Hlavní obsah

Bude se kvůli Olomouci odkládat los ligy? Lubas to nevylučuje, ale přidává: Hrát se musí začít včas

dos, zpSport.cz

Až vyloučení z ligy hrozí fotbalové Olomouci v případě, že jí disciplinární komise prokáže pokus o uplácení před zápasem s Bohemians Praha v květnu 2009. Rozhodnutí má padnout v pondělí 27. června a vzhledem k tomu, že Hanáci by se pak jistě odvolali k odvolací a revizní komisi, hrozí pěkná paseka v přípravě nového ligového ročníku. Těžko zatím soudit, kdo všechno ho vlastně bude hrát...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas.

Článek

Svědectví, jež někdejší sportovní ředitel olomoucké Sigmy Jiří Kubíček přednesl před olomouckým okresním soudem a ve čtvrtek znovu před strahovským fotbalovým tribunálem, obsahuje mnohé indicie, že ke korupci skutečně dojít mohlo. Jeho bývalý klub se sice brání a obvinění odmítá, jenže nejtvrdší možné sankce se musí reálně obávat.

A to přesto, že samotný Kubíček nemyslí, že by došlo na nejvyšší možný trest - tedy vyloučení Hanáků z ligy. "V této kauze selhal lidský faktor, vyloučení z ligy by zničilo všechno,co se v Olomouci třicet let budovalo," meditoval na Strahově poté, co opustil jednání disciplinární komise.

"Sazebník možných trestů je navíc rozsáhlý a vyloučení je až na jeho konci," přidával Kubíček.

Jenže Olomouci před Goldovým tribunálem přitížela nejen slova Kubíčka a jím pořízená audionahrávka rozhovoru s klubovým ekonomem a pokladníkem Ladislavem Římský, ale i výpověď předsedy odvolací a revizní komise Ondřeje Lněničky. Ten totiž potvrdil slova majitele střížkovských Bohemians Karla Kapra z loňského roku, že si u něho chtěl uložit 300 tisíc korun, což je částka, o kterou v celé korupční kauze jde. Právě touto sumou se měl snažit brankář Hanáků Petr Drobisz hráče Bohemians po posledním zápase předminulého ligového ročníku uplatit, přemž celý scénář měli podle Kubíčka zosnovat trenér Zdeněk Pstoka s posvěcením šéfa klubu Jaromíra Gajdy.

Vezmeme-li v úvahu variantu, že Olomouc bude z ligy skutečně nakonec vyloučena, je dost podstatné, kdy k tomu dojde. Zda až po zasedání ligového shromáždění, jež schválí výsledky minulého ročníku a rozlosuje program Gambrinus ligy 2011/12, nebo ještě před ním.

Pokud by Olomouc byla vyloučena ještě před losem, zachránilo by se v soutěži Brno. Když k vyloučení dojde až po losu, Hanáky by nahradil třetí tým ze druhé ligy, kterým bude Jihlava. Ve hře je však pochopitelně velký háček - případné odvolání Olomouce proti verdiktu Goldova tribunálu, k němuž by téměř jistě došlo...

Termínová listina horkého června
čtvrtek 23.6.Okresní soud v Olomouci bude pokračovat v projednávání případu údajné korupce, předvoláno je 27 svědků, Kubíček mezi nimi.
pátek 24.6.Dosud platný termín pro rozlosování nového ročníku ligy.
sobota 25.6.Finále mistrovství Evropy hráčů do 21 let - kéž by se týkalo i českého týmu...
neděle 26.6.Valná hromada ČMFS.
pondělí 27.6.Mimořádné zasedání disciplinárky k případu Olomouc.
pátek 29.7.První zápas nového ligového ročníku.

Předseda disciplinárky ve čtvrtek ujistil, že v pondělí 27. června fotbalový verdikt padne i v případě, že by Okresní soud v Olomouci ve čtvrtek 23. června případ znovu odložil k dalšímu projednávání.

„My prostě rozhodneme 27. června. Nenecháme se rozhodně zatáhnout do bahna, aby se to táhlo tři čtyři měsíce a předvolávali spoustu dalších svědků. Jestliže se uplácelo a byly porušeny fotbalové řády, nemusíme čekat na rozhodnutí soudu,“ vyhlásil Jiří Golda.

Nabízí se tedy logický krok - odložit losování nového ročníku ligy, k němuž má dojít v pátek 24. června, až na termín po rozhodnutí disciplinárky. „Možné je všechno, už jsem o tom se zástupcem klubů Dušanem Svobodou mluvil. Nechci to uspěchat, ale začátkem příštího týdne se rozhodneme,“ řekl pro Sport.cz v pátek Ivo Lubas, svazový šéf pro profesionální fotbal.

Zároveň však upozornil na další problém. „Olomouc by se zřejmě odvolala a je otázkou, kdy by se odvolačka sešla. Ta nemá zapotřebí něco urychlovat, schází se podle potřeby. Já se musím starat především o to, abychom včas rozehráli ligu. A času na nějaké manévrování moc není. Pokud zůstane zachován televizní model, první zápas by se měl odehrát v pátek 29. července,“ poukázal Lubas.

Reklama

Související témata: