Hlavní obsah

Plzeňský šampión Horváth a kanonýr Sparty Kweuke králi sestav Sport.cz

PRAHA

Remizovali spolu v redakčním hodnocení sestav kola, hlavní cíl v ligové sezóně splnil však jenom jeden z nich. Kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth dovedl Viktorii k historickému prvnímu titulu, zatímco kamerunský útočník Léonard Kweuke prožil se Spartou zklamání z pádu na druhé místo. Oba hráči se shodně objevili devětkrát v sestavě kola Sport.cz, takže o pomyslnou korunu se dělí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kapitán Plzně Pavel Horváth slaví titul.

Článek

Kdo ví, jak by ideální sestava právě skončené sezóny fotbalové Gambrinus ligy podle hodnocení Sport.cz uspěla třeba na blížícím se Kirin Cupu v Japonsku. Je složena z hodně zkušených fotbalistů a reprezentační trenér Michal Bílek by samozřejmě nemohl využít služeb útočníka Kweukeho, který je jediným cizincem.

Sestava sezóny 2010/11 podle Sport.cz:
Blažek (6, Sparta) - Rajtoral (5, Plzeň), Bystroň (5, Plzeň), Janotka (5, Olomouc) - Petržela (7, Plzeň), Horváth (9, Plzeň), Kisel (7, Slavia), Štajner (7, Liberec) - Pekhart (8, Jablonec/Sparta), Kweuke (9, Sparta), Lafata (8, Jablonec).

Číslo v závorce udává, kolikrát byl hráč za sezónu nominován do sestavy kola.

V sestavě sezóny mají převahu plzeňští šampióni, kteří dodali čtyři hráče. Dva a půl hráče má Sparta - střelec Pekhart totiž dával na podzim góly za Jablonec, který tak má jeden a půl zástupce a všechno dá dohromady požadovanou jedenáctku. Po jednom fotbalistovi v ní mají Olomouc, Slavia a Liberec.

Jaromír Blažek (Sparta) - Osmatřicetiletý gólman vychytal v sezóně 13 zápasů s čistým kontem, nejvíc ze všech. Pro kouče Chovance je veterán stále nepostradatelný.

František Rajtoral (Plzeň) - Pravý obránce moderního střihu, který zároveň splňuje roli falešného křídla. V ofenzivně laděném týmu Viktorie se tak cítí jako ryba ve vodě.

David Bystroň (Plzeň) - Z důrazného stopera se definitivně stal sběratel mistrovských titulů. Radoval se z nich ve všech třech svých dosavadních působištích - v Ostravě, Sofii i Plzni...

Sparťan Leonard Kweuke v zápase s Hradcem Králové.foto: Právo/Petr Horník

Tomáš Janotka (Olomouc) - Původně „vyučený“ záložník se usídlil na pravém kraji olomoucké obrany, dovolili jsme si ho však přesunout nalevo. Také on často předvádí ofenzivní výlety.

Milan Petržela (Plzeň) - Vyhlášený rychlonožka patřil k hlavním trumfům mistrovského mužstva, logicky se tak dopracoval až do národního týmu.

Pavel Horváth (Plzeň) - Kapitán a ústřední postava mistrovské Viktorie. Ve Spartě už ho nechtěli, takže senzační plzeňský triumf má pro něj příchuť sladké osobní satisfakce.

Karol Kisel (Slavia) - Kapitán sešívaných trosečníků, kteří hráli celé jaro zadarmo a pod hrozbou krachu celého klubu, přitom předváděli výborný fotbal. Po sezóně se vrací zpátky do Austrálie.

Jiří Štajner (Liberec) - Mazák od Nisy má pořád co nabídnout, ať už jde o nezištné finální přihrávky či parádní góly, z nichž čiší mimořádná fotbalová chytrost.

Tomáš Pekhart (Jablonec/Sparta) - O jediný gól mu unikla koruna pro krále střelců, ale pořád má všechno před sebou. V nejbližší době evropský šampionát jedenadvacítek a pak odchod do Norimberku.

Léonard Kweuke (Sparta) - Obrovitý Kamerunec se na Letné chytil až v závěru podzimu. Když pak ale spustil svůj gólostroj, nebyl k zastavení. Těžko udržitelný typ kollerovského ražení.

David Lafata (Jablonec) - Vyhlášený myslivec na jaře jako tradičně výrazně ožil, dal dohromady hattrick z hattricků a po přestřelce v posledním kole se stal nejlepším kanonýrem ligy.

Reklama

Související témata: