkal na svůj klasický gól, kdy mě někdo ze spoluhráčů trefil... Kamarádi mi říkají, že půlku branek jsem dal náhodou a zbytek z dorážky. A vlastně mají pravdu. Měl jsem obrovské štěstí na kluky, kteří mi šance připravovali, ať už v Opavě, ve Slovácku, slovenském Ružomberoku či právě v Liberci.

Lze nějak vyjádřit hodnotu místenky v prestižním Klubu ligových kanonýrů?

Viděl jsem ten seznam ještě před zápasem s Bohemians. Pro mě jde o nesmírně významnou metu. Stovku pokořili skutečně velké fotbalové osobnosti a pro mě je ctí, že mohu být zapsán po jejich boku. Jde o fantastické hráče.

Před necelými čtrnácti dny jste se dočkal narození syna, jehož jste po vítězné trefě v Brně se spoluhráči řádně oslavili. Bude nějaká veselice i po vašem vstupu do Klubu ligových kanonýrů?

Poslední dobou je důvodů k oslavě vážně dost. Vždyť ještě Míra Holeňák odehrál čtyřstý zápas, k tomu nějaké narozeniny a také můj první syn. Myslím, že při takových událostech je nějaká drobná oslavička v pořádku. Ale všechno proběhne tak, abychom byli fit na první trénink a následně v plné síle na utkání se Spartou.

Reklama

Související témata: