Hlavní obsah

Chovanec gratuloval Plzni, kanonýr Pekhart její výsledek ani nevnímal

TEPLICE

Prokleté Teplice. Pro Spartu určitě. Nedávno tady letenští fotbalisté remizovali 2:2 a ztratili další cenné body v bitvě o titul. Teď sice v sobotu porazili poslední Ústí 3:1, ale právě na Stínadlech je dostihla zpráva, že Plzeň porazila Ostravu a kolo před koncem slaví titul. „Škoda, nebýt té remízy, mohla žít naděje až do posledního kola. Gratuluji však Plzni, titul si zaslouží,“ uznal kouč Jozef Chovanec.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kouč Sparty Jozef Chovanec s mužstvem loňský titul neobhájil.

Článek

Sami blamáž s Ústím odvrátili, ale nebylo jim to už nic platné. Jak teplický hlasatel oznamoval vývoj skóre utkání v Plzni, bylo sparťanům jasné, že zázraky se nedějí a titul je definitivně v prachu.

„Hlasatel sice něco hlásil, ale já to vůbec nevnímal. Plzeň asi vyhrála, co? Že chvíli prohrávala? To opravdu nevím,“ říkal při odchodu ze hřiště útočník Tomáš Pekhart. „Prohráli jsme v Plzni, to byl přímý souboj o první místo. Potom i v Jablonci a remizovali tady v Teplicích, to byly klíčové jarní ztráty,“ připomněl kanonýr, který se šestnáctým a sedmnáctým gólem vyrovnal jabloneckému Lafatovi.

Dvě prohry s Plzní a porážky doma, to byl klíč

Sparta byla na začátku zápasu marná. Jako by už hráči předem hodili flintu do žita. „Rezignace to nebyla. Hráči ale všude kolem slyšeli, že Plzeň už si to nenechá vzít, což jejich psychiku poznamenalo. Nakonec jsme aspoň vyhráli a o to samé se budeme snažit i v posledním kole doma s Hradcem Králové,“ konstatoval kouč Jozef Chovanec.

Vlevo Martin Jindráček z Ústí, vpravo Kamil Vacek ze Sparty.foto: ČTK/Libor Zavoral

I letenský „generál“ musel sportovně uznat, že titul se letos přestěhoval do správných rukou. „Plzni gratuluji, titul si zaslouží. Vedla ligu od začátku až do konce a dokázala se dostat z problémů, jež měla.“

Analýzu a důsledky letenského neúspěchu oznámí Chovanec až po sezóně. Klíčové ztráty však může pojmenovat okamžitě. „Prohráli jsme příliš mnoho zápasů doma, to se nám loni nestávalo. A pak také samozřejmě obě utkání s přímým konkurentem, což je citelné.“

Hráči Sparty zdraví fanoušky po výhře nad Ústím 3:1.foto: ČTK/Libor Zavoral  

O svůj titul hraje už jen Pekhart

Ve sparťanské šatně tak zavládlo ticho, tři body s Ústím nikdo neslavil. „Je tam smutno. Do poslední chvíle jsme věřili, že se něco stane, ale je to pryč. Teď už se můžeme jen soustředit na závěrečný zápas s Hradcem a pak se začít chystat na novou sezónu,“ smutnil Andrej Kerič.

Alespoň střelecký titul by však zástupce Sparty mohl získat. „Rád bych se s českou ligou rozloučil korunou krále střelců. Dvěma góly jsem se na Davida Lafatu dotáhl a proti Hradci ještě zkusím nějaký přidat,“ umínil si Pekhart, host z Jablonce, který po sezóně odchází do Norimberku.

Reklama

Související témata: