Hlavní obsah

Fotbalisté Plzně dobyli historicky první titul. Brno po 19 letech sestupuje

Dlouhých sto let čekali a teď se dočkali. Fotbalisté Viktorie Plzeň poprvé v klubové historii vybojovali mistrovský titul, který jim v předposledním kole pojistila domácí výhra nad Baníkem Ostrava 3:1. Obhájce titulu Sparta Praha už nemůže lídra soutěže dohonit, i přes výhru nad Ústím nad Labem 3:1 už nemůže v posledním kole smazat čtyřbodový náskok na Viktorii. Totálním fiaskem skončí tato sezóna pro fotbalisty Zbrojovky Brno, kteří prohráli přímý souboj o sestup v Příbrami 0:1 a po devatenácti letech sestoupí z nejvyšší soutěže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radost Pavla Horvátha

Článek
Fotogalerie

Celá Plzeň si nepřipouštěla, že by jejich tým nedobyl mistrovský titul už na domácím hřišti, obzvlášť poté, co se do sestavy vrátil Pavel Horváth a Marek Bakoš. Jenže beznadějně vyprodané Štruncovy sady zcela zmrazil už v šesté minutě Martin Lukeš, jehož střelu z přímého kopu tečoval do vlastní branky Limberský.

Viktoriáni však měli po celý zápas nad notně omlazenou sestavou Baníku Ostrava jasně navrch a ještě do poločasové přestávky zápas otočili, když se nejprve trefil Petr Jiráček a stejný hráč krátce poté vysunul do gólového zakončení Marka Bakoše. Střelec gólu sice pravděpodobně byl v decimetrovém ofsajdu, nicméně gól platil.

Ve druhé půli už fanoušci skandovali „mistři,mistři“ a mistrovskou jistotu jim vystřelil parádní trefou z přímého kopu Pavel Horváth.

Radost plzeňských hráčůfoto: Právo/Jan Handrejch

Pekhart pomohl otočit zápas, Sparta ale zůstane druhá

Západočeši se nemuseli moc ohlížet na souběžně hraný duel Sparty v Teplicích proti již jistě sestupujícímu Ústí nad Labem, který měl podobný průběh jako zápas v Plzni. Spartu zaskočil v úvodu parádní trefou po dlouhém autovém vhazování Martin Jindráček. Pak Spartu podržel několika zákroky navrátilec do sestavy brankář Jaromír Blažek a Letenští postupně přebrali iniciativu.

Do poločasu srovnal hlavou Tomáš Pekhart. Po změně stran otočil zápas Leonard Kweuke, který už v první půli nahradil zcela nevýrazného Keriče. A poté svým sedmnáctým gólem v sezóně zvýšil na 3:1 Pekhart.

Brno v Příbrami selhalo a sestupuje

Fotbalisté Brna potřebovali k "přežití" v nejvyšší soutěži uspět v přímém souboji o záchranu v Příbrami. V první půli také měli převahu a šance, jenže domácí se ubránili a udeřili ve druhé půli, kdy vítězným gólem, pojistil Středočechům záchranu Tomáš Wágner. Brno se tak po porážce 0:1 stalo po Ústí nad Labem druhým sestupujícím do druhé ligy.

29. kolo Gambrinus ligy
Plzeň - Ostrava 3:1on-line
Branky: 25. Jiráček, 31. Bakoš, 64. Horváth -  6. Lukeš
Ústí n. L. - Sparta 1:3on-line
Branky: 7. Jindráček -  37., 57. Pekhart, 51. Kweuke
Příbram - Brno 1:0on-line
Branky: 53. Wágner
Slovácko - M. Boleslav 1:2on-line
Branky: 7. Ondřejka - 61., 66. Řezníček
Jablonec - Slavia 2:2on-line
Branky: 25. Piták, 45. Třešňák - 19. Koreš, 60. Kaufman
Č. Budějovice - Olomouc 1:0on-line
Branky: 75. Hudson
Bohemians 1905 - Teplice 1:1on-line
Branky:  30. Sedláček - 58. Vondrášek
Hradec Králové - Liberec 1:0on-line
Branky: 6. Fischer

Reklama

Související témata: