Hlavní obsah

Horváth práskl vše na plzeňské mistry: Parašutista, nosič slivovice i hvězda webu

Radek Malina, Jan KrůtaPrávo

Dohromady je to jeden tým, který pod taktovkou dirigenta Pavla Vrby šlape jako hodinky. I díky jeho vůdci. Kapitán Pavel Horváth je největší osobností týmu, a proto jeho členy nemůže lépe popsat nikdo jiný než on. „Snad se kluci nebudou zlobit, co jsem na ně prásknul. A to ještě spoustu těch věcí do novin dát nemůžeme,“ usmíval se Horváth. Takhle tedy popsal své spoluhráče...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Horváth s trofejí pro mistra ligy.

Článek

Roman Pavlík (brankář, přezdívka Pavlas)

Je to jistota. Když je na hřišti, přenáší klid na mužstvo. Taky už mu říkaj Dědku, patří k nám starším. Má to v hlavě srovnaný, což se o brankářích moc neříká. Nadstandardní gólman a kliďas. A má hrozně velký ruce a prsty. Říkám mu, že by si je pomalu měl strkat do kopaček, protože je má jako některý lidi nohy (smích).

Martin Ticháček (brankář, Tichy)

Je v Plzni snad nejdýl z nás. Taková spolehlivá dlouhodobá dvojka. Kdykoliv je schopen naskočit. Má dennodenně stoprocentní přístup k tréninku, neošidí jedinou věc. Spíš si ještě přidává.

František Rajtoral (obránce, Rajty)

To, co si dovolí z pozice krajního beka, je obdivuhodné. Je ochotnej udělat třeba dvacet sedmdesátimetrovejch sprintů za zápas. Má skvělou fyzičku a umí i s míčem. Chodí skákat padákem, má rád adrenalinové záležitosti. Říkal, že si to užívá. Trošku kamikadze. Moc si nekupuje voňavky, ale tím neříkám, že smrdí. Někdy mu dávám zbytky svých. On mi za to vozí růžence a nechá mi je posvětit v kostele. Milovník rodinných aut.

David Bystroň (obránce, Bizi, Bizon)

Jedna z největších postav Plzně. Mít ho v týmu je moc důležité. Je tady strašně spokojenej, ale klidně by mohl hrát v cizině, byť by mi to vadilo. Nejlepší stoper ligy. Obrovský flegmatik, na spoustu narážek reaguje „Mně to je jedno“ nebo větou v ostravštině „To mám v pi...“. Mít ho v týmu přináší obrovský klid. Na stadión chodí z domova pěšky.

Fotbalisté Plzně se radují z výhry nad Ostravou, která jim zaručila mistrovský titul.foto: Právo/Jan Handrejch

František Ševinský (obránce, Ševa)

Už se taky řadí mezi dědky: jak vzhledem, tak rychlostí… Ale klobouk dolů před ním: naskočil do základu v rozjeté sezóně a to, co předváděl v posledních zápasech, zaslouží obdiv. Hrál skvěle. Je to takový rodinný typ. S Pavlíkem, Trappem a Kolářem jezdí jedním autem a pořád pospíchají domů do Prahy. Po tréninku je v Plzni moc nevídáme.

David Limberský (obránce, Limba)

To je věčný i vděčný téma plzeňskýho fotbalu. Jeden z nejlepších hráčů v lize. Kdyby to nebyl takovej domácí plzeňskej typ, měl by hrát dávno někde jinde. Trošku mě mrzí, že nemá osobní cíle trošku vyšší. Nechá na hřišti srdce, týmovej hráč. Kluk, kterej nezkazí žádnou srandu. Je to největší terč našich žertů. Někdy mu v legraci říkáme, že je trochu nazrzlej, nerad to slyší.

Aleš Neuwirth (obránce, Novec)

Já mu ještě říkám Lev Aleš podle Lva Alexe z Madagaskaru… Prvně jsme se potkali, když jsme před rokem vyhráli pohár, jel za Bizim a poseděl s náma. Byla s ním hrozná sranda a to je pořád. Chvilku mu trvalo, než se tady aklimatizoval. My ze srandy říkáme, že kdo byl v Ostravě, dlouho se z toho dostává (smích). Odehrál začátek jara, pak se trenér rozhodl pro změnu a dal do základu Ševu. Ale on maká dál. Teď v těch fousech vypadal jako lesní muž, měl je snad i v očích…

Petr Jiráček právě vstřelil vedoucí gól Plzně proti Baníku Ostrava.foto: Právo/Jan Handrejch

Tomáš Hájovský (obránce, Hajas)

Další poctivej kluk z party našich Slováků, který máme všichni hrozně rádi. Nezkazí žádnou srandu. Máme mraky stoperů, hrát mohou jen dva. Ale trénuje naplno, nic nevypustí. Jeho čas třeba ještě přijde. Letos se mu narodil syn, byla to pro něj obrovská změna. Někdy toho má plný brejle, v autobuse okamžitě usíná. Asi doma moc nespí…

Miloš Brezinský (obránce, Bréza)

Další Slovák, fajn kluk. Znám ho ze Sparty, tady očividně pookřál, i když toho tolik neodehrál. Patří k hráčům, kteří jsou kdykoliv použitelný a jsou moc potřeba. Má svůj druh humoru, umí skvěle napodobovat skokana na lyžích.

Milan Petržela (záložník, Žíla)

Tou přezdívkou se mu už moc neříká, pro nás je to prostě Milan. Na naši ligu nadprůměrnej hráč. Má za sebou životní sezónu. Ale to asi my všichni. Je to Moravák ze Slovácka, ale vždycky ho musím prosit, aby dotáhl flašku slivovice. Občas něco přiveze a někdy to chce i zaplatit. To je neskutečný (úsměv).

Fotbalisté Plzně získali první historický titul.foto: Právo/Jan Handrejch

Petr Trapp (záložník, Trappíno)

Má snad dvoje plíce. Podle mě by uběhal dva zápasy v kuse a vůbec by mu to nevadilo. Říkávali jsme mu Hade, protože má hadí oči.

Pavel Horváth (záložník, Horvi)

Přece se sám nemůžu chválit? To by vypadalo blbě… Motám se tam někde uprostřed a všichni kolem mě běhaj. Jsem klasický dělník pole (směje se). Snad mám něco v noze, díky zkušenostem dokážu na hřišti vycítit, co je potřeba. Jinak si nevzpomínám, že bych ve sprintu nacentroval na gól nebo někomu utekl a zakončil…

Petr Jiráček (záložník, Jiras)

Pro mě není překvapení, že se takhle začal prosazovat. Doufám, že v tom bude pokračovat a že mu nebude stačit Plzeň. Mohl by to dotáhnout daleko. Určitě je v něm potenciál dostat se do nároďáku, když odhodí svou přehnanou skromnost. Jinak se mimo hřiště blýsknul tím, že se dostal na kanál Youtube, jak cestou v autě zpívá Lunetiky. V šatně to dostal sežrat. Jednou jsme mu chtěli ostříhat ty jeho dlouhé vlasy, ale tím, že kamarádí s Rézou, tak tomu unikl. Hodně si na nich zakládá, bylo by to pro něj strašný o ně přijít.

Dan Kolář (záložník, Kolda)

Odešel ze Sparty jako neperspektivní. U nás je to nejlepší střelec mužstva… Nekope penalty, trestňáky, a přitom dal ze hry třináct gólů – to svědčí o velké střelecké produktivitě. K tomu má na kontě dost asistencí. Jeden z tahounů plzeňské jízdy za titulem. Zažívá asi nejlepší sezónu v životě, určitě by se mohl prosadit v zahraničí. Nosí kontaktní čočky, a když je bez nich, tak hrozně mžourá. V civilu nosí i brejličky.

Martin Fillo (záložník, Fillous, Márty)

Přišel v zimě z Norska a všichni od něj čekali víc. Ale je těžké naskočit do mužstva, který vede ligu. Hrajeme asi trošku jinak, než na co byl zvyklý ve Stavangeru. Bohužel se nedokázal víc prosadit. Hodně dře, je vidět, že to chce zlomit vůlí. Jeho čas určitě přijde. S Limbou jsou to skoro jediní kovaní Plzeňáci. Má zálibu v tetování.

Jan Rezek (útočník, Réza)

Nejlepší sezóna v životě, vydobyl si respekt u soupeřů. Jeho agresivní styl je pro obránce nepříjemný. Má skvělou kondici, a i když mu za rok bude už třicet, přál bych mu zahraniční angažmá. Je to náš rodinný přítel, sedíme vedle sebe v šatně. Trenky bych mu Finalgonem nenamazal, možná jedinýmu v šatně. A asi ještě Bizimu. Réza natáčel ten klip Jiráčka, je to režisér i kameraman… Kdyby se mu poztrácely telefony, nikdo z mužstva by z toho radost neměl. Natáčí všechno. Třeba celej koncert Kabátů, když jsme na nich nedávno byli. Podle mě si ho prohlídnul až z toho iPhonu. Má největší spotřebu kopaček. V sezóně vyzkoušel snad všechny barvy, co existujou…

Trenér Pavel Vrba. Fotbalisté Plzně získali první historický titul.foto: Právo/Jan Handrejch

Marek Bakoš (útočník Baky)

Působí jako flegmatik, má v sobě touhu vyhrávat. Je to střelec. Říkáme mu Ludva Homolka podle jeho figury. A představte si, že i když je takhle vychrtlý, tak někdy dostává pokutu za váhu! Taky je to vášnivý rybář, chodí hlavně s Jirasem. Jednou jsme byli chytat na chovném rybníku u Plzně. Už jsme jedli, ale on, že musí chytit ještě candáta. Nakonec přinesl asi dvanáctikilovýho kapra, kterýho chytil rukama.

Michal Ďuriš (útočník, Miška)

Mladý kluk, velký talent. Na tréninku to uklízí levou, pravou. Může hrát kdekoliv, zleva zprava. Kdykoliv nastoupil, nezklamal.

Pavel Vrba (trenér, přezdívka asi Vrbič)

On má největší podíl na tom, jak se změnila hra Plzně. Má rád fotbal, precizně se dokáže připravit na každého soupeře. Jen si často plete jména protihráčů... Má taky rád srandu a leccos dokáže skousnout. Je alergický na to, když si cestou ze zápasů kupujeme na pumpě brambůrky. A taky často používá slovo buc. To je z jeho rodné ostravštiny… Když něco zkazíš, tak jsi prostě buc…

Reklama

Související témata: