Hlavní obsah

Slavia dorazí k licenční komisi s Natlandem, řešení krize však zase neoznámila

PRAHA

Středa měla být velkým dnem, kdy fotbalová Slavia oznámí řešení, jak vybředne z těžké finanční krize. Tím spíše, že licenční komise fotbalového svazu bude již ve čtvrtek rozhodovat o udělení profesionálních licencí pro příští ročník. Slavia však nadále mlčí a pokračuje v jednání s investiční skupinou Natland Group, jejíž zástupci se už představili také šéfovi svazu Ivanu Haškovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ani brankář Martin Vaniak zatím neví, jak to se Slavií dopadne...

Článek

Jestliže se fanoušci Slavie těšili na jméno nového vlastníka, který zadlužený klub zachrání, ve středu se zase nedočkali. Zamířila k nim pouze informace, že investiční a finanční skupina Natland Group má nadále zájem klubu pomoci. „Celou středu pokračovala intenzivní jednání mezi námi, managementem a akcionáři SK Slavia Praha a nově i Českomoravským fotbalovým svazem,“ oznámil navečer Rostislav Starý, tiskový mluvčí Natlandu.

„Z jednání s Natland Group mám dobrý pocit a jsme připraveni dále jednat,“ konstatoval Ivan Hašek, předseda ČMFS. Jednání vyústila v dohodu s ČMFS, který se rozhodl na čtvrteční jednání licenční komise pozvat kromě představitelů Slavie i zástupce Natlandu.

„Jednání jsou vzhledem k historii a panujícím právním i ekonomickým vztahům ve Slavii mimořádně složitá. Z naší strany je každopádně vůle najít co nejrychleji konstruktivní řešení, v jednáních budeme dále pokračovat,“ ujistil Starý.

Natland chce v klubu získat majoritní podíl

Není žádným překvapením, že stávající vedení Slavie události nijak nekomentuje. Avizovaná tisková konference se ve středu nekonala.

„Slíbili jsme fanouškům, že budeme komentovat pouze uzavřená jednání,“ omluvil se tiskový mluvčí Ondřej Zlámal.

Generální ředitel Miroslav Platil dokonce podle informací MF Dnes nabídl ve středu údajnému majiteli klubu Antonínu Francovi rezignaci. Měl prý připraveného lepšího investora a podmínky Natlandu se mu nezamlouvají. Franc ovšem Platilovu rezignaci nepřijal.

Natland začátkem týdne naznačil, že je připraven vršovickému klubu poskytnout 20 miliónů korun na nejnutnější výdaje a po auditu hospodaření Slavie by měly následovat další investice. Zakladatel Natlandu Tomáš Raška v rozhovoru pro týdeník Ekonom uvedl, že společnost chce v klubu získat majoritní podíl.

Když Slavia licenci neobdrží, hrozí jí sešup až do třetí ligy. Pokud by podmínky splnila až dodatečně, může se proti rozhodnutí licenční komise odvolat. Čas pro dodatečné udělení licence je do konce května.

Jde však také o dluh 110 miliónů korun bývalému majiteli klubu britské společnosti ENIC a další resty. Celkové dluhy Slavie se podle některých zdrojů šplhají až k 200 miliónům korun... A jak se dalo čekat, velkým problémem pro Natland je také nevyjasněná vlastnická struktura klubu.

Reklama

Související témata: