Hlavní obsah

Sparta se tentokrát hokeji vyhne, derby s Bohemkou tak může mít říz

PRAHA

Času už moc nezbývá, jen tři kola do konce Gambrinus ligy. Přesto se fotbalisté Sparty nevzdávají naděje, že navzdory čtyřbodové ztrátě na vedoucí Plzeň nakonec ještě stihnou obhájit mistrovský titul. Matematika je dost strohá. Viktoria musí jednou prohrát a jednou remizovat, aby Letenští ještě dostali šanci. Samozřejmě za předpokladu, že oni sami už ani jednou body neztratí. Plzeň by na druhou stranu mohla slavit titul již v sobotu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Marek Nikl z Bohemians, Léonard Kweuke ze Sparty a Josef Jindřišek z Bohemians.

Článek

Bude to pro Spartu ošemetné derby. Zatímco ona sama často dost kostrbatě drží naděje na titul a už nesmí ani jednou zakopnout, Bohemians 1905 mohou na Letné nastoupit zcela uvolnění. Na jaře patří klokani k nejlepším mužstvům a už dohopkali až na čtvrtou příčku tabulky.

„Věřím, že Teplice teď podají stejně bojovný výkon jako proti nám a Plzeň pořádně potrápí. Obhajobě titulu určitě pořád věříme. Já osobně v tom stále vidím jednu paralelu... Když jsem hrál ve Slavii, také jsme před koncem ztráceli čtyři body. A nakonec z toho byl titul. Ještě to není ztracené,“ poukazuje letenský stoper Erich Brabec.

Hokejové semifinále začne naštěstí už odpoledne

Minulý pátek hrála Sparta utkání s Libercem v konkurenci hokejového derby se Slováky, jež začínalo ve stejný čas. Na návštěvě v Generali Areně to samozřejmě bylo znát. Derby s Bohemkou začne znovu v pátek ve 20:15, hokejové semifinále se Švédy je však naštěstí pro fotbalisty na programu již od 16:15.

„Hrát v pátek proti hokeji je nešťastné. Ale necelých šest tisíc fanoušků, kteří přišli na střetnutí s Libercem, je v této situaci slušné číslo. Za takovou podporu moc děkujeme. A proti Bohemce se našim příznivcům chceme odvděčit další výhrou,“ slibuje záložník Marek Matějovský.

Sparťan Brabec (vpravo) v souboji s Kaufmanem z Bohemians 1905.foto: Právo/Petr Hloušek

Na domácí prostředí obhájci titulu hodně spoléhají. „Věřím, že může být naší výhodou, když hrajeme dva ze tří posledních zápasů na domácím stadiónu. Doufám, že v pátek přijde hodně diváků a naši fanoušci nám pomohou. Poslední zápas nešťastně kolidoval s hokejem, ale přesto těch necelých šest tisíc fanoušků vytvořilo pěknou atmosféru,“ přidává se Brabec.

Dostat klokany pod tlak, to je recept na výhru

Čtvrtá příčka klokanů jejich pražské rivaly překvapuje, ale za náhodu ji nepovažují. „Podávají výborné výkony. Navíc dokážou otáčet i zápasy, které se pro ně nevyvíjí dobře. Naše příprava směřuje především k tomu, abychom hráli svou hru a dostali soupeře pod tlak a donutili ho k chybám,“ líčí Brabec. „Bohemka je velmi bojovné mužstvo, hráči nevypustí jediný souboj. Musíme se v tom soupeři nejen vyrovnat, ale předčít ho. Na podzim se nám to u nich povedlo, odehráli jsme proti nim slušný zápas a zvítězili. Pokud se nám to podaří také v pátek, budeme moc rádi,“ říká Matějovský.

Plzeň v minulém kole atak sparťanů ustála a porazila Mladou Boleslav. Letenské tak čeká nový pokus dostat lídra pod tlak. Plzeňští totiž nastoupí v Teplicích znovu až den po utkání sparťanů.

„Věděli jsme, že Boleslav se soustředí především na domácí pohár, takže málokdo předpokládal, že by Viktoria v tom zápase ztratila. My se snažíme soustředit hlavně na naše zápasy a uvidíme, co se stane. Plzeň hraje v této sezóně dobře a my se jí to snažíme znepříjemnit, i když už je to hodně složité,“ přiznává Matějovský.

Reklama

Související témata: