Hlavní obsah

Kalabiška z Brna zažil boj o záchranu právě v Příbrami

BRNO

Před dvěma lety pomáhal brněnský fotbalista Jan Kalabiška zachraňovat Příbram v nejvyšší soutěži. V sobotu si tuto situaci zopakuje, jen v poněkud jiné roli: v důležitém duelu o udržení nastoupí v dresu Zbrojovky v Příbrami proti některým svým bývalým spoluhráčům.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Brněnský útočník Jan Kalabiška (vpravo) obchází Václava Procházku z Mladé Boleslavi.

Článek

Mezi těmito dvěma týmy se v posledních dvou kolech rozhodne, který z nich doprovodí do druhé ligy Ústí nad Labem. Pokud Příbram v sobotu vyhraje, dostane brněnská Zbrojovka už před závěrečným kolem nálepku druholigová. Při každém jiném výsledku se tajenka o týden odloží.

"Dobře vím, do čeho jdu. A budu na to připraven. Zachraňovali jsme Příbram předloni. V předposledním kole jsme porazili Viktorii Žižkov a v posledním vyhráli v Brně," připomíná čtyřiadvacetiletý Kalabiška podobně vypjaté okamžiky své kariéry.

Z předloňského příbramského kádru zamířili s Kalabiškou do Brna postupně také brankář Lukáš Krbeček a středopolař Tomáš Borek. "Někteří spoluhráči odešli do Ostravy, ale sedm až osm hráčů tehdejšího základního kádru zůstalo v Příbrami. Mám mezi nimi dost kamarádů. Pro mě je ale nyní prioritou zvítězit. Bude to však těžké," uvedl Kalabiška.

Ten si shodou okolností svůj první ligový start připsal v srpnu 2008 v dresu Příbrami právě proti Brnu, které tehdy vyhrálo 1:0. Stejný výsledek by Kalabiška uvítal i tentokrát. "Z mého pohledu bude zápas zajímavý. Doufám, že se zachráníme," prohlásil Kalabiška.

Příbram mu dala šanci nahlédnout do velkého fotbalu. "Přišel jsem v době, kdy hrála druhou ligu. Hned jsme postoupili do nejvyšší soutěže, trochu jsem k tomu pomohl. A pod trenérem Moralesem jsem v sezoně odehrál třináct zápasů," bilancuje Kalabiška svoje příbramské působení.

Hru Příbrami má brněnský útočník dobře zmapovanou. "Je založená na bojovnosti. Trenéři Morales a Marko propracovali hru v defenzivě. Obranná čtveřice hraje dlouho ve stejném složení. Většinou se doma zaměřují na to, aby vstřelili branku a neinkasovali. Bude těžké se prosadit," řekl Kalabiška.

V jarní části první ligy se střelecky trápí. V minulém utkání s Českými Budějovicemi zahodil vyloženou šanci, poslední ligovou branku vstřelil loni na podzim do sítě Ústí nad Labem. "Uvítal bych, pokud bych se trefil v Příbrami. Už dlouho jsem nedal gól. Nyní se už trefili Rabušic s Doškem. Takže je nyní na mně, abych se trefil," dodal Kalabiška.

Reklama

Související témata: