Hlavní obsah

Doléčuji zranění, abych byl připravený na novou sezónu, říká jablonecký brankář Špit

Josef PešoutSport.czPrávo

Předčasně skončila jarní ligová sezóna pro jabloneckého fotbalového brankáře Michala Špita. Na zápas s ostravským Baníkem tak přišel na domácí stadión až hodinu před výkopem a hned zamířil do kabiny za spoluhráči. Utkání pak sledoval z tribuny. „Je nepříjemné, že nemohu být na hřišti. Ale doléčuji zranění, abych byl fit pro zahájení letní přípravy,“ uvedl Špit v rozhovoru pro Sport cz.

Článek

Co je důvodem vaší absence na trávníku?

Chytal jsem pravidelně až do duelu na Slovácku. Tam jsem si natrhl tříslo. Nastoupil jsem znovu na půdě Ústí, jenže se mi zranění obnovilo. A nemá cenu riskovat návrat do branky, když jsou do konce tři kola a máme jisté třetí místo v tabulce.

Jak tedy prožíváte fotbal v roli diváka?

Zůstávám stále součástí mužstva. Uvědomil jsem si, že zranění k životu sportovce svým způsobem patří. To svoje jsem si v této sezóně už odchytal. Šanci místo mě dostal Roman Valeš. Při svém mládí působí vyrovnaně, klidně.

Můžete ze svého pohledu charakterizovat současné jablonecké mužstvo?

Loni jsme byli druzí, letos skončíme třetí. To je na regionální klub vynikající bilance. Hodně důležité je, že na jaře střelecky září David Lafata. Ale velkou zásluhu na jeho gólech mají spoluhráči, třeba od Karla Pitáka nebo Honzy Kovaříka dostává výborné přihrávky a centry. Nesmím zapomenout ani na Marka Jarolíma. V týmu panuje soulad mezi řadami.

Zdá se, že jste v Jablonci spokojen. Promítlo se to i do prodloužení smlouvy?

Ano. Ke klubu mám vztah a fotbal mě pořád baví. Tak proč v kariéře nepokračovat právě tady? Měl bych normálně nastoupit do letní přípravy, která nám začíná už 16. června.

Je pro vás motivací start v evropských pohárech?

Určitě. Loni jsme zklamali proti kyperskému soupeři. Byla to ostuda, z níž jsme se dlouho zvedali. Teď to chceme napravit.

Neobáváte se odchodu nejlepších jabloneckých hráčů?

Tomáš Pekhart dal na podzim za Jablonec hodně gólů, odešel na hostování do Sparty a míří do Norimberku. Jde nám to na jaře i bez něj. Tím neříkám, že by nám takový kvalitní střelec nechyběl, ale věřím, že bychom si poradili, i kdyby třeba odešli v létě kluci, co pojedou na mistrovství Evropy „jedenadvacítek“.

Reklama

Související témata: