Hlavní obsah

Majitel Baníku představí nový stadión za třetinovou cenu

Vladimír KolářPrávo

Ostrava se možná přece jenom dočká nového čistě fotbalového stadiónu. Majitel Baníku Tomáš Petera bude mít do dvou týdnu dopracovaný projekt, s nímž chce seznámit městské zastupitele. Jeho šance na úspěch spočívá v tom nejdůležitějším, v penězích. Projekt je o dvě třetiny levnější, než byl ten, jehož realizace byla odložena.

Foto: Aleš Krecl

Majitel Baníku Ostrava Tomáš Petera

Článek

„Do koruny spočítán ještě není, proto nechci mluvit o konkrétní ceně. Ale už mohu říct, že bude třetinová oproti stadiónu, který město chtělo stavět a svůj záměr z ekonomických důvodů odložilo,“ řekl Právu Petera, který projekt nechal zpracovat na své náklady. Dokonce se mu povedlo sehnat investora, který postavení moderního stadiónu zaplatí.

„Ve chvíli, kdy projekt bude dopočítán, což je otázka dvou týdnů, chci jít na město, projekt představit a pobavit se kdo a jakým dílem by se mohl podílet na postupném splácení nového stadionu. Podle mého názoru částky budou v takové výši, které je Ostrava schopna zvládnout,“ zamyslel se Petera.

Stadión by zpočátku měl mít kapacitu 12 000 až 15 000 diváků, ale ta půjde kdykoliv snadno navýšit až na 26 500. „Projekt je skládačka. S možností zvyšovat kapacitu se v něm počítá, aby v budoucnu to nebyl žádný problém. Technický, ani finanční,“ podotkl majitel Baníku. Součástí ryze fotbalového stadiónu má být i víceúčelová hala pro míčové sporty.

Nabízí se dedukce, že Peterův projekt moderní fotbalové arény by mohl přijít na pět set miliónů korun. Původně zamýšlená stavba stadiónu ve Svinově totiž měla stát miliardu a půl. Aspoň taková suma padala na tiskových konferencích.

Primátor není nepřítel fotbalu

V rozhovoru s Právem se Petera zastal ostravského primátora Petra Kajnara. Část fanoušků právě jeho považuje za hlavního viníka, že stavba nového stadiónu byla odložena na neurčito a Baník se bude muset stěhovat do Vítkovic.

„Nesouhlasím, že za to může primátor Kajnar, protože to není pravda. On není brzdou fotbalu,“ prohlásil Petera. „Chápu rozhořčení fanoušků, že se nechtějí stěhovat do Vítkovic, ale měli by si uvědomit jaká je ekonomická situace země a že fotbal není největší priorita života v Ostravě.“

Že Petera primátora hájí, je logické. Radnice byla a je velice důležitým partnerem fotbalového klubu z Bazalů. „Nebýt pomoci města, tak by Baník možná byl ve druhé lize, anebo dokonce dopadl jako Vítkovice,“ zdůraznil jeho majitel a zopakoval, že rekonstrukce vítkovického stadiónu je za stávající situace pro Baník dobré řešení.

Nejde však jen o nový stadión, mimořádně potřebné je vybudovat tréninkové centrum. „To je ve finále pro nás důležitější než stadión, na němž odehrajeme patnáct ligových zápasů a dost. V tréninkovém centru pulzuje fotbalový život denně od rána do večera. S městem na něm usilovně pracujeme. Například máme slíbeny pozemky, na nichž se postaví,“ uzavřel Petera.

Reklama

Související témata: