Hlavní obsah

Titul Spartě uniká, tak chce Pekhart zachránit aspoň korunu krále střelců

PRAHA

Přišel si v zimě na Letnou pro mistrovský titul a korunu krále střelců. Už to tak ale vypadá, že na obou frontách zůstane jen korunním princem. Fotbalová Sparta skončí nejspíš druhá za Plzní a v tabulce střelců je Tomáš Pekhart dvě kola před koncem o dva góly druhý za Davidem Lafatou. „Věřím, že ještě nějaký gól vstřelím,“ nevzdává se Pekhart, od léta nová posila bundesligového Norimberku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Pekhart v dresu Sparty Praha.

Článek

Dvanáctigólový Michal Hubník odešel v zimě do Polska, a tak předal žezlo Tomáši Pekhartovi. Jablonecký mladík měl po podzimu na kontě jedenáct tref a tudíž z těch, co v Gambrinus lize zůstali, ke koruně krále střelců nejblíž.

Těsně před startem jara však kanonýr reprezentační jedenadvacítky odešel na půlroční hostování do Sparty a na Letné už nebyl tak nepostradatelným mužem jako na Střelnici. Často jen střídal ke konci zápasů, a tak se na jaře trefil zatím jen čtyřikrát. Jaký to paradox, že se do čela tabulky střelců mezitím rázně probil David Lafata, Pekhartův parťák z jabloneckého útoku...

Nejlepší ligoví kanonýři
17 - Lafata (Jablonec), 15 - Pekhart (Jablonec/Sparta), 13 - Kolář (Plzeň), 12 - Hubník (Olomouc), Kweuke (Sparta), 11 - Rezek (Plzeň).

Korunu krále střelců však Tomáš ještě nevzdává. „Záleží na tom, jakou dostanu šanci. Jestli budu hrát a bude se mi dařit. Když jdu na hřiště, tak mám jedinou touhu dát gól. Jako každý koncový útočník. Ve Spartě se mi i přes poměrně málo příležitostí docela daří střílet góly. Jsou dvě kola do konce sezóny. Věřím, že ještě nějaký gól dám.“

Penaltu na Vackovi nevyškemral

Mohl mít přitom minimálně o jednu trefu víc. V závěru domácího duelu s Olomoucí za stavu 1:0 došel pro penaltu a chtěl ji sám zahrávat. Míč si však vzal Kamil Vacek a pojišťující gól si připsal on. „Říkal jsem Kamilovi, ať mi to pustí. Ale vzal si míč a proměnil, tak mu nemůžu nic říct...“

V posledním utkání s Bohemkou se Pekhart objevil v základní sestavě vedle Kweukeho. Oba dlouháni se na hřišti porovnali vcelku dobře. „Vyhovíme si. Nehráli jsme spolu na hrotu, na dva klasické útočníky. Já se pohyboval pod Leem. Myslím, že to docela fungovalo.“

Tomáš Pekhart v zápase reprezentačního áčka s Tureckem.foto: Jan Tauber

V červnu Dánsko, pak Norimberk. A navrch Londýn...?

Jestliže naděje na korunu krále střelců ještě žije, ta na vítězství v lize už jen slabě bliká. Plzni stačí k jistotě získat dva body a slavit chce již v sobotu po domácím duelu s Baníkem. Pekhart už má mistrovský titul z roku 2009, kdy ve Slavii hostoval z Tottenhamu. Na druhý si bude muset počkat.

„Dokud bude nějaká šance, tak se budeme snažit,“ uvědomuje si, že obhájce už drží ve hře jen teorie.

Do Jablonce se Pekhart každopádně nevrátí, od léta nastupuje jako posila Norimberku. Ještě v červnu ho však čeká mistrovství Evropy jedenadvacítek v Dánsku, kde bude v sázce postup na olympiádu v Londýně.

„Pekhart byl nejlepším podzimním střelcem, tak jsme samozřejmě doufali, že na Letné bude hrát víc. Ale to je věc Sparty a trenéra Chovance. Když Tomáš v jejím dresu nastoupil, dal za jaro čtyři góly a vybojoval penaltu, což je pořád dobrá bilance. A když i v minulosti nebyl v klubu příliš vytěžovaný, na reprezentaci se vždy koncentroval a dařilo se mu. Věřím, že to zase dokáže,“ doufá trenér Jakub Dovalil.

Reklama

Související témata: