Hlavní obsah

Plzeň porazila Ostravu a poprvé ve stoleté historii slaví mistrovský titul

PLZEŇ

Strahovská generalita se nevydala do Plzně s mistrovským pohárem zbytečně. Vrbův tým totiž proměnil hned první mečbol, jenž se mu nabízel, Ostravu 3:1 porazil, takže na pódiu přikrytém v průběhu zápasu cudně modrobílou plachtou přebírali autoři rozhodujících gólů Jiráček, Bakoš, kapitán Horváth a spolu s nimi Bystroň, Pavlík, Rezek, Petržela, Ševinský, Rajtroral, Kolář, Ďuriš, Fillo, Brezinský i štastný nešťastný autor vlastního gólu Limberský z rukou prvního muže českého fotbalu Ivana Haška pohár pro šampiona a medaile k tomu. Ke stoletému jubileu si dala Viktoria Plzeň nejkrásnější dárek – mistrovský titul.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Jiráček právě vstřelil vyrovnávací gól Plzně proti Baníku Ostrava.

Článek

Začátek jak z hororu... Pro domácí tedy určitě! Po pár sekundách dal sice Jiráček gól, jenže ten pro ofsajd neplatil, pět minut poté naopak lízl Limberský hlavou trestný kop Lukeše vypálený z dobrých pětadvaceti metrů a Plzeň prohrávala. A nic jí nebylo platné, že permanentně útočila a pálila na bránu Baníku ze všech možných i nemožných pozic, neboť obranný val Baníku odolával.

Nervy ukončil Jiráček

Přitom Vrbův tým měl šancí spoustu, ale Rezek pálil v obrovské příležitosti nad, Petržela z poměrně těžkého úhlu bránu rovněž netrefil, Ševinský hlavičkoval také vedle. Až po dvacetiminutovém hledání si vyprodané ochozy poprvé oddechly, neboť Bystroň předložil Jiráčkovi přihrávku, kterou nešlo pohrdnout. Vlasatý plzeňský záložník uklidil míč placírkou k tyči Pietrzkiewiczovy brány, takže domácí se zbavili nervozity, která začala v jejich řadách už už hlodat.

Petr Jiráček právě vstřelil vedoucí gól Plzně proti Baníku Ostrava.foto: Právo/Jan Handrejch

A za dalších pět minut se už mohli cítit jako šampioni, neboť Bakoš skóre otočil a fotbalovou Plzeň zaplavila mistrovská euforie. A nic na ní neměnilo ani to, že čtyři minuty před přestávkou ostravský gólman odmítl, aby se proměnila v jistotu, neboť pádem pod nohy Koláře připravil domácí o možnost vedení zvýšit.

Horváth trefil z trestného kopu titul

Pár minut po změně stran se sice zdálo, že Plzeň upadne zase do komplexu druhých poločasů, neboť začala vyklízet hřiště a přenechávat iniciativu aktivnějšímu a odvážnějšímu Baníku, kapitán Horváth ovšem na sebe vzal roli vůdce a ústřední postavy Viktorie v pravý čas. Z trestného kopu namířil v 64. min. přesně k tyči a Štruncovy sady skandovaly: Mistři, mistři.

A když se dvacet minut před koncem vyznamenal Pavlík, který po Lukešově bombě odmítl komplikace a vytáhl ze svého repertoáru parádní zákrok, začaly kolem stadiónu kolovat mexické vlny, neboť Plzeň opájející se mistrovskou euforií slavila titul.

Zasloužený, protože po celou sezónu předváděla nejlepší fotbal.

Vikt. Plzeň – B. Ostrava 3:1
Branky: 25. Jiráček, 30. Bakoš, 64. Horváth  - 6. Limberský vlastní. Rozhodčí: Zelinka – Lakomý, Marek. ŽK: Marek, Greguš. Diváci: 7 100 - vyprodáno. Poločas 2:1.
Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Ševinský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela (77. Ďuriš), Kolář (85. Fillo), Rezek - Bakoš (90.Brezinský). Trenér: Vrba.
Ostrava:  Pietrzkiewicz - Marek, Frydrych, Bolf, Zejdler - Hušbauer, Greguš (46. Frejlach)  - Šenkeřík, Lukeš, Šmejkal (66. Christu) - Ferenčík. Trenér: Marko.

Reklama

Související témata: