Hlavní obsah

Slavia je zachráněna! Dodatečně získala licenci a může startovat v lize

PRAHA

Fotbalová Slavia uspěla s odvoláním proti neudělení profesionální licence pro příští ročník první ligy. Licenční tribunál ČMFS v čele s předsedou svazu Ivanem Haškem v úterý Pražanům licenci dodatečně udělil, klub z Edenu tak bude moci i v další sezóně hrát nejvyšší soutěž.

Článek

Úspěch s odvoláním slaví i Ústí nad Labem, které po sestupu z nejvyšší soutěže usilovalo o start ve druhé lize. Severočeši nemají vyhovující stadión a v končícím ročníku museli hrát v azylu v Teplicích.

"Jsem rád, že to takhle dopadlo, společnost je zachráněná a teď ji musíme doléčit," řekl po zasedání tribunálu generální ředitel Slavie Miroslav Platil. "Ztráta licence by byl opravdu velký problém a cesta záchrany by pak byla daleko trnitější a delší. Nevyhráli jsme žádnou válku, překročili jsme jeden z dílčích problémů, i když významný. Teď musíme pracovat dál se stejným zaujetím jako dosud," uvedl.

Slavii hrozilo, že poprvé od sezóny 1964/65 nebude startovat v první lize. Pražané se již delší dobu potýkají s existenčními finančními problémy, které vrcholily v průběhu jarní sezony. Slavný klub dlužil hráčům a zaměstnancům, neměl jasného vlastníka ani uspokojivý plán hospodaření na příští sezónu, proto v původním termínu na začátku května nedostal od licenční komise profilicenci, nezbytnou pro start v první a druhé lize. Slavia navíc stále dluží přibližně 100 miliónů korun bývalému majiteli klubu, britské firmě ENIC.

Slavia se proti verdiktu licenční komise před týdnem odvolala a ve spolupráci s investiční skupinou Natland Group, která převzala akcie údajného bývalého majitele klubu Antonína France a stala se novým většinovým vlastníkem Pražanů, se snažila chybějící podklady dodatečně doložit.

Rozhodnutí za tři čtvrtě hodiny 

Slávistické odvolání nejprve prostudoval licenční manažer Stanislav Rýznar, který následně předal posudek odvolacímu orgánu - licenčnímu tribunálu ve složení předseda svazu Hašek, ředitel oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas, generální sekretář Rudolf Řepka a zástupce legislativního oddělení Jan Obst. Tribunál zasedl v úterý dopoledne, na schůzku si pozval také zástupce Natlandu a Platila a asi za tři čtvrtě hodiny rozhodl ve prospěch Pražanů.

"Materiály od obou klubů jsem zkompletoval a předložil licenčnímu tribunálu se stanoviskem. Tribunál poté, co všechny podklady prostudoval a vyhodnotil, konstatoval, že došlo k naplnění licenčního manuálu a stanovisko licenční komise změnil," uvedl Rýznar.

Tři podmínky

Dodatečně udělená licence pro Slavii obsahuje celkem tři podmínky, které musí klub splnit. "Licenční tribunál chce dohlédnout na hospodaření Slavie. Má podmínku, aby byl čtvrtletně informován o stavu hospodaření Slavie, o stavu splnění závazků, aby byly řádně vypláceny platy a odměny hráčům," přiblížil Platil.

Tribunál chce také znát závěry valné hromady klubu. Ta bude rozhodující pro definitivní potvrzení akcionářské struktury, kterou v úterý Slavia prostřednictvím knihy akcionářů doložila. Jako majoritního akcionáře představil vršovický klub společnost Natland.

Podle serveru Česká pozice.cz má třetinový podíl v klubu exministr dopravy Aleš Řebíček a 16 procent dál drží bývalý většinový vlastník, společnost ENIC, která ale zastává názor, že o svůj majoritní podíl nikdy nepřišla.

Dluhy vůči hráčům už vyrovnali

Skupina na konci minulého týdne vyrovnala dluhy Slavie ve výši asi patnácti miliónů korun vůči hráčům, realizačnímu týmu a zaměstnancům klubu k poslednímu dni předešlého roku, jak ukládá licenční manuál. Podle Platila by nejpozději do konce června, ale nejspíš dříve, měly být vyrovnány všechny zbylé dluhy vůči hráčům za letošní rok.

Natland uhradil také nedoplatky Pražanů vůči státu a předložil svazu vlastnickou strukturu klubu a jeho finanční zajištění pro příští sezónu. Rozpočet by se měl pohybovat přibližně ve výši 100 miliónů korun, Natland přispěje asi 40 milióny.

"Splnili jsme všechny podmínky, které byly potřeba doložit. Jsme samozřejmě rádi, že Slavia zůstává na prvoligové mapě. Je to jeden z důležitých kroků, ale ještě nás čeká spousta práce, aby to dopadlo dlouhodobě dobře," řekl mluvčí Natlandu Rostislav Starý. "Čekají nás jednání s věřiteli, musíme dokončit jednání s ENIC a dalšími stranami, musíme začít jednat o managementu, o posilách," nastínil Starý a nevyloučil, že do záchrany Slavie se mohou zapojit i další partneři.

Starý zároveň potvrdil, že nepřetržitě probíhají jednání s ENIC. Zda byla součástí dodatečného udělení licence i dohoda s ENIC nebo případně splátkový kalendář na úhradu dluhu, ale nechtěli Natland ani Platil sdělit. "Probíhají jednání s ENIC o tom, jak celou situaci vyřešit. Dokud neskončí, nebudeme je komentovat," řekl Starý.

Reklama

Související témata: