Hlavní obsah

Od Bicana po Příbram... Slavia vyrukuje proti soupeři v hrobovém tichu

dos, zpSport.cz

Bude to vpravdě bizarní zápas, který ovšem nikdo neuvidí... Ačkoliv fotbalová liga finišuje a hostující Příbrami stále jde o záchranu, při jejím utkání 28. kola v Edenu budou tribuny zcela prázdné. Slavia musí kvůli výtržnostem diváků a předčasnému ukončení pohárového zápasu s Olomoucí kromě pokuty 750 000 korun sehrát tři domácí utkání bez přítomnosti diváků. Pondělní duel můžete od 18:30 sledovat v on-line reportáži na Sport.cz.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ani těch pár diváků v hledišti nebude v Edenu k vidění...

Článek

Od Bicana po Příbram. Kdo ví, co slavný kanonýr Pepi ještě bude muset ve fotbalovém nebi se svojí Slavií letos vydržet... Dluhy a existenční nejistotu, pád z pohárových příček a boj o záchranu i licenci pro příští sezónu. Výtržnosti vlastních fanoušků, pokutu a uzavření hlediště na tři domácí zápasy.

Právě Pepi Bican patřil v roce 1948 k aktérům dosud posledního utkání Slavie, jež sehrála bez diváků. Tehdejší Dynamo Slavia Praha hrálo na hřišti NV Bratislava (dobový název pro Slovan) a rozhodčí Fašung zápas za stavu 2:1 pro domácí předčasně ukončil. Rozlícení diváci totiž napadli jak jeho, tak hráče Slavie.

Zápas se 19. prosince 1948 za zavřenými dveřmi opakoval, Bratislavští ho vyhráli 5:4 a po dvou brankách Slavie si připsali Hlaváček a právě Bican.

Podmínky soutěžního utkání bez přítomnosti diváků
Přítomni mohou být:
Pochopitelně obě mužstva, delegovaní rozhodčí a delegáti
Pořadatelé a bezpečnostní agentury v počtu stanoveném řádem pořadatelské služby
Zdravotní služba a technická služba
Akreditovaní pracovníci sdělovacích prostředků
Funkcionáři obou klubů včetně doprovodu obou mužstev v počtu maximálně 50 osob
Příslušníci Městské policie a Policie ČR
Podmínky stanovuje článek 9 Disciplinárního řádu.

Povolený doprovod čítá 50 lidí na každé straně

Po 63 letech tedy Pepiho následníci takové podivné duely také zažijí. „Bude to určitě nezvyklé, ale musíme se s tím vyrovnat,“ krčí rameny kouč Michal Petrouš.

Úplně liduprázdný Eden nebude. Kromě pořadatelů a bezpečnostních složek smějí podle Disciplinárního řádu do hlediště usednout také funkcionáři obou klubů včetně doprovodu obou mužstev v počtu maximálně 50 osob.

Televize raději vysílá zápas v Brně

Je však jasné, že jakýkoliv pokřik a hlasitější pokyn, který mezi hráči na trávníku padne, se osiřelým kotlem Synot Tip Areny ponese jako ozvěna. Zápas se měl původně vysílat v televizi, nakonec však ČT4 raději vybrala přímý přenos duelu dvou záchranářů Brno - České Budějovice, který byl přeložen z neděle na pondělní „televizní“ čas 18:30.

„Čekalo se, jaký trest disciplinární komise vynese. Televize nemohla otálet a musela zařadit jiný zápas,“ poukázal Ivo Lubas, ředitel oddělení profesionálního fotbalu ČMFS. Disciplinárka mohla červenobílým buď zavřít hlediště, nebo nařídit sehrát nejbližší zápasy mimo Prahu.

Zatímco Slavia už je alespoň podle tabulky zachráněná, Příbrami jde o všechno. Na předposlední Brno má náskok jen dva body a potřebuje, aby ke klíčovému vzájemnému duelu se Zbrojovkou šla v příštím kole doma z co nejlepší pozice. „Nedokážu posoudit, zda může být prázdné hlediště naší výhodou. Já sám se s tím setkávám poprvé. Uvidíme, co to s domácími udělá,“ je zvědavý příbramský kouč František Kopač.

Prvním jistým sestupujícím je po víkendu Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata: