Hlavní obsah

Karle, vyber si svou židli, vyzvaly ligové kluby Poborského

PRAHA

Teprve před deseti dny se postavil do čela nově vzniklé České asociace fotbalových hráčů a už má problém. „Vyber si, na které židli chceš sedět,“ vyzvaly ligové kluby předsedu „hráčských odborů“ Karla Poborského, neboť jim vadí, že stojí na obou stranách barikády. Jako majitel Českých Budějovic zastupuje dvaatřicet profesionálních klubů ve výkonném výboru, zároveň ale šéfuje asociaci, jež si dala za cíl soustředit ve svých řadách na 1700 profesionálních hráčů.

Foto: čtk

Jako majitel ligových Českých Budějovic a zároveň zástupce profesionálních klubů ve výkonném výboru se Karel Poborský předsednictvím v hráčských odborech dostal do střetu zájmů.

Článek

Dalo se očekávat, že klubům první a druhé ligy nebude Poborského předsednictví v hráčských odborech po chuti. A nic na tom nemění, že vlastně jen vyslyšel volání FIFA, jíž nebylo po chuti, že hráčská asociace v českém fotbale neexistuje. Hned po listopadu sice vznikla, ale její život byl vpravdě jepičí.

„FIFA po založení asociace fotbalových hráčů opravdu důrazně volala,“ vysvětloval Karel Poborský, proč se ustavení hráčských odborů ujal a postavil se do čela výkonného výboru tvořeného reprezentačním manažerem Vladimírem Šmicrem a plzeňským kapitánem Pavlem Horváthem.

S projektem a představami, jak by měly hráčské odbory fungovat a jaký servis by měly fotbalistům poskytovat, vystoupil Poborský i na zasedání Ligové fotbalové asociace, jež v těchto dnech také vzniká a jejímž cílem je vytvoření samostatných profesionálních soutěží.

„Vzali jsme vznik hráčské asociace na vědomí, bereme ji jako partnera pro případná jednání, na jejím financování se však podílet nebudeme,“ vzkázaly kluby hráčům a jejich šéfům.

Většině zástupců dvaatřiceti profesionálních klubů se přitom nelíbilo, že Karel Poborský sedí na dvou židlích a proto mu adresovali apel, aby si vybral, na které straně barikády chce vlastně být.

„Adresovali jsme mu doporučení, aby zvážil, zda by jako zástupce klubů ve výkonném výboru a majitel Českých Budějovic měl působit i ve vedení hráčských odborů.  A zároveň jsme požádali předsedu svazu Ivana Haška, aby s předsedkyní Odvolací a revizní komise Markétou Heindlovou projednal, zda není evidentním střetem zájmů to, že působí ve vedení hráčské asociace a zároveň je i předsedkyní nejvyššího odvolacího orgánu svazu, který často řeší spory mezi kluby a hráči,“ potvrdil stanovisko Ligové fotbalové asociace její předseda Dušan Svoboda.

Nezůstalo ale jen u tohoto doporučení. Po posledních kauzách, jež se ocitly před disciplinární komisí, po zveřejňování různých audionahrávek předkládaných kupříkladu v kauze údajné korupce v ligovém zápase předminulého ročníku nejvyšší domácí fotbalové soutěže mezi Olomoucí a Bohemians požadují kluby i korekce v disciplinárním řádu.

„To proto, aby nelegální zvukové záznamy, jejich sestřihy a různě upravované nahrávky nebyly připuštěny jako důkazní prostředek. Obáváme se vlivu různých zájmových skupin, jež by mohly tímto způsobem zneužívat dodatečně upravených zvukových záznamů k diskreditaci jiných osob,“ tlumočí Svoboda stanovisko klubů, které pověřily své zástupce ve výkonném výboru ČMFS, aby iniciovali potřebné úpravy disciplinárního řádu.

Reklama

Související témata: