Hlavní obsah

Hašek ví, ale neprozradí: zda ENIC na Strahov psal a zda se majority ve Slavii domáhá

Jedna pozitivní zpráva: Slavia z ligové mapy nezmizí, neboť licenční tribunál vedený šéfem českého fotbalu Ivanem Haškem ji licenci na příští sezónu udělil. Druhá přece jen zneklidňující: Slavii dál obestírá jisté tajemno. I třeba v tom, že někdejší vlastník vršovického klubu ENIC se o své nároky a pohledávky hlásí i nehlásí. Jak jinak si totiž vysvětlit Haškova slova, že žádný dopis či zprávu od ENICu v rukou neměl, přičemž prakticky záhy přiznává, že dopis od této britské společnosti týkající se situace ve Slavii na Strahov přišel?!

Foto: Michaela Říhová, Právo

S míčem žongluje první muž českého fotbalu Ivan hašek rozhodně lépe, než se slovy...

Článek

Slavii jste udělili licenci pro příští ligový ročník jednomyslně. To opravdu nenastaly při zasedání tribunálu žádné pochybnosti?

Za čtvrt hodiny jsme byli hotoví. Nebylo nad čím uvažovat, neboť požadavky, kvůli nimž licenční komise Slavii licenci neudělila, klub splnil.

Zaplacené dluhy hráčům, uhrazené pohledávky státu, prohlášení auditora o výši kapitálu a alespoň před vámi rozkrytá vlastnická struktura klubu, s tím Slavia skutečně na Strahov přišla. Co ale britská společnost ENIC, která se dál považuje za majoritního vlastníka klubu a tvrdí, že o většinový podíl přišla na poslední valné hromadě podvodem?

Měli jsem akcionářský výpis Slavie k dispozici, seznam jsem na vlastní oči viděl.

Ivan Hašek při jednom z jednání s bývalým majitelem Slavie Antonínem Francem (vlevo) a ředitelem klubu Miroslavem Platilem.foto: www.fotbal.cz

Figuruje v něm také ENIC?

Nebudu a ani nemohu prozrazovat, kdo je vlastníkem Slavie. Pokud to bude chtít učinit, sám to oznámí. Já k tomu oprávnění nemám.

Znamená to snad, že se ENIC o svůj většinový podíl ve Slavii nepřihlásil?

Žádný dopis ani zprávu jsem od ENICu v ruce neměl, na svaz rovněž žádný takový dokument nepřišel.

Jenže ENIC několikrát veřejně deklaroval a i usnesením londýnského soudu argumentoval, že mu majorita ve Slavii patří nadále.

Vycházeli jsme ze seznamu akcionářů, jenž nám vlastník Slavie předložil. A opakuji, že jsem ani já, ani licenční komisař žádný dokument o nárocích společnosti ENIC neobdrželi.

A to vám stačí? Neobáváte se, že se může v budoucnu objevit na světle světa kauza podobná té s dvěma Bohemkami?

Zmiňované spekulace už jdou nad rámec licenční řízení. Po slávistickém odvolání jsme měli čtyři požadavky a Slavia, resp. Natland podmínky splnily.

Nejde ale jen o nároky společnosti ENIC na většinový podíl ve Slavii, jde i o pohledávky, které vůči kluby uplatňuje. A ty oscilují kolem 110 milionů korun

Vy víte, že někomu dluží ?! To jsou spekulace.

První muž českého fotbalu Ivan Hašek si oddechl. Kritický scénář ve Slavii je zažehnán.foto: Právo/Petr Horník

Spekulace? Vždyť i londýnský soud jejich oprávněnost potvrdil. A je tady i přiznání Slavie, která se k dluhu hlásí. Sám generální ředitel klubu přece přiznal, že Slavia zmiňovanou částku dluží a měla by ji uhradit okamžitě...

Ve zprávě auditora stojí, že žádná pohledávka po splatnosti není známá.

Jenže i tiskový mluvčí většinového vlastníka Natlandu Rostislav Starý potvrzuje, že dluh vůči ENICu existuje a že společnosti intenzivně jednají. Co když ENIC s pohledávkou přijde a bude zaplacení 110 milionů vymáhat?

Vycházím z informací vlastníků Slavie, kteří prokázali výši kapitálu, jenž mají k dispozici. Mají prostředky na to, aby případné pohledávky uhradili.

I když informace o nárocích společnosti ENIC de facto popíráte, momentální vlastník Slavie Natland s britskou společností jednání vede. A nepopírá to.  Aby tedy bylo úplně jasno - vy jste opravdu žádný dopis od ENICu – ať již domáhající se majority ve Slavii nebo pohledávek vůči klubu – nedostali?

Dopis máme, ale jeho obsah nebudu komentovat.

Prozradíte alespoň, čeho se týká?

Situace ve Slavii.

Současný vlastník vršovického klubu Natland vede se společností ENIC jednání. Sledujete ho?

Jde o jednání dvou subjektů v rámci obchodních aktivit, do něhož nemůžeme nijak zasahovat.

Co když se jednání zadrhnou? Co když dojde k problému?

Věřím, že k němu nedojde. Teprve kdyby nastal, bude svaz situaci hodnotit.

Jistou pojistku jste si dali ostatně předem. Slavia musí předložit, že uhradila veškeré dluhy vzniklé v letošním roce, předkládat na Strahov výkazy o hospodaření, do konce září je povinna předložit notářsky ověřený zápis z valné hromady. Proč takové výjimky, které jiné kluby v minulosti nedostaly?

Nejde o výjimky, protože tyto podmínky sahají nad rámec licenčního manuálu.

Co když je Slavia nesplní?

Pak budou následovat sankce.

Jaké?

Odebrání bodů, pokuta, disciplinární řízení, které rozhodne o výši trestu.

Může dojít i k tomu, že po valného hromadě Slavie se opět změní vlastnická struktura klubu. Není i tohle jisté riziko?

Riziko vzniká vždy, když se obchoduje. My ale nemůžeme přece klubům diktovat, kdo bude jeho majoritním vlastníkem.

Takže jste se současným stavem spokojený a do budoucna klidný?

Po kritické situaci, z níž jsem měl vážné obavy, se Slavia dostala do stabilizovaného stavu. Známe její současnou majetkovou strukturu, stejně jako silný kapitál, jenž nám představil své vize.

Reklama

Související témata: