Hlavní obsah

Bezva finta! Tobiášův trik zůstává příbramským klenotem

PRAHA

Rodinné stříbro tentokrát k překvapivým bodům nevedlo a fotbalisty Příbrami čeká nervy drásající duel o všechno s Brnem. V duelu za zavřenými dveřmi na Slavii však alespoň po šesti letech znovu v plném lesku předvedli bezva fintu, s jejíž pomocí v dubnu 2005 sestřelili Spartu. Tehdy trik se skrytým rozehráním rohového kopu korunoval Rudolf Otepka, tentokrát Zdeněk Koukal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zápas Slavie s Příbramí žádní diváci neviděli - a tudíž ani Koukalův kuriózní gól...

Článek

Litoval dvou věcí. Jeho mazácký gól padl na stadiónu bez diváků a hlavně - Příbrami nakonec nevynesl ani bod. „Věděl jsem, že to samé před lety předvedl Otepka. Byl to památný gól. Tehdy znamenal výhru nad Spartou, tentokrát ale nic,“ srovnával Zdeněk Koukal.

Překvapivý trik soupeře téměř pokaždé zaskočí. Jeden z hráčů donese míč k rohovému praporku a nenápadně uvede balon do hry s tím, že do celého plánu zasvětí i asistenta rozhodčího. Pak odchází pryč a přichází druhý realizátor ďábelské finty. Zatímco bránící tým čeká tradiční centr, hráč s míčem na noze sprintuje do střelecké pozice a zakončuje. Když na to ohromený soupeř včas nezareaguje a inkasuje, je za hlupáka...

„Slávisté mě nechali úplně samotného, takže jsem pospíchal k vápnu a zkusil Zlámala prostřelit. Pro gólmana je to hodně těžké, takhle zboku nevidí skoro nic,“ liboval si Koukal.

Lafata trefil břevno, uspěl až Otepka

Vynález bezva finty je připisován Pavlu Tobiášovi. Naučil ji hráče už jako trenér Českých Budějovic a David Lafata tenkrát trefil břevno. Gólu se Tobiáš dočkal až jako kouč Příbrami. Byla to slavná trefa, díky níž Středočeši 2. dubna 2005 slavili historicky první výhru nad Spartou (3:1). Za stavu 1:1 tehdy přišlápl míč Čupr a vítěznou branku si připsal kapitán týmu Otepka.

„Nacvičovali jsme to celý týden. Byl to nápad trenéra Tobiáše. Věděli jsme, že sparťané mají při rohu u přední tyče jen Poborského a nikdo jiný ten prostor nehlídá,“ smál se tehdy Otepka. „Koukám na to a říkám si, co blbne,“ přiznával sparťanský záložník Lukáš Zelenka.

Rudolf Otepka v dresu Českých Budějovicfoto: Právo/Jan Handrejch

„Než jsme situaci zahráli, upozorňoval jsem rozhodčího, aby se pořádně díval,“ líčil Otepka. „Byl to regulérní gól. Roh byl rozehraný netradičně, ale v souladu s pravidly,“ potvrdil delegát Miroslav Maurer. „Čupr sehrál skvělé divadlo. Míče se dotkl a pomalu odkráčel před bránu. Otepka v klidu došel k rohu, ostatní spoluhráči mu pohybem strhli sparťany k zadní tyči a pak už to bylo jen na něm,“ usmíval se Tobiáš.

Plzeň fintu přežila, Slavia inkasovala

Jeho fígl už v Příbrami zůstal jako rodinné stříbro až do dneška. V půlce dubna přijela k Litavce vedoucí Plzeň a ještě za bezbrankového stavu měla dost velké štěstí. Klesa předstíral, že jde roh teprve kopnout, ale míč už byl přitom ve hře. Domácí záložník postupoval s balonem přímo na bránu. První jeho střela byla zblokovaná, druhá letěla těsně nad břevno.

„Překvapivý roh. Vzpomněl jsem si, že takhle tady Příbram před lety porazila Spartu,“ oddechl si po výhře 3:0 plzeňský trenér Pavel Vrba.

O měsíc později Středočeši fintu zopakovali na Slavii, teď již dokonale. Klesa byl tentokrát „zašlapávačem“, roli střelce převzal Koukal. „Už před zápasem jsme si s Michalem řekli, že to zkusíme. A ve chvíli, kdy byli slávisti před rohem hodně zalezlí ve vápně, jsem na něj křikl, že teď by to šlo. Věděl o tom ještě pomezní, aby nám to náhodou nezkazil. Nikdo jiný ale nic netušil,“ popisoval Koukal svoji trefu, jíž snížil na 2:1.

Teď je na řadě Brno...

Příbram nakonec i kvůli hrubce gólmana Hrušky prohrála 2:3. V bitvě o záchranu si však moc nepohoršila. Příbramský občan Otepka totiž v souběžně hraném utkání v Brně proměnil za České Budějovice penaltu, čímž své Jihočechy v lize zachránil a svou Příbram udržel o bod před Zbrojovkou.

Právě příští předposlední kolo přinese klíčovou bitvu Příbram - Brno. „Ruda je pořád náš, musíme mu poslat nějakou prémii. V Příbrami dál bydlí a je příjemný paradox, že nám pomohl právě on,“ culil se kouč František Kopač.

Kdo ví, jako kulišárnu jeho chlapci na Zbrojovku vymyslí. „Když Brno porazíme, budeme zachránění. Standardky cvičíme, máme různé alternativy. Zkoušeli jsme to v sezóně víckrát, ale vyšlo nám to až na Slavii,“ naznačil Kopač, že další záludné finty nevylučuje.

Reklama