Hlavní obsah

Fotbalisté Slavie obdrželi část peněz, licenci ale klub nedostal

PRAHA

Fotbalové kluby Slavia Praha a Ústí nad Labem nedostaly licenci pro příští ročník profesionálních soutěží. V tuto chvíli to znamená, že by nemohly hrát Gambrinus ligu, i kdyby se zachránily. A dokonce nemají právo ani na hru ve druhé nejvyšší soutěži. Rozhodla o tom ve čtvrtek pozdě večer Licenční komise ČMFS.

Foto: Petr Horník, Právo

Fanoušci fotbalistů Slavie při protestu v Edenu

Článek

„Slavia nepředložila jasnou vlastnickou strukturu svojí akciové společnosti, nedoložila splacení dluhů vůči hráčům, zaměstnancům a státu. Ani nedokladovala, jak bude vypadat její finanční zajištění na příští sezónu,“ vysvětlil předseda licenční komise Bohuslav Pavlík.

„Zástupce Slavie jsme pozvali na čtvrteční jednání. Přišli s nimi i představitele společnosti Natland, která má zájem do klubu vstoupit. Vyslechli jsme je a poděkovali jim za účast. Nepředložili ale nic, co by nějakým způsobem doplnilo materiály, které byly k dispozici. Při rozhodování jsme vycházeli z toho, že podmínky pro udělení licence jsou platné pro všechny a tudíž všechny kluby stojí na stejné startovní čáře,“ dodal Pavlík.

Hráčům Slavie byla ve čtvrtek uhrazena třetina z více než desetimiliónové dlužné částky na výplatách. Údajně byly dorovnány výplaty za leden a únor. „Komisi jsme předložili náš plán, jak postupovat při záchraně klubu,“ řekl při odchodu Platil a tvářil se velmi optimisticky. „Věřím, že vše pro Slavii dobře dopadne. Natland má enormní zájem,“ dodal.

„Máme skutečně vážný zájem o vstup do Slavie, ale nejprve chceme rozplést vlastnické vztahy. Chceme jednat se společností ENIC,“ dodal tiskový mluvčí Natland Group Rostislav Starý. Společnost chce pochopitelně majoritní balík akcií. Překážkou jsou velmi nepřehledné záležitosti kolem vlastnictví Slavie a záměrů jejího majitele.

Ústí nad Labem nedostalo licenci proto, že podmínkám neodpovídá infrastruktura, tedy jeho stadión. Ostatních čtrnáct klubů Gambrinus ligy licenci dostalo. „Na Bohemians, Brno a Slovácko dáváme ale podnět k disciplinárce s návrhem na udělení pokuty za porušení manuálu,“ dodal Pavlík.

Kluby se už ve čtvrtek dozvěděly výsledek licenční komise mailem a telefonicky. Nyní bude vyhotoveno písemné vyjádření. „Po jeho doručení začne klubům sedmidenní lhůta na podání odvolání. V té době by také mělo dojít k napravení nedostatků. Licenční manažer Stanislav Rýznar pak bude mít pět dní na to, aby odvolání vyhodnotil a předal Licenčnímu tribunálu ke konečnému rozhodnutí. Ten by tak měl učinit do konce května.

Reklama

Související témata: