Hlavní obsah

Brankář Bureš bude kapitánem Brna v existenčním duelu v Příbrami

V posledních třech ligových zápasech se brněnský brankář Tomáš Bureš vrátil do základní sestavy a fotbalisté Zbrojovky v těchto duelech neprohráli. Novému kouči René Wagnerovi sázka na zkušeného gólmana vychází, v sobotním existenčním souboji v Příbrami dokonce povede Bureš při absenci potrestané opory Richarda Dostálka tým s kapitánskou páskou na ruce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brněnský gólman Tomáš Bureš

Článek

Roli nebude mít snadnou. Bureš dobře ví, že pokud Brno prohraje, tak míří do druhé ligy. "Neutíkám před zodpovědností. Naopak jsem rád, že tíha toho zápasu bude ležet na mně. Sami jsme se do této situace dostali letošními výsledky," uvedl Bureš, který zatím v nejvyšší soutěži odchytal 119 zápasů za Olomouc, Drnovice a Brno.

"Zápas nerozhodne fotbalové umění, ale hlava. Prostě se nesmíme podělat. Musíme mít potřebné sebevědomí. Věříme, že se v Příbrami dá uspět," dodal gólman, jenž v lize takové drama v boji o sestup nezažil.

Ovšem v podobné situaci se ocitl, když zachraňoval v počátcích kariéry ve druhé lize Prostějov. "Není to příjemné. Ale spím klidně, cítím se v pořádku. Kolena se mi určitě nerozklepou. Pokud bychom nevyhráli, tak si musíme odvést alespoň remízu, abychom měli ještě naději na záchranu v posledním kole," řekl Bureš.

Výhodu vidí v tom, že jeho tým nemusí v Příbrami bezpodmínečně zvítězit. "Ze tří možných variant nám srazí vaz pouze jedna. Zbylé dvě hrají pro nás. Je to určitě lepší než povinnost vyhrát. V tom případě by soupeř pouze důsledně bránil a čekal na brejky," uvedl Bureš, kterého mrzí předchozí remíza s Českými Budějovicemi.

"Hráli jsme hrozně. A udělali blbost před koncem poločasu, kdy jsme z penalty dostali vyrovnávací branku. Všichni měli v šatně sklopené hlavy. Na druhou stranu se nic tak vážného nestalo. Ten nejdůležitější zápas přijde teprve v sobotu," řekl. Sestup do druhé ligy je podle jeho slov pro všechny hráče Brna velkým strašákem, neboť mezi oběma soutěžemi je výrazný rozdíl v diváckém zázemí, stadionech i po finanční stránce.

Reklama

Související témata: