Hlavní obsah

Slavia i Ústí mají šanci v odvolací lhůtě, naznačil šéf licenční komise Pavlík

Více než šest hodin jednala ve čtvrtek v pražském hotelu Pyramida Licenční komise ČMFS. Skončila až pozdě večer. S napětím očekávané rozhodnutí sdělil její předseda Bohuslav Pavlík: „Slavii Praha a Ústí nad Labem nebyla udělena licence pro příští ročník Gambrinus ligy...“

Foto: Petr Horník, Právo

Fanoušci Slavie.

Článek

Jak dlouho jste se na jednání o licencích připravovali?

Už před týdnem jsme probírali žádosti klubů o udělení licence pro Gambrinus ligu. Podklady připravuje licenční manažer Stanislav Rýznar. Ten také navrhl neudělení licencí Brnu, Slavii a Ústí nad Labem. Čtvrteční jednání pak bylo velmi dlouhé.

Z čeho se při jednání vychází?

Především z manuálu pro licenční řízení. Na jeho základě a splnění podmínek kluby žádost podávají. Ty zpracovává licenční manažer.

Není klub jako klub...

Pro nás stojí všechny kluby na stejné startovní čáře. Neděláme rozdíly.

Co nesplnila Slavia pro udělení licence?

Slavia nepředložila podklady o vlastnické struktuře její akciové společnosti. Nebylo také doloženo, že by Slavia nedlužila hráčům a zaměstnancům, jak ukládá licenční manuál. Dále nebylo doloženo, že by Slavia splatila finanční závazky vůči státu. Nedoložila také informace, jak bude vypadat její hospodaření v příští sezoně.

Brali jste v úvahu vyjádření zástupců Slavie a společnosti Natland, která o ni má zájem, a jež jste si pozvali na jednání?

Vyslechli jsme si jejich informace, k nimž jsme neměli žádné doplňující otázky. Poděkovali jsme jim za účast, ale rozhodovali jsme podle toho, co nám bylo doloženo. Oni sice hovořili o svých představách, jak by měla společnost fungovat, ale během čtvrtečního jednání nepředložili v písemné podobě žádné nové podklady, které bychom mohli vyhodnotit. To se týká i dalších klubů.

Na čem ztroskotala žádost Ústí nad Labem?

Na nesplnění kritérií, týkajících se infrastruktury, tedy stadiónu.

Brno bylo také v původním návrhu na neudělení licence. Čím se zachránilo?

V tomto případě nám byly během týdne doloženy další podklady proto, abychom mohli licenci udělit. Brno předložilo nový finanční plán a v otázce dluhu vůči jednomu hráči doložilo, že stále probíhá arbitrážní řízení.

Dostaly některé kluby licenci s podmínkou?

Podmínku dostala Ostrava a my budeme v průběhu příštího ročníku kontrolovat, zda ji plní. V případě Bohemians 1905, Brna a Slovácka jsme navrhli disciplinární komisi, aby klubům udělila pokutu za porušení podmínek licenčního manuálu, nutných pro rozhodování o udělení licence.

U ostatních deseti klubů bylo vše v pořádku?

Podle licenčních podmínek ano.

Jaký bude další postup v případě Slavie a Ústí, které licenci nedostaly?

Hned po jednání byly všechny kluby vyrozuměny mailem a telefonicky o výsledku jednání licenční komise, včetně důvodů jejího neudělení. Nyní bude vyhotoveno a zasláno klubům písemné rozhodnutí. Poté, co jim bude doručeno, běží klubům podle licenčního manuálu lhůta sedmi kalendářních dnů na odvolání. To mohou podat na ČMFS a licenční manažer má po obdržení pět dní na to, aby zpracoval stanovisko pro pětičlenný Licenční tribunál, který by měl rozhodnout do konce května.

Takže v těch sedmi dnech musí klub předložit nové podklady?

Licenční manuál mu to neukládá, ten hovoří jen o lhůtě pro odvolání. Licenční manažer ale na jeho základě zpracovává stanovisko. Z toho vyplývá, co by se mělo stát, aby bylo jiné, než závěry o neudělení licence.

Reklama

Související témata: