Hlavní obsah

S učitelem po boku je Jiráček na hřišti klidnější

TEPLICE

Sebevědomým a takřka bezchybným výkonem zastoupil plzeňský záložník Petr Jiráček ve středové řadě ligového lídra při výhře v Teplicích vykartovaného kapitána Horvátha. „Přitom před zápasem jsem byl strašně nervózní,“ přiznal 25letý borec pocházející z Tuchořic na severu Čech.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský Petr Jiráček (vlevo) v souboji s Michalem Smejkalem z Teplic.

Článek

V sestavě Západočechů dostal nelehký úkol zastoupit zkušeného a o deset let staršího špílmachra. Po předchozích nevyrovnaných výkonech plzeňského týmu byl Jiráček pod velkým tlakem. Ale zápas zvládl famózně a potvrdil vysokou formu.

„Po mém příchodu čekal dlouho na příležitost. Vždy byl dvanáctým hráčem na zalepení místa v sestavě. Ale poslední dobou je klíčovým mužem Plzně. Jeho mimořádná kondice nás výrazně přiblížila titulu,“ rozplýval se trenér Pavel Vrba nad výkonem Jiráčka. Přitom nechybělo mnoho a odchovanec sokolovského fotbalu musel už po devatenácti minutách ze hřiště, když ho zezadu „přejel“ teplický obránce Rosa. „Myslel jsem, že nedohraju. Úplně mi levý kotník obrátil. Ale doktor mi nohu obstříknul, dostal jsem prášky a bolest překousnul,“ vyprávěl už s odstupem Jiráček.

Odolnost, bojovnost a obětavost zdobí jeho výkony. A při absenci Horvátha jako by si užíval i mimořádné odpovědnosti naložené na jeho bedra. „Přitom když je Pavel na hřišti, jsem daleko klidnější. On dokáže ostatní podržet, podpořit. V tom je jedinečný,“ vychvaloval parťáka ze záložní řady.

Netajil, že je žákem borce otřískaného bitvami z reprezentace či portugalské, turecké a japonské ligy. „Pavel mi pokaždé říká, co mám na hřišti dělat, jak situace řešit líp. Snažím se jeho radám naslouchat a přenést je na trávník,“ líčil Jiráček.

Je přesvědčen, že Plzeň si šanci na první titul nenechá vzít. Tím spíše, že se do sestavy Západočechů vrátí právě Jiráčkův učitel. „Všem se uleví, bez jeho parádních přihrávek musíme více běhat,“ smál se Horváthův zástupce.

Reklama

Související témata: