Hlavní obsah

Natland potvrdil: Chceme fotbalovou Slavii!

PRAHA

Slavia zažila další těžký den. Ve čtvrtek dostala dva tvrdé údery. První jí zasadili samotní fanoušci výtržností na stadiónu v Edenu při pohárovém semifinále s Olomoucí, které nebylo dohráno. Druhý pak Licenční komise ČMFS, která „sešívaným“ neudělila licenci pro příští ročník Gambrinus ligy. Přesto naděje na záchranu slavného klubu existuje. Investiční a finanční společnost Natland jasně deklarovala, že má o získání Slavie zájem.

Foto: Petr Horník, Právo

Fanoušci fotbalistů Slavie při protestu v Edenu

Článek

„Nejprve chceme rozplést pozadí problémů Slavie, její akcionářskou strukturu, ekonomické a právní záležitosti, a pak se rozhodneme. V tuto chvíli, ale máme zájem Slavii pomoci výhledově bychom chtěli získat majoritní balík akcií,“ řekl tiskový mluvčí společnosti Natland Rostislav Starý.

Spasí červenobílou ikonu?

I když Natland doplatil třicet procent dluhů vůči hráčům, mají mít už zaplaceny první dva měsíce roku. Nejedná se o milodar či dobrosrdečnost... „Přistupujeme k tomu racionálně. Situace je složitá, ať už jde o majetkové struktury, právní a ekonomické záležitosti. Bohužel, v tak krátkém časovém horizontu se ta jednání nepodařila úplně dotáhnout. Pořád rozkrýváme pozadí. Kdyby bylo víc času, tak je tady solidní šance tu situaci úplně vyřešit,“ zdůraznil Starý.

„Uvolnili jsme částku, aby se zaplatilo třicet procent dluhů hráčům a realizačnímu týmu. Aby se tu situaci podařilo posunout. Oni hrají čtyři měsíce zadarmo, což je obdivuhodná věc. Tak jsme chtěli udělat gesto, vyjádření díků, že jsou vůči klubu tak dlouho loajální. A tím jsme také jasně ukázali vůli, že se chceme dohodnout a najít řešení,“ vysvětlil.

K důvodům vstupu Natlandu také dodal: „Slavia je ikona českého sportu a byla by škoda ji nechat padnout. Dlouho jsme situaci monitorovali. Ve chvíli, kdy nám přišlo, že situace je kritická, tak jsme se do toho aktivně vložili. Rozhodli jsme se do toho jít na vlastní triko. Myslím si, že jsme jediný investor, který došel takhle daleko. Jsme připravení udělat všechno proto, abychom situaci ve Slavii zachránili. Zájem máme pochopitelně o majoritu.“

Natland bere jako majoritního akcionáře Antonína France. Chce však jednat i se společností ENIC, která požaduje na Slavii neprodleně splacení stamiliónového dluhu.

„Jsme připraveni jednat se všemi věřiteli, v první řadě právě s ENICem. Naše vůle byla deklarována, k jednání by mělo dojít,“ uvedl Starý s tím, že Natland si je vědom, že situace je velmi nestandardní a tlačí čas, takže musí jednat rychle. „V takových situacích se ale umíme pohybovat,“ zdůraznil.

Se Sisákem spojení nejsou

Natland nikdy v minulosti se Slavií propojen nebyl a co se týká kontroverzního podnikatele a údajného majitele majoritního balíku akcií Petra Sisáka, Starý jakékoliv spojitosti odmítl... „Můžu naprosto vyloučit, že bychom ten podnik dělali pro pana Sisáka. Nebo že by mezi námi a panem Sisákem byla majetková vazba.“

O tom, za jakých podmínek by Natland dal od Slavie ruce pryč, Starý hovořit nechtěl, ale konstatoval: „Chceme čas, abychom mohli zjistit, jaká je realita. Může se stát, že se ukáže, že situace je neřešitelná. Ale snažíme se najít cestu a vyřešit to. Situace je kritická, ale jsme připraveni se s tím poprat.“

Platil je optimista

Velmi optimisticky se ve čtvrtek tvářil i generální ředitel Slavie Miroslav Platil. Fanouškům sice dává za vinu nesmyslný exces, který zapříčinil předčasné ukončení duelu s Olomoucí a bude ji stát další peníze, ale věří, že klub nezahyne.

„Licenční komisi jsme předložili svoje vize. Představili jsme společnost, která by Slavii měla zásadně pomoci. Nejen jí restrukturalizovat, ale také do ní majetkově vstoupit, převzít majoritu. Po těch mých zkušenostech, co jsme ve Slavii, jsme se dostali do stavu, že vidím, že to má smysl a že má to šanci. Natland ví, o čem mluví,“ říkal Platil

„Ligu jsme zachránili, společnost je nastavená zdravě, Slavii tíží minulost. Potřebuje to dotáhnout a ekonomicky vyřešit. Jsem rád, že se povedly určité kroky a akcie se soustředily na pana France, který je dojatý a není schopný ani mluvit. Je to opravdový fanoušek Slavie,“ tvrdil Platil ve čtvrtek v podvečer. „Je škoda, že jsme se do této situace nedostali o dva měsíce dřív, bylo by víc času na řešení. Musím však poděkovat i svazu, že nám prostor vytváří,“ dodal.

Úpadek Slavie si nechce připustit. „Jediným cílem je záchrana, žádná insolvenční řízení. Pokud já budu v čele, tak se nebude situace řešit úpadkem. Musíme vyřešit závazky, věřitele a narovnat vztahy, abychom mohli začít fungovat jako průhledná společnost,“ konstatoval s tím, že Natland by se měl skutečně stát majoritním vlastníkem. Slavia je podle Platila rodinné stříbro a český fotbal by bez ní zchudl.

Platil tvrdí, že neměl svůj plán řešení situace, v němž Natland nefiguroval... „V poslední době bylo několik investorů, kteří nabízeli svůj vstup do společnosti. Odmítal jsem jednorázový přítok peněz bez dalšího řešení. To by Slavii nic nepřineslo. Zásadní je vyřešení otázky ENICu a další fungování společnosti. Slavia jako společnost může fungovat za 80 milionů ročně a svou činností jsme si schopní 60 milionů vydělat. Natland by zbytek dorovnal. Existuje řada spřízněných duší se Slavií, které, když dojde k průhlednému vyřešení situace, deklarují ochotu dát sponzorský dar.“ Také on odmítl jakoukoliv spojitost Natlandu se Sisákem.

Otázkou je, zda zájem Natlandu neopadne poté, co Slavia bude potrestána za neohrané čtvrteční utkání s Olomoucí. Zápas bude zřejmě kontumován ve prospěch Olomouce a Slavia může být vyloučena z tohoto ročníku Ondrášovka Cupu. Disciplinární komise jí pak může udělit pokutu v řádech miliónů korun.

Reklama

Související témata: