Hlavní obsah

Mistrovské tituly nedokáže ani spočítat. Přesto je plzeňský Bystroň celý lačný dalšího

Mistrovských titulů už má tolik, že je pomalu ani nedovede spočítat, přesto je plzeňský obránce David Bystroň po dalším celý lačný. A nepopírá, že by si ho vychutnal nejvíc ze všech, které zatím získal. „Oslavy s ostravským Baníkem byly sice skvělé, ale já byl tehdy příliš mladý, než abych se do nich ponořil naplno, po korunovaci s bulharským Levski Sofia jsme si vystačili se společnou večeří. Teď s Plzní by to bylo jiné,“ sní osmadvacetiletý odchovanec ostravského Baníku o svém třetím velkém titulu.

Foto: Petr Horník

Fotbalista Plzně David Bystroň je po sedmém mistrovském titulu celý lačný.

Článek

Tvrdíte, že mistrovské tituly spočítané nemáte. To snad ale přeháníte...

Opravdu nemám.

Zkuste to tedy vzít od žákovských let.

Jeden jsem s Baníkem získal v žácích, tři v dorostu, jeden pak v dospělém mančaftu, který tehdy v roce 2004 trénovali František Komňacký a současný plzeňský kouč Pavel Vrba. Další pak přišel při bulharské štaci o pět let později. Takže od žákovských let po současnost by jich mělo být šest.

A teď se vám s Plzní nabízí sedmý. Přímo vnucuje, protože v sobotu hrajete s Ostravou, kde jste vyrostl a která vám ligový primát přeje. Alespoň z ohlasů na internetu se dá soudit, že fanoušci Baníku překousnou spíše primát Plzně, než prvenství Sparty.

Samo sebou, že i já to na internetu čtu a podobné reakce registruji. Navíc dostávám od kamarádů z Moravy i Slezska esemesky a zprávy, že nám titul přejí a chtějí, abychom ho získali my. Rivalita mezi Baníkem a Spartou je veliká, takže podobné reakce jsou pochopitelné.

Takže cestu na ligový trůn máte vlastně umetený. Stačí v sobotu vyhrát a jste mistry. A Baník by měl mít pro vaše potřeby pochopení.

Nemyslím, že to bude zase až tak snadné. Samo sebou, že je pro nás velkým plusem to, že Baník už je v lize zachráněný a nemusí hrát jako o život, ale že by nám vítězství a body daroval? To by si nikdo z baníkovců nedovolil. A nedovolil by si to nikdo s fotbalovým charakterem.

A co kdyby to udělali kvůli vám? Kvůli Neuwirthovi a Rajtoralovi, kteří také prošli Baníkem?

Ne, ne. Celý předchozí fotbalový život jsem sice strávil v Baníku, ale teď jsem v Plzni, takže podobné ohledy rozhodně nepřichází v úvahu. Pár spoluhráčů z dob mého někdejšího působení ještě v Ostravě zůstalo a titul mně určitě přejí, jako bych ho přál já jim, ale to bude platit jen do chvíle, než zápas začne.

Proti Baníku máte první ze dvou mistrovských mečbolů. Vy jste podobnou situaci zažíval už v Bulharsku, kde jste měli dokonce mečboly tři a proměnili až ten poslední. Proč je tak těžké ho zužitkovat?

Nevím a nikdy jsem o tom ani nepřemýšlel. Na hřiště jdu pokaždé s tím, že chci vyhrát a nad komplikacemi či naopak mistrovskou euforií neuvažuji.

Zatím jste slavil mezi dospělými dva ligové primáty – jeden v Ostravě, další v Bulharsku. Jak se od sebe lišily následné oslavy?

V Baníku byly krásné. Vládla báječná atmosféra, slavili hráči i diváci, jenže já byl příliš mladý, než abych si oslavy patřičně vychutnal. V Bulharsku jsme měli společnou večeři a pak si šel každý po svém. Takže pokud to vyjde, pořádné oslavy si prožiju až teď v Plzni. My Češi jsme tak nějak soudržnější a přátelštější, dovedeme se víc bavit. Hlavně v partě, která se dala v Plzni dohromady.

Máte už svou vysněnou představu, jak budete slavit vy?

Po svém. Nemusí to být o alkoholu ani o velkých gestech. Jsem starší, zkušenější, přemýšlím už jinak, než před lety, proto bych si titulu víc užíval.

Přijede za vámi na rozhodující duel z Ostravy rodina a známí?

Brácha určitě, protože ten jezdí na naše zápasy poměrně často. A manželka bude v hledišti samozřejmě také.

Po utkání s Baníkem by mělo dojít nejen na oslavy titulu, ale i na holení. To už přece nebudete muset lpět na tom, že si necháte růst vousy do té doby, než v lize najdete přemožitele...

Já už si na vousy sáhl a zkrátil je, protože mě na hřišti nějak tížily. Samo sebou že jsem za to musel do hráčské kasy zaplatit. Ale třeba takový Horváth už platil dvakrát.

Reklama

Související témata: