Hlavní obsah

Majitel Baníku Ostrava Petera: Půlku dluhu hráčům jsme už splatili, zbývá pět miliónů

Baník zklamal. Nebojuje o pohárové příčky tabulky, jak fanouškům sliboval před sezónou, ale o záchranu. Pět kol před koncem ji nemá jistou. Majitel fotbalového klubu Tomáš Petera odmítá názor, že výkonnostní propad má spojitost s dluhy hráčům.

Foto: Aleš Krecl

Majitel Baníku Ostrava Tomáš Petera

Článek

Může mít vliv na slabé výsledky Baníku to, že hráčům dlužíte peníze?

Já si myslím, že ne. Posuďte sami. V Baníku hráči mají tři složky mzdy. Základní plat a prémie za odehrané zápasy dostávají v pořádku. Problém je akorát s bonusy, které se podle smlouvy vyplácejí dvakrát do roka. Vznikl před dvěma roky, když nám Temešvár nezaplatil za Mageru. V současné době je dluh poloviční, než byl před těma dvěma roky, protože postupně pohledávky splácíme. Nyní dlužíme doplatit bonusy ještě pěti hráčům.

Jak velký dluh vůči nim máte?

Dohromady zhruba pět miliónů.

Máte ještě vůbec naději, že Temešvár vám někdy zaplatí?

Pořád v to doufám. Ale to, co v této kauze předvádí UEFA a FIFA, je katastrofa. Chovají se neskutečně laxně. Temešváru nařídí, že musí zaplatit, ale on toho nedbá. Přitom dluh Rumunů vůči nám je obrovský, dělá jednu třetinu ročního rozpočtu Baníku Ostrava. Před několika dny telefonoval na Bazaly licenční komisař rumunského fotbalového svazu a ptal se, jestli nám už Temešvár zaplatil. Říkám to proto, že všichni o dluhu vědí, uznávají ho, ale rumunský klub si tím hlavu neláme a neplatí.

Co tedy způsobilo tak propastný rozdíl mezi výsledky a výkony Baníku v loňské a letošní sezóně?

Z mého pohledu jsou důvody tři. První je, že mnoho hráčů odešlo a ještě více přišlo. Tým to nestrávil. Neměli jsme dopustit, že kádr se tak strašně nafoukl. Druhý důvod je, že v našich hlavách se nepotkaly ambice s realitou. Nakoupili jsme osm hráčů a chtěli znovu hrát o titul. Když nás vyřadil Mogilev z předkola Evropské ligy, byla to pecka, která nám všecko rozbila. Opakovala se zkušenost, že jakmile se Baníku něco nepovede, líže se z toho rok.

A třetí důvod?

Chybí nám hrotový útočník, který v sezóně dá deset dvanáct gólů. Když jsme ho měli, konkrétně Heinze, Mageru, Svěrkoše, tak jsme uspěli. Možná ještě více schází vůdce, silná osobnost, jako v týmu byl Látal a po něm Galásek. Bolf je poctivý profík, Lukeš má v kabině silné slovo, ale oba dva nejsou typy lídrů, jako byli ti dva, anebo v Plzni je Horváth.

Lídrem by mohl být Jankulovski a střelcem opět Svěrkoš. Vrátí se v létě, jak se o tom povídá?

Marek Jankulovski je vážně zraněný, má přetržené vazy v koleni. Do Ostravy se z Milána s rodinou v létě vrátí a bude se léčit, což může trvat až do podzimu. Pokud se dá dohromady, bude za Baník hrát. Venca Svěrkoš má v Sochaux ještě rok smlouvu. Ví, že o něj máme zájem a zná i podmínky, které jsme mu schopni nabídnout. Záleží na něm, jak se rozhodne.

V průběhu podzimu jste vyměnil trenéra a nepomohlo to. Nebyl Karol Marko špatná volba?

V žádném případě. Já mu věřím a jsem přesvědčený, že ví, co dělá.

Co je pravdy na tom, že Baník prodáváte?

Nic. Pravda je taková, že déle než rok jednám s velmi silným investorem, kterého bych chtěl v Baníku. Vstoupil by jako generální partner a zároveň získal majetkový podíl, přičemž já bych v klubu zůstal. Řešíme to, ale do úplného finále nám něco chybí. Jeho jméno říct nemohu, protože jsme se tak dohodli. (Podle informací Práva se jedná o Jana Světlíka, většinového majitele společnosti Vítkovice Machinery Group)

Jak se vám daří vyrovnat se s rozhodnutím ostravské radnice, že nový fotbalový stadión se zatím stavět nebude?

Boj o nový stadión jsem nevzdal. V krátké době předložím městu plán, jak postavit nový fotbalový stadión za jednu třetinu nákladů, s nimiž se počítalo u původního projektu. Přesnou částku zatím říct nemohu, protože ještě není dopočítána.

Podle vaší verze jakou by měl mít nový stadión kapacitu?

V první fázi by byl pro 12 000 až 15 000 diváků. Projekt počítá s tím, že kdykoli, snadno a za relativně malé peníze, by kapacita šla zvýšit až na 26 500 diváků, což vyhovuje požadavkům UEFA i pro pořádání mistrovství Evropy. Dokonce se mi podařilo sehnat investora, který stadión v první fázi zaplatí a pak se mu bude splácet. Rozhodující slovo, zda do toho jít, nebo ne, bude mít samozřejmě ostravská radnice.

Reklama

Související témata: