Hlavní obsah

Plzeňský Vrba má jasný plán: Titul chceme slavit doma s Ostravou

Pouhé dva body dělí Plzeň od zisku ligového titulu. V sobotu večer Západočeši vyhráli 1:0 v Teplicích a dál třímají pohodlný čtyřbodový náskok na druhou Spartu. „Chceme doma v příštím kole porazit Baník a slavit titul s našimi fanoušky,“ prohlásil po triumfu na severu Čech Pavel Vrba, trenér Plzně.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba

Článek

Co představuje pro Plzeň vítězství v Teplicích v situaci, kdy zbývají dvě kola do konce soutěže?

Jde o strašně důležité tři body, protože Sparta v pátek vyhrála, a tak jsme si udrželi čtyřbodový náskok. Každé vítězství je pro psychickou pohodu a atmosféru v klubu i v kabině velmi důležité. My jsme na vítězné notě prakticky celé jaro, protože jsme neprohráli. Máme pořád náskok čtyři body. To je velice výhodná pozice. Před začátkem jara bych ji bral. Pokud si pozici zkazíme, tak je to jen naše chyba. Máme skutečně, ale skutečně vše ve své moci.

Plzeňský Pavel Vrba koučuje své svěřence během zápasu v Teplicích.foto: Právo/Petr Horník

Ve srovnání s minulými zápasy jste druhý poločas zvládli bez vážné pohromy, přesto vaším ofenzivním akcím chyběla plynulost a větší přesnost.

Je to dané psychickým rozpoložením. Nejde o otázku kondice. Dvakrát jsme zkazili jednoduchou přihrávku, což není o fyzické kondici, ale o hlavě. Při hodnocení vytknu klukům jen malou úspěšnost v druhém poločase při brejkových situacíh, kdy nám nevycházela finální přihrávka. Měli jsme dobré rozestavení, dost hráčů v útočné fázi, ale míče nebyly přesné. Měli jsme svázané nohy.

Byla pro vás velkým problémem absence Pavla Horvátha, který pykal za vyloučení v minulém kole?

On je v dirigentské pozici suverén. Dokážeme s ním více uklidnit hru, být v brejkových situacích klidnější a přesnější. On finální fáze řeší takřka stoprocentními přihrávkami. Právě jeho zkušenosti nám v druhém poločase chyběly.

Co pro Plzeň bylo při utkání v Teplicích nejtěžší?

Šli jsme do zápasu bez Horvátha a Bakoše, kteří mají formu. Chyběli nám možná dva klíčoví hráči jarní fáze soutěže. Ale k ničemu jsme Teplice nepustili. Hráli jsme zodpovědněji než s Horváthem. Ukázalo se, že Plzeň není jen o devíti hráčích, ale o třinácti, o čtrnácti. Můžeme počítat s dalšími a mají stejnou kvalitu jako kluci ze základu.

Plzeňští fotbalisté se radují z Kolářova gólu proti Teplicím.foto: Právo/Petr Horník

Bude hodně složité udržet mužstvo na zemi, aby nepodlehlo euforii z vidiny mistrovského titulu před utkáním s Baníkem Ostrava?

Rozhodně v ničem nepolevíme. Budu držet mužstvo při zemi, aby nepodcenilo základní fáze přípravy. Nebude třeba kluky nijak hecovat. Spíše musíte hráče za dané situace uklidnit, aby nebláznili a přehnanou aktivitou něco nepokazili.

Je pro vás symbolické, že titul můžete získat v souboji s Baníkem Ostrava, v němž jste na pozici asistenta už prvenství v české lize slavil?

Sparta, Slavia a Baník jsou pro mě mimořádnými soupeři ve vzájemných zápasech. Prožil jsem v Baníku báječné roky, jde o srdeční záležitost. Pokaždé si duel s Ostravou užívám. Kdybychom titul s Plzní získali po vítězství s Ostravou, těšil by mě titul více. Nejen pro mě je navíc obrovskou motivací nad Baníkem zvítězit, protože v tom případě bychom titul slavili doma a šlo by i o odměnu pro diváky. Když jsem do Plzně přišel, návštěvy byly malé. Ale v letošní sezóně se lidé do Štruncových sadů vrátili.

Reklama

Související témata: