Hlavní obsah

Jablonec - Ostrava 3:3Jablonec zachránil remízu s Baníkem a má jisté třetí místo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Šenkeřík 0 : 1
10. Fantiš 0 : 2
35. Piták 1 : 2
42. Lafata 2 : 2
58. Hušbauer 2 : 3
84. Lafata 3 : 3

Fotbalisté Jablonce v duelu 27. kola první ligy vybojovali remízu 3:3 s Ostravou, přestože museli dohánět už dvoubrankovou ztrátu. Získaný bod pro Jablonec znamená, že Severočeši mají jisté třetí místo v lize a v příští sezóně se představí ve 2. předkole Evropské ligy, což je pro domácí náplast za první jarní domácí ztrátu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Pavel Eliáš (vpravo) z Jablonce a Antonín Fantiš z Baníku Ostrava.

Článek

Ostrava měla na dosah výhru v Jablonci po pěti letech, ale šest minut před koncem ji o naději připravil druhým gólem v utkání kanonýr Lafata, který se sedmnácti góly vede tabulku střelců. Baník má na sestupové příčky tři kola před koncem náskok šesti bodů.

Fotbalisté Jablonce by asi museli dlouho lovit v paměti, kdy měli tak špatný vstup do zápasu jako dnes proti Baníku. A domácí fanoušci se nestačili divit, co se děje s mužstvem, které na Střelnici vyhrálo posledních pět zápasů. Už druhá minuta předznamenala trápení Jablonce, když jeho roztaženou obranou nerušeně prošel Šenkeřík a křížnou střelou zajistil Baníku rychlé vedení. Na dálku se mohl radovat i ostravský kapitán Varadi, který dostal na dnešní zápas volno po narození dcery.

Laxně hrající Jablonec bleskový úder soupeře zjevně nevyvedl z míry. V deváté minutě se ale Ostravě povedl rychlý kontr po pravé straně a po přihrávce Krauta podruhé gólově zaúřadoval Fantiš, který byl na hřišti teprve dvě minuty po střídání zraněného Řezníka. A pro Jablonec mohlo být ještě mnohem hůře, kdyby rychlý Kraut po upláchnutí Benešovi proměnil samostatný nájezd.

Jablonec vůbec nepřipomínal tým, který je na domácí půdě postrachem všech týmů. Až před koncem poločasu Severočeši přidali. Ale Ostrava soupeři pozici hodně usnadnila, když se zbytečně zatáhla před vlastní branku. Deset minut před poločasem ji za to potrestal Piták, když se prosadil zblízka po velkém závaru. A ve 42. minutě se Jablonec dotáhl úplně: Pitákovu hlavičku ještě Buček skvěle vyrazil, ale číhající Lafata před prázdnou bránou lehce zaznamenal svůj šestnáctý letošní gól.

Ostrava vypadala otřeseně i po přestávce a chvíli po ní znovu děkovala brankáři Bučkovi, který si poradil i s těžkou tečovanou střelou Jablonského. Domácí vůbec neměli svůj den, jako by je svázala šance pojistit si třetí místo a účast v evropských pohárech. Baník vycítil, jak je soupeř zranitelný a v 58. minutě se mu povedl další rychlý kontr. Záložník Hušbauer zblízka po Lukešově centru snadno zaznamenal třetí gól.

Hosté pak nevyužili okna v domácí obraně, když se jablonečtí nestíhali vracet po svých výpadech. Samostatný únik na brankáře dvakrát pokazil střídající Zeher, jehož druhá šance byla vyložená, a další pak Kraut. Když už Baník pomalu myslel na to, že po pěti letech v Jablonci vyhraje a vzdálí se sestupovému pásmu na osm bodů, zmrazil jej domácí kanonýr Lafata. Opět se prosadil z bezprostřední blízkosti a na jaře si zapsal už dvanáctou trefu.

FK Baumit Jablonec - FC Baník Ostrava 3:3 (2:2)
Branky: 42. a 84. Lafata, 35. Piták - 2. Šenkeřík, 9. Fantiš, 58. Hušbauer. Rozhodčí: Mikel - Gallo, Nádvorník. ŽK: Hušbauer, Šenkeřík, Zeher, Greguš, Buček (všichni Ostrava). Diváci: 2850.
Jablonec: Valeš - Eliáš, Pavlík, Beneš, Jablonský - Vošahlík (71. Třešňák), Loučka, Piták (88. Drsek), Jarolím (81. Vaněk), Kovařík - Lafata. Trenér: Komňacký.
Ostrava: Buček - Řezník (6. Fantiš, 46. Zeher), Frydrych, Neves, Šmejkal - Marek, Lukeš, Greguš, Hušbauer - Šenkeřík (83. Gligorov), Kraut. Trenér: Marko.

Reklama

Související témata: