Hlavní obsah

Sparta porazila Hradec, Pekhart se však králem ligových střelců nestal

O titul definitivně přišli již před týdnem, a tak se fotbalisté Sparty rozloučili s ligovým ročníkem bezstarostným zápasem s Hradcem Králové. Na výhře 3:1 se brankou z penalty podílel také Tomáš Pekhart, pro něhož to byl 18. gól v sezóně. Králem střelců se však před odchodem do Norimberku nestal. V Brně se dvakrát trefil jablonecký Lafata, a tak si za devatenáct zářezů nasadil korunu krále střelců on.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťan Tomáš Pekhart proměňuje penaltu v zápase s Hradcem Králové.

Článek
Fotogalerie

Jako mužstvo už fotbalisté Sparty titul zachránit nemohli, a tak chtěli alespoň pomoci svému spoluhráči k individuálnímu triumfu. Tomáš Pekhart ani netušil, že se v rozlučkovém duelu s Hradcem Králové dočká tak brzy...

Sionko již ve 3. minutě odcentroval, Chleboun zahrál ve vápně rukou a sudí Hrubeš nařídil penaltu. Míč si pochopitelně vzal Pekhart a nekompromisní střelou si připsal osmnáctou trefu v sezóně. V tu chvíli se tak v čele tabulky střelců o jeden gól odpoutal od svého jabloneckého exspoluhráče Lafaty.

Na Letné pak byl k vidění bezstarostný fotbal, jaký se ostatně předem očekával. Hradec si rád zaútočil, do zakončení se však dostával dost složitě. Gólman „votroků“ Lindr byl naopak v permanenci. Nejprve musel zastavit nájezd beka Pamiče, který si naběhl až na hrot, a ve 23. minutě sebral gól z kopaček Kwuekeho, jehož do tutové šance vzorně uvolnil Pekhart.

Druhému gólu však hosté ještě do přestávky neušli. Po rychlé akci Kadlece s Kušnírem zůstal v šestnástce neobsazený Kweuke a přestože vedle něj stál Pekhart, kamerunský obr si chtěl vylepšit vlastní střelecké konto a bezmocného Lindra překonal sám.

Jako by Pekhart tušil, že Lafata mezitím v Brně nasázel dva góly, čímž se zase utrhl v tabulce střelců on. Sparťanský útočník si došel pro přímý kop z hranice, vystřelil parádně, jenže Lindr mu smělým skokem radost pokazil.

Lafata pak mohl být na dálku celkem v klidu. Sparta po přestávce zvolnila a oddechový fotbal šance nepřinášel. Pekhart se ukázal ještě v 60. minutě, jeho hlavičku však lapil pohotový Lindr. Gól měl na hlavě také mladý hradecký Černý, jehož táta řádíval na letenském trávníku ve sparťanském dresu, jenže branku těsně minul.

Hradec se nakonec přece jen dočkal, Pilař snižujícím gólem oslavil svou nominaci do reprezentačního áčka. Pekhartovi už v závěru chyběla podpora spoluhráčů, sparťani zápas dohrávali na půl plynu. Třetí gól přidal až v nastavení Zápotočný, který minutu před koncem vystřídal právě Pekharta.

Sparta Praha - FC Hradec Králové 3:1 (2:0)
Branky: 4. z pen. Pekhart, 38. Kweuke, 90.+1 Zápotočný - 79. Pilař. Rozhodčí: K. Hrubeš - Peřina, Nádvorník. Bez karet. Diváci: 6597.
Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek, Pavelka (80. Hušek), Kadlec (46. Kerič) - Pekhart (89. Zápotočný), Kweuke. Trenér Jozef Chovanec.
Hradec: Lindr - Pávek, Chleboun, Hochmeister - Poděbradský (70. Rezek), Fischer, Janoušek, Zelený - Štěpán (60. Hodas), P. Černý, Pilař (80. Jandík). Trenér Václav Kotal.

Reklama

Související témata: