Hlavní obsah

Plzni se rýsují překážky na cestě do Ligy mistrů, třeba Glasgow Rangers

Mistrovský titul už mají, teď se fotbalisté Plzně mohou vrhnout do bitvy o postup do milionářské Ligy mistrů. Začnou ve 2. předkole a již postup do 4. předkola je lukrativní. Účast v takzvaném play-off totiž znamená nejen automatický „přestup“ do základní skupiny Evropské ligy v případě vyřazení, ale také sympatický garantovaný příjem přes 50 miliónů korun. Hlavní soutěž Ligy mistrů je pak samozřejmě ještě mnohem štědřejší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňští fotbalisté slaví první historický titul.

Článek

Sparta měla loni Ligu mistrů na dosah, poslední krok však nezvládla. V play-off letenští fotbalisté ztroskotali na Žilině a zamířili tak jen do Evropské ligy. V ní však přežili až do jara, takže si nakonec za pohárové tažení přišli k částce blížící se 100 miliónům korun.

Teď se v jejich stopách vydá Plzeň. S jedním rozdílem - Viktoria bude nasazena jen ve 2. předkole, ve 3. předkole a v play-off už by narazila na soupeře s vyšším pohárovým koeficientem, než má sama.

Prvním lákavým mezistupněm je play-off, tedy 4. předkolo. Za něj Sparta loni utržila 52,5 miliónu korun a měla jistotu, že i když přes Žilinu neprojde, zahraje si Evropskou ligu.

Možní soupeři pro Plzeň
Ve 2. předkole: Dacia Kišiněv (Mold.), Pjunik Jerevan (Arm.), Banja Luka (Bosna), Skonto Riga (Lot.), Székesfehérvár (Maď.), Bangor (Wal.), mistr Černé Hory, Tórshavn (Faer.), Linfield Belfast (Sev. Ir.), Tobol Kostanaj (Kaz.), Dudelange (Luc.), Flora Tallinn (Est.), Breidablik (Isl.), Valletta (Mal.), Baku (Ázerb.), Tetovo (Mak.), Korcë (Alb.).
Ve 3. předkole: Glasgow Rangers, FC Kodaň, Borisov (Běl.), Maccabi Haifa (Izr.), Dinamo Záhřeb, Rosenborg (Nor.), Partizan Bělehrad, Apoel Nikósie, Krakov, mistr Rakouska.
Ve 4. předkole: předběžně Glasgow Rangers, FC Kodaň, Borisov (Běl.), Maccabi Haifa (Izr.) a tým s pátým nejvyšším koeficientem.

Ani postup do Ligy mistrů však nemusí být utopií. Plzeň má jistotu, že se vyhne Bayernu Mnichov, Arsenalu, Benfice či Villarrealu, tedy soupeřům, kteří budou číhat v takzvané nemistrovské části play-off.

Viktoriáni mají před sebou už vcelku kompletní seznam protivníků, na něž mohou narazit ve 3. a 4. předkole. Z nich má největší zvuk skotský mistr Glasgow Rangers, k pohárovým stálicím patři také FC Kodaň. I další soupeři jsou sice hodně nepříjemní, ale ne nepřekonatelní - Borisov, Maccabi Haifa, Dinamo Záhřeb, Rosenborg Trondheim, Partizan Bělehrad, Apoel Nikósie, Krakov, mistr Rakouska...

Jméno soupeře pro 2. předkolo se Plzeň dozví na losu 20. června, hrát začne 12./13. července.

Pokud jde o Evropskou ligu, ve 2. předkole (od 14. července) začne svou pouť Jablonec, až 3. předkolem (od 28. července) do soutěže vstoupí Sparta a vítěz domácího poháru, tedy buď Olomouc, nebo Mladá Boleslav.

Čtyři čeští zástupci v pohárové sezóně 2011/12
Plzeň - Nasazena do 2. předkola Ligy mistrů, od 3. předkola by byla nenasazena.
Sparta - Nasazena do 3. předkola Evropské ligy, nasazena by téměř jistě byla také ve 4. předkole.
Vítěz pohárového finále Olomouc - Mladá Boleslav - Také vítěz Ondrášovka Cupu začne od 3. předkola Evropské ligy. Hanáci by v něm měli určitou šanci na nasazení.
Jablonec - Nasazen do 2. předkola Evropské ligy, od 3. předkola už by nejspíš byl nenasazený.

Reklama