Hlavní obsah

U Liberce končí trenér Rada, oslovily ho Teplice

LIBEREC

U fotbalistů Liberce po sobotním utkání posledního 30. kola první ligy proti Českým Budějovicím skončil trenér Petr Rada. Dvaapadesátiletý kouč, který měl na severu Čech smlouvu na dobu neurčitou, odchází ze Slovanu na vlastní žádost po vzájemné dohodě s vedením klubu. Rada má několik nabídek, mezi nimi jsou i Teplice, kde již v minulosti působil a kde končí Jiří Plíšek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Petr Rada v příští sezóně liberecké fotbalisty nepovede.

Článek

Bývalý reprezentační kouč se na ukončení angažmá v Liberci dohodl ve čtvrtek. "Zvažoval jsem to asi deset až čtrnáct dní. Byly určité věci, které jsme si vyhodnotili a prostě jsme se dohodli, že každý půjdeme vlastní cestou. To se ve fotbale stává," řekl Rada na tiskové konferenci.

Do Liberce přišel v průběhu končící sezony po odvolaném Josefu Petříkovi. Tým převzal na konci října na jedenáctém místě pouhý bod nad poslední příčkou, Slovan ale rychle probral a posunul ho výš. Severočeský klub se především díky čtyřem jarním výhrám po sobě dostal do horní poloviny tabulky a do posledního kola bojoval o čtvrtou pozici.

Přesto se Rada v Liberci rozhodl skončit. "Musím říct, že se mi neodchází vůbec lehce. Se všemi lidmi v Liberci se mi skvěle spolupracovalo a jsem rád, že jsem mohl trénovat tenhle tým. Na Liberec budu jako na každé svoje angažmá vzpomínat v dobrém. Myslím, že jsem tu odvedl práci, za kterou se nemusím stydět," řekl Rada. "Ale myslím, že ten tým potřebuje impulz," doplnil.

Nabídek má víc, včetně Teplic

Rada by se mohl vrátit do Teplic a nahradit kouče Plíška. Vedení už s ním prý hovořilo. "Teplice jsou jedním z mančaftů, které mě oslovily. Nabídek mám víc, ale ty další kluby bych nechtěl jmenovat. Nějaká jednání proběhla, ale nic podepsaného zatím není," prohlásil Rada.

Konkrétnější jednání s Teplicemi by se podle něj měla uskutečnit začátkem příštího týdne. Tepličtí chtějí jméno nového trenéra oznámit v příštích dnech. "V tuto chvíli ale žádného trenéra domluveného nemáme," řekl obchodní ředitel klubu Petr Heidenreich. O oboustranném zájmu se hovořilo v zákulisí už delší dobu. V klubu je považován Rada za hlavního uchazeče, řekl ČTK zdroj blízký teplickému celku.

Na Stínadlech již Rada v minulosti dvakrát působil: nejprve v letech 2000 až 2001 a pak 2007 až 2008.

Liberecké vedení i hráče Radův odchod překvapil. "Přestože se proslýchaly různé informace, věřili jsme, že trenér Rada zůstane," řekl novinářům liberecký ředitel Libor Kleibl. "Snažili jsme se ho samozřejmě přesvědčit, aby zůstal, ale když se někdo v tomhle věku a s těmito zkušenostmi rozhodne, nic moc se s tím nedá dělat. Je to svobodná vůle, respektovali jsme to," podotkl Kleibl, který nesouhlasí s tím, že mužstvo potřebuje impulz, jak uvedl Rada.

Liberec nyní čeká hledání nového trenéra. "V hledáčku nějaká jména máme, ale zatím je nemůžu prozradit. Od zítřka začínáme celou záležitost řešit," dodal Kleibl.

Reklama

Související témata: