Hlavní obsah

Celá Sparta byla na koberečku u Křetínského, Hašek dostane větší kompetence

Získali nejvíc bodů za posledních deset let, přesto je hodnocení fotbalové sezóny na Letné rozpačité. Sparta přece ztratila mistrovský titul a znovu neprošla do Ligy mistrů. Postup do jarní části Evropské ligy tyto ztráty samozřejmě nevyvážil. V létě tedy přijdou změny. Větší kompetence dostane první trenér Martin Hašek, generální sportovní manažer Jozef Chovanec už možná nebude chodit na lavičku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kouč Sparty Jozef Chovanec (vlevo) a první trenér Martin Hašek.

Článek

Úspěšná, nebo neúspěšná? Tak jednoznačné zhodnocení sezóny 2010/11 z Letné nezazní. „Je třeba to rozdělit. Nesplnili jsme cíl, kterým byla obhajoba ligového titulu. Neprobojovali jsme se do Ligy mistrů, přestože jsme přes Žilinu jednoznačně postoupit měli. Na druhou stranu jsme v lize získali 68 bodů, tedy nejvíc za posledních deset let. A také postupem do jarní fáze Evropské ligy jsme se ve srovnání s minulým ročníkem zlepšili,“ říká Jozef Chovanec, generální sportovní manažer Sparty a kouč prvního týmu.

Majitel klubu Daniel Křetínský by se zřejmě vyjádřil příkřeji. „Není žádná pravda, že se s ním kapitán Tomáš Řepka nedávno pohádal. Pravdou však je, že jsme byli všichni na koberečku u pana Křetínského a vyslechli si, co si každý zasloužil,“ líčí Chovanec.

Triumvirát po dovolené dohodne, co kdo bude dělat

Stalo se tak po zápase s Libercem, v němž Sparta nakonec uhájila vítězství 3:2. „I z toho je vidět, že nepodléháme sebeuspokojení. Každý má svůj díl viny na tom, že jsme titul neobhájili.“

Křetínský teď má schválit změny, k nimž dojde v realizačním týmu. „Trenérský štáb se zúží, minimálně jeden člověk odejde. První trenér Martin Hašek dostane větší kompetence, ale tím pádem také větší zodpovědnost,“ předesílá Chovanec.

Není dokonce vyloučeno, že generální sportovní manažer, který má na starosti také všechny další týmy, už nebude usedat na lavičku áčka. „Zatím nechci přesně rozebírat, co kdo budeme přesně dělat. Něco jsme si už s Martinem vysvětlili a další detaily přijdou poté, co se vrátí z dovolené a sedneme si společně i se šéfem klubu panem Křetínským.“

Vidlička a Juhar na cestě, na další změny je zatím brzy

Chovanec zatím nechce komentovat ani případné změny v kádru. Zatím jen potvrdil, že Sparta je blízko angažování teplického Vlastimila Vidličky a košického Martina Juhara. „Pokud jde třeba o Tomáše Řepku, o žádné nabídce z Emirátů zatím nevíme. Vracejí se nám hráči z hostování, další změny budou závislé od toho, jací hráči budou moci přijít. V tomto směru nejsme limitovaní tím, že letos nebudeme hrát o postup do Ligy mistrů.“

Sparta v zimě prodala dva klíčové hráče Juraje Kucku a Bonyho Wilfrieda. „Nevidím v tom zásadní oslabení. Bez nich jsme na jaře dokonce uhráli víc bodů než na podzim s nimi. Pravdou však je, že s nimi v sestavě byla naše hra zajímavější, hlavně na pohárové scéně,“ srovnává Chovanec.

Reklama

Související témata: