Hlavní obsah

Půjdu zase dohola, slíbil kouč Vrba hráčům, když dotáhnou tažení za titulem

Jednou už to zažil. Když před čtyřmi lety získal plzeňský kouč Pavel Vrba mistrovský titul se slovenskou Žilinou, musel se nechat ostříhat dohola. Jestliže to k ligovému primátu dotáhne i se Západočechy, bude se rituál se opakovat. Zase půjde dohola. A i tentokrát rukama hráčů. „Slíbil jsem to. A sliby se plnit musí, takže na tři milimetry půjdu. A každý hráč si bude moci střihnout,“ pravil Vrba topící se před sobotním, dost možná klíčovým duelem s ostravským Baníkem, v náramně dobrém rozmaru.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba hráčům slíbil, že po zisku titulu půjde dohola.

Článek

Vypadá to, že z vás všechna předchozí nervozita spadla a že se už opájíte mistrovskou vidinou.

Ale to zase ne. Třeba spaní moc klidné nemám, začínám se v noci budit a hlavou se mně honí, co jsem udělal a co jsem udělat měl...

Takže po nocích štrádujete po bytě sem a tam, budíte manželku, slyšíte její výčitky.

Vůbec ne, ona to všechno zvládá daleko lépe než já. Vždyť jsme spolu od třiaosmdesátého... Ale ani já z vidiny titulu neblázním, jako dřív. Klidný sice nejsem, celé noci však rozhodně neprochodím.

Co děláte, abyste zahnal myšlenky na fotbal a uklidnil se...

Čtu. A také sleduji naši současnou politickou scénu, která je velice zábavná.

Ve vypjatém ligovém finiši našel trenér Plzně Pavel Vrba starý klid...foto: Právo/Jan Handrejch

Možná se klid dostavil i proto, že o plzeňské korunovaci může rozhodnout už sobotní zápas s Ostravou, kde jste po boku Františka Komňackého slavil první titul. A není žádným tajemstvím, že ve vaší domovině vám titul přejí...

Já bych ho Baníku také přál, kdybychom jeli do Ostravy a on byl v podobné situaci jako my. A rozhodně bych se nezlobil, kdyby ho získal v přímé konfrontaci s námi. Vždyť na Bazalech jsem prožil jedny z nejkrásnějších let svého života.

Teď můžete prožít dny možná ještě krásnější než na Bazalech, kde jste si na mistrovský pohár sáhl jako asistent. A dost možná i triumfálnější než v Žilině, s níž jste primát také získal. Vždyť ho můžete slavit v Čechách a navíc s bodovým ziskem, nad nímž se už teď tají dech.

Ještě titul nemáme, takže na toto téma spekulovat nechci. Pravdou ale je, že ho máme blízko. Hodně blízko. V roce stoletého jubilea plzeňského klubu by to byl samozřejmě historický úspěch.  Zvláště, když se podobná konstelace nemusí opakovat dalších sto let.

Neuvažoval jste o tom, že byste před duelem s Ostravou odvezl své svěřence na soustředění, abyste je ochránil od tlaku a napětí, jež na ně může dolehnout?

Neudělal jsem to v průběhu celé sezóny, nemám k tomu důvod ani teď. Věřím jim.

Jenže teď je konstelace výjimečná. K zisku titulu potřebujete alespoň dva body, a když Baník porazíte, budete mít splněno a můžete slavit.

Možná by bylo špatně, kdybych něco takového udělal. Skutečně k tomu není důvod. Na Ostravu se chystáme jako na každý jiný zápas, žádné změny nedělám a věřím, že utkání zvládneme a dopadne jako předchozí.

Neříkejte, že nemusíte krotit vášně, emoce, euforii, která mezi hráči postupně propuká...

Samo sebou že jsem je upozornil, že soutěž ještě neskončila a že ze dvou zbývajících zápasů potřebujeme jeden vyhrát, ale všechno je jaksi v rámci normy. I proto, že všichni jsou patřičně koncentrovaní.

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba tvrdí, že je připraven na všechno.foto: Právo/Milan Malíček

Připouštíte si vůbec variantu, že byste Ostravu neporazili a titul se vám vzdálil?

Musím si připouštět všechny varianty. Samozřejmě bychom byli zklamaní, protože bychom chtěli titul slavit doma s našimi fanoušky a na stadionu, který se začne hned po zápase bourat, ale i s tím bychom se museli vyrovnat a v posledním kole v Olomouci prostě vyhrát.

A co třeba varianta nejčernější ze všech? Co varianta s Plzní bez titulu? I na tu jste připraven?

Já jsem připraven na všechno, neboť jako trenér už jsem byl vyhozený od mužstva, které figurovalo na první i třeba druhém místě. Pro mě osobně je podstatnější srovnání posledních tří let... Před třemi lety se Viktorka v lize zachraňovala, teď hraje o titul. A s fotbalisty, kteří šli do Plzně jako hráči v jiných klubech nechtění a tady prokazují obrovskou kvalitu. Úspěšná tříletka se zrodila jejich zásluhou, stejně jako přičiněním všech, kteří kolem plzeňského fotbalu pracují. A já věřím, že u tříletky nezůstane, že dojde třeba na plzeňskou fotbalovou pětiletku.

Představme si, že jste už ostříhán dohola, že jste dokonce identifikoval i hráče, kteří strojkem zajeli pod dohodnutou třímilimetrovou výšku, a opájíte se dalším mistrovským titulem v trenérské kariéře. Dají se primáty ze slovenské Žiliny a Plzně srovnat?

Těžko. V Žilině jsem trénoval výjimečné mužstvo mimořádných kvalit, odkud poté odešlo na osmdesát procent hráčů do západoevropských ligových soutěží. A navíc i rozdíl mezi českou a slovenskou ligou cítím. Tam usilovaly o primát tři čtyři celky, zatímco česká liga je mnohem náročnější, neboť v ní může každý porazit každého.

V sobotním duelu s Ostravou vás čeká první mistrovský mečbol. Co bude podstatné, abyste ho proměnili?

Abychom hráli zodpovědně a nepodlehli klamu, že po čtvrthodině musíme vyhrávat třígólovým rozdílem. Nesmíme hru otevřít, naopak disciplinovaná hra směrem dozadu musí být základem. I proto ukážu svým svěřencům sekvence z utkání Jablonce s Ostravou, v němž se Severočeši hnali do útočení, za což je Baník trestal, takže záhy vedl o dvě branky. To se nám přihodit nesmí.

Reklama

Související témata: