Hlavní obsah

Liberecký stadión bude zdobit otisk nohou kanonýra Nezmara

Stadión fotbalistů Slovanu Liberec získá novou ozdobu. Bude jí plastika s otiskem chodidel útočníka Jana Nezmara, který na stadiónu U Nisy vstřelil v dubnu stý ligový gól, jímž vstoupil do elitního Klubu ligových kanonýrů. Liberecký hráč ve čtvrtek otiskl nohy do sádry přímo před brankou, do níž gól 29. dubna v zápase proti Bohemians 1905 vsítil. "Hodně gólů jsem dal i hlavou, ale ta by se otiskovala těžko," poznamenal.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Jan Nezmar po otisku svých nohou do připravené formy pro plastiku

Článek
Fotogalerie

Třiatřicetiletý fotbalista vstoupil do Klubu ligových kanonýrů jako 59 hráč. Jubilejní branku dal v 59. minutě a zařídili Slovanu výhru 1:0.

"První moment byla jenom radost z gólu a z toho, že jdeme do vedení. To byla první reakce. Až když jsem doběhl na šestnáctku, teprve pak jsem si uvědomil, že to byl ten stý. Tak jsem se vracel pro balón a o to byla radost samozřejmě intenzívnější," vzpomínal útočník. V Liberci mu v červnu končí smlouva, ale v klubu by chtěl pokračovat. V nejbližší době ho čeká drobná operace, na začátku přípravy by se po ní chtěl k týmu připojit.

Jedna plastika vytvořená podle otisku chodidel útočníka bude zdobit liberecký stadión, další exemplář si Nezmar nechá. Zatím prý neví, kde jej vystaví. Objevit by se mohl v Hlavnici na Opavsku, kde s fotbalem začínal.

Zdaleka ne všechny góly dal Jan Nezmar nohama nebo hlavou. Trefoval se i fotbalově méně "tradičními" částmi těla a nic si nedělá ani z posměšků, když míč do branky dostane třeba nosem. "Mně je jedno, jak to tam padne. Důležité je, co to znamená pro mužstvo," řekl. Na nohy, jejichž otisk na stadiónu zůstane, si Nezmar obouvá kopačky číslo 9,5. "Boty si koupím desítky, ať je to trošku pohodlnější, ale kopačky musí sedět úplně přesně na nohu," poznamenal.

Vytvoření odlitku se ujal Gambrinus, generální partner ligy. „Sto gólů se v českém fotbale neděje každý den a nechtěli jsme nechat takovou mimořádnou událost zaniknout. Jan Nezmar je dlouhé roky velkou oporou Liberce a jedním z nejobětavějších a nejskromnějších hráčů. Dosažení magické mety mu v Gambrinusu moc přejeme a připravili jsme pro něho poněkud neobvyklé ocenění jeho střeleckých schopností a dovedností,“ vysvětlil manažer sponzoringu pivovaru Jan Kovář, který si s kanonýrem na oslavu jeho úspěchu připil samozřejmě pivem.

Nezmar ligové branky střílel v české nejvyšší soutěži i na Slovensku. V české lize nastřílel 76 branek za Opavu, Slovácko a především Liberec, na Slovensku jich dal 24 za Ružomberok.

Reklama

Související témata: