Hlavní obsah

Sestup Brna? Druhá nejhorší věc v kariéře, smutní omilostněný Dostálek

Smutný závěr prvoligové kariéry prožívá brněnský fotbalista Richard Dostálek, který se bude v sobotním duelu s Jabloncem loučit s českou nejvyšší soutěží stejně jako brněnská Zbrojovka. Ta už má jistotu sestupu a minimálně rok tak stráví ve druhé lize. Dostálkovi umožnila loučení na hřišti disciplinární komise, když mu o jeden zápas zkrátila trest. "Chci si ten poslední zápas užít," těší se fotbalista.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Brněnský Richard Dostálek (čelem) v obětí se spoluhráčem Tomášem Okleťkem.

Článek

Těší vás, že vám disciplinární komise snížila o jeden zápas trest za vyloučení na Slovácku a můžete se v sobotním utkání s Jabloncem rozloučit ve 37 letech s prvoligovou kariérou?

Jsem za to vděčný. Budu moct zaokrouhlit počet zápasů v nejvyšší soutěži na 350. Pozvu rodinu a kamarády a budu hrát pro ně. Chci si úplně poslední prvoligový duel dokonale užít.

Navzdory slavnostnímu rámci utkání ale nastoupíte se smutkem v duši...

To je samozřejmé. Že Zbrojovka sestoupí do druhé ligy, jsem si donedávna absolutně nepřipouštěl. Vedle přetržených křížových vazů to je druhá nejhorší věc, která mě ve fotbalové kariéře kdy potkala.

Znáte příčiny sestupu?

Problém vidím v tom, že se za sezónu vystřídalo v mužstvu kolem čtyřiceti hráčů. To je strašně moc. Nepovedlo se stabilizovat širší kádr ani základní jedenáctku. Každý si navíc musí sáhnout do svědomí, zda udělal pro udržení Brna mezi elitou úplné maximum.

Vy si nevyčítáte, že jste vyloučením v Uherském Hradišti oslabil tým v následujících duelech s Českými Budějovicemi a Příbramí?

Ne. Já jsem byl v tom utkání v naprosté pohodě. Jenže domácí Kordula mi spadl na operovanou nohu a mně cuklo v koleni. Svoji reakci vidím jako zcela přirozenou. Bohužel jsem dostal červenou kartu, což mě strašně mrzí.

Trenér Wagner vás požádal, abyste pomohl Brnu ještě aspoň půl roku ve druhé lize. Jak jste na to reagoval?

Vzal jsem si čas na rozmyšlenou. Momentálně mám totiž v hlavě obrovský zmatek. Pokud mi vedení klubu předloží vážnou nabídku, budu uvažovat o tom, že se pokusím napravit, co jsme jako mužstvo zpackali.

Co se vám bude honit hlavou, až v sobotu naposledy vyběhnete na ligový trávník?

Vzpomenu si, jak jsem v devadesátých letech přišel do Zbrojovky jako neznámý mladíček z vesnice, který se hned dostal do základní sestavy a ve druhém utkání vstřelil gól. Pak se mi podařilo dostat se i do evropských pohárů, získat zahraniční angažmá a zahrát si za národní mužstvo. Nikdy ale hlavně nezapomenu na velké zápasy na brněnském stadiónu za Lužánkami, kde návštěvnost takřka neklesla pod dvacet tisíc.

Reklama

Související témata: