Hlavní obsah

Sparta nakonec Liberec o gól přetlačila, takže je o bod za Plzní

PRAHA

Nic nemohou mít v klidu. V pondělí po napínavém boji ztratili fotbalisté Sparty dva body v Teplicích a sami si neuvěřitelně zkomplikovali také páteční předehrávku 27. kola Gambrinus ligy. Nakonec však Liberec doma přece jen 3:2 udolali, takže před sobotním zápasem Plzně s Mladou Boleslaví se k vedoucí Viktorii přiblížili na rozdíl jediného bodu.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalisté Sparty oslavují gól vstřelený Liberci.

Článek

O kovbojku typu pondělního dramatu v Teplicích tentokrát Letenští nestáli. Předpokladem byl rychlý gól, a ten hosté Spartě dopřáli. Kweuke vybojoval hned ve třetí minutě rohový kop a Slovan věděl, že kamerunského obra musí při první standardce dobře pohlídat. Stoper Dejmek to však udělal až příliš vehementně. Matějovského centr, který na Kweukeho směřoval, poslal rovnou do vlastní branky...

Obhájce titulu tak nečekaně brzy získal klid a mohl se vrhnout do dalšího útočení. Po Kweukeho centru zakončoval Kadlec těsně vedle, po centru Keriče pak Kamerunec hlavičkou sám protáhl Bičíka. Další kombinace vedla k nebezpečnému centru Kadlece a Kweuke na míč před prázdnou brankou těsně nedosáhl.

Fotbalisté Sparty (zleva) Jiří Kladrubský, Tomáš Řepka, Léonard Kweuke a Václav kadlec oslavují gól v síti Liberce.foto: Právo/Petr Horník

Zakřiknutý Liberec kontroval až po půlhodince. Mladý Hadaščok, který na hrotu zastoupil nemocného kanonýra Nezmara, však svoji šanci vůbec nezvládl a ani nevystřelil. To Sparta byla mnohem nebezpečnější. Kadlec pálil z otočky a při jeho tečované střele se musel Bičík blýsknout. Brzy nato však dal Kadlec míč do běhu Kweukemu, ten si vytáhl gólmana z branky a trefou přesně k tyči náskok domácích ještě do přestávky navýšil.

V nástupu do druhé půle si ovšem sparťané zdřímli a pykali za to. V době, kdy byl za čárou ošetřován Kušnír, odcentroval Štajner a Hadaščok se po jemném prodloužení špičkou kopačky svého prvního ligového gólu přece jen dočkal. Tím Liberec zahájil bláznivou pasáž. O šest minut později totiž Sparta odpověděla ryze chorvatskou akcí. Na Pamičovu přihrávku si za obranu naběhl Kerič a dal gól týmu, z něhož se v zimě na Letnou stěhoval. Jenže za dalších šest minut už to bylo zase jen o gól... Na Dočkalův roh si naběhl Dejmek a do branky směrem k Letenské pláni se trefil podruhé, tentokrát k radosti svého mužstva.

Fotbalisté Sparty oslavují gól vstřelený Liberci.foto: Právo/Petr Horník

Sparta měla najednou zase hektiku a Slovan se hnal za vyrovnáním. Devět minut před koncem mohl domácí uklidnit Kweuke, Bičík na něj však vyzrál. Další brejk pak Kamerunec sobecky zazdil. Při hlavičce střídajícího Sivriče pak šel sparťanům mráz po zádech. Těsnou výhru si už v závěru pohlídali.

Chovanec se omlouval za hrozný poločas

Oba trenéři hodnotili zápas dvou rozdílných poločasů. „Ten druhý byl z naší strany hrozný - a to ještě mluvím dost slušně. Takže se omlouvám,“ konstatoval sparťanský Jozef Chovanec. Vysvětlení měl po ruce. „První gól soupeře s námi zamával tak, že jsme měli velké problémy. Zčásti se projevila nervozita, ale hlavně hráči přestali plnit taktické pokyny a začali se objevovat v úplně jiných prostorech, než měli,“ kroutil Chovanec hlavou.

„My naopak první poločas prospali a druhý byl z naší strany velmi dobrý. Škoda dvou laciných gólů, Sivrič pak měl v závěru za stavu 3:2 ještě dost nebezpečnou šanci,“ litoval liberecký Petr Rada.

Sparta Praha - Slovan Liberec 3:2 (2:0)
Branky: 4. vlastní Dejmek, 38. Kweuke, 58. Kerič - 52. Hadaščok, 64. Dejmek. Rozhodčí: Franěk - Pelikán, Peřina. ŽK: Dočkal, Štajner, Gebre Selassie (Lib.). Diváci: 5715.
Sparta: Zítka - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Vacek, Kladrubský (73. Abena), Matějovský - Kerič (65. Sionko), Kadlec (90. Podaný) - Kweuke. Trenér Jozef Chovanec.
Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Fleišman - Vácha - Dočkal, Gecov, Štajner, Breznaník (90. Vlasko) - Hadaščok (77. Sivrič). Trenér Petr Rada.
Program 27. kola Gambrinus ligy
Pátek
Sparta - Liberec 3:2on-line
Sobota
17.20 Plzeň - Mladá Boleslavon-line
18.00 Slovácko - Brnoon-line
Neděle
14.00 Ústí - Příbramon-line
14.00 Bohemians 1905 - Olomoucon-line
14.00 Hradec Králové - Tepliceon-line
14.00 Č. Budějovice - Slaviaon-line
20.00 Jablonec - Ostravaon-line

Reklama

Související témata: