Hlavní obsah

Dneska nepůjdeme spát, jásal příbramský Klesa

PŘÍBRAM

Brno sestupuje po devatenácti letech do druhé ligy. Kdysi bašta českého fotbalu, bude v elitní šestnáctce nejméně rok chybět. Naopak definitivní jistotu záchrany má Příbram. Poprvé v tomto roce po těžké nemoci přišel mezi hráče do kabiny šéf Jaroslav Starka. „Já svůj boj s těžkou nemocí vyhrál. Věřím, že vy dokážete vyhrát boj o záchranu ligy v Příbrami,“ řekl jim.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Příbramští hráči se radují z vítězství spolu s diváky.

Článek

Jako noc a den se lišila nálada hráčů obou týmů, když sudí naposledy foukl do píšťalky a na výsledkové tabuli zářil výsledek 1:0. Zatímco ti příbramští se radovali s fanoušky, brněnští mizeli do kabiny. Na tvářích některých byl znát pocit zmaru a vzteku.

Za rok se vrátíme, slíbil Wagner

„Tohle přece nejde! Připravujeme se na Klesu, na to, že umí utéct po straně a zakončit nebo přihrát a pak uděláme takovou hrubku. A ne jednu,“ zlobil se zkušený gólman Tomáš Bureš. „Něco jsem chytil, ale co je to platné... S tou gólovou hlavičkou Wágnera jsem fakt nemohl nic dělat, ještě mě trefil do ruky,“ dodal naštvaně. O budoucnosti mluvit nechtěl: „Nikdo teď neví, co v Brně bude, jak to bude vypadat příští týden a ty další.“

Brněnští fanoušci vyčítají hráčům porážku a vypadnutí Zbrojovky z nejvyšší fotbalové soutěže. Uprostřed dole je trenér René Wagner.foto: ČTK/Michal Doležal

Hodně smutný byl Jan Kalbiška, který do Brna přišel z Příbrami. „Začali jsme dobře, měli jsme i šance, ale neproměnili jsme je. To je chyba. Po inkasovaném gólu jsme to ještě zkusili, ale bylo to horší a horší. Ligu jsme si ale neprohráli v Příbrami,“ soukal ze sebe.

„Já jsem bohužel ten trenér, u něhož bude napsáno, že sestoupil s Brnem do druhé ligy. Těžko se mohu vyjadřovat k tomu, co bylo přede mnou, ale myslím si, že jsme měli vyhrát v Hradci, bodovat jsme měli i s Budějovicemi, ale ten zápas jsme nezvládli psychicky. V Příbrami jsme začali dobře, ale nedali jsme šance. Věřil jsem až do závěrečného hvizdu, že vyrovnáme a naděje ještě bude žít. Bohužel,“ říkal zklamaně mladý kouč René Wagner. „Ale chci být tím trenérem, který hned za rok přivede Brno zpět mezi elitu,“ dodal odhodlaně s tím, že této zkušenosti rozhodně nelituje.

To byl můj nejdůležitější gól, tvrdil Wágner

Hrdinou sobotního podvečera byl domácí útočník Tomáš Wágner. „V průběhu zápasu jsem nedal pár hlaviček, pořád mi to tam nepadalo, říkal jsem si, že to už není možné. A pak přišel perfektní centr od Michala Klesy a já to konečně trefil. Dá se říct, že tohle byl můj nejdůležitější gól v kariéře,“ říkal jednadvacetiletý útočník, který se v lize zatím trefil osmkrát.

Utkání 29. kola první fotbalové ligy: 1. FK Příbram - FC Zbrojovka Brno. Majitel příbramského klubu Jaroslav Starka sleduje zápas.foto: Michal Doležal

„První půli jsme nehráli dobře, minimálně půl hodiny. V kabině jsme si řekli, že na ně vletíme a ono to bylo naopak. Postupně jsme se zlepšili a po změně stran už to bylo dobré,“ liboval si Michal Klesa. „Ta gólová akce vyšla perfektně. Dal jsem housle Husárovi a hnal k lajně. Dopředu jsem věděl, že budu hledat Tomáše Wágnera a vyšlo to. Jsme zachránění! Dneska je co slavit, určitě nepůjdeme spát,“ dodal.

Hodně si oddechl i kouč František Kopač. „Úvod nám vůbec nevyšel. To, co jsme si řekli v kabině, jsme na hřišti vůbec neplnili. Tak jsme si to o přestávce vyříkali. A pomohlo to. Dneska nás v rozhodujících chvílích podržel Aleš Hruška v bráně. Mohli jsme také přidat další gól, ale důležité je, že jsme se zachránili. Přeci jenom se vyplatilo, že jsme zapracovali na ofenzívě a přechodové fázi. Za čtyři zápasy jsme dali sedm branek. Pro příští sezónu je na čem stavět,“ říkal spokojeně příbramský kouč.

Reklama

Související témata: