Hlavní obsah

Lafata: Spoluhráčům jsem slíbil zvěřinové hody

Sestupujícímu Brnu vstřelil na jeho hřišti dva góly a pak zhruba tři minuty zůstal v napětí. Až po potvrzení informace, že jeho konkurent Pekhart skóroval za Spartu v duelu s Hradcem jen jednou, se začal útočník Jablonce David Lafata šťastně usmívat. S devatenácti trefami získal korunu krále ligových kanonýrů.

Foto: Radek Petrášek

David Lafata tleská poté co proti Liberci nastřílel hattrick.

Článek

Máte z toho velkou radost?

Splnil se mi sen. Když jsem před lety s fotbalem začínal, přál jsem si být jednou nejlepším střelcem. Teď je to realita. Jsem hrozně šťastný.

K prvnímu gólu v Brně vám trochu pomohl gólman Zbrojovky Bureš…

Je to tak. Míč mu proklouzl mezi rukama. Před druhým mi poslal perfektní centr Honza Kovařík, stačilo jen ve skluzu netrefit gólmana.

Další tutovku jste ještě zahodil…

To mě krásně uvolnil Mára Jarolím. Jenže jsem se netrefil – chtělo to víc klidu. Mohl jsem počet branek zaokrouhlit na dvacet, ale nelituji, že se mi to nepovedlo.

Souhlasil trenér Komňacký s tím, aby mužstvo hrálo v Brně na vás?

Ano. Mluvil o tom při přípravě na zápas. Řekl, že by bylo dobré, kdyby nejlepší střelec byl od nás. Kluci měli za úkol hledat mě před brankou ještě víc než jindy.

Zajímal jste se během zápasu, jak to střílí Pekhartovi na Letné?

Vůbec. Ale o přestávce jsem zaslechl, že dal gól z penalty.

Při odchodu z trávníku jste ale moc nadšeně nevypadal…

Byl jsem docela vyčerpaný, protože mě v týdnu postihla nějaká viróza. Ke konci mě už chytaly křeče. Nechtěl jsem se ale nechat vystřídat, pořád jsem cítil šanci, že bych mohl dosáhnout na čtvrtý jarní hattrick.

Co říkáte tomu, že i druhý nejlepší střelec Pekhart, který za vámi zaostal o jediný gól, je dosud kmenovým hráčem Jablonce?

To je pro náš tým velké vyznamenání. Možná by bylo lepší, kdybychom na tom byli stejně a o prvenství se podělili. Nebudu ale zastírat, jak obrovskou mám radost, že koruna patří mně. Tomášovi přeju, aby ji získal za rok v Německu, kde bude působit.

Na podzim, kdy Pekhart ještě nastupoval za Jablonec, se mu vedlo střelecky lépe než vám…

Ano, zařídil nám spoustu bodů. Po jeho odchodu se pro změnu začalo dařit v koncovce mně.

Jak se odvděčíte za gólové přihrávky spoluhráčům?

Slíbil jsem jim zvěřinové hody, a to dodržím. Dojde na ně ale zřejmě později, protože teď se kluci rozprchnou na dovolené.

Vy si ovšem na volno ještě počkáte…

Vůbec toho nelituju. Start v národním mužstvu na turnaji v Japonsku považuju za třešničku na dortu na závěr povedené sezóny. Narazíme na zajímavé soupeře, pevně doufám, že dostanu šanci si zahrát.

Reklama

Související témata: