Hlavní obsah

Hašek se vyhazovu nebál a Řepkovi prý klidně řekne, že je náhradník

Zůstal prvním trenérem, dostal však větší pravomoci přesahující do manažerské sféry. Martin Hašek je se svou pozměněnou rolí ve fotbalové Spartě spokojen, přestože poslední slovo ohledně taktiky a sestavy bude mít i nadále generální sportovní manažer Jozef Chovanec. „Jednou bych rád vedl nějaký tým zcela sám, ale nynější role ve Spartě mi vyhovuje,“ ujistil Hašek při úterním startu letní přípravy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První trenér Sparty Martin Hašek.

Článek

Jozef Chovanec avizoval po skončení minulé sezóny změny v realizačním týmu. Jaká je teď tedy vaše role?

Skončil Jan Kmoch a jiný trenér místo něj nepřijde. Moje kompetence byly posíleny. Dosud jsem měl na starosti přípravu a vedení tréninkových jednotek, teď budu mít přesah až do manažerské práce. Budu mít slovo při tvorbě týmu, kdo přijde a kdo odejde. Mojí hlavní náplní však dál zůstává příprava a trénink. Poslední slovo ohledně sestavy a taktiky má Jozef Chovanec, který mužstvo nadále povede z lavičky.

Asistent Kmoch odešel. Vy jste se poté, co Sparta neobhájila titul, necítil ohrožen?

To bych se musel bát - a v tom případě jsem se ohrožený necítil. Dělám svou práci, jak nejlíp umím. Pokud by se mnou klub ukončil spolupráci, byl by to zkrátka život. Určitá pravděpodobnost, že skončím, byla. Neměl jsem dobrý pocit z toho, že jsme neobhájili titul a že jsme na jaře nehráli tak, jak jsme si představovali, i když bodový zisk byl velmi dobrý.

Kouč Sparty Jozef Chovanec (vlevo) a první trenér Martin Hašek.foto: Právo/Jan Handrejch

Teď jste tedy se svou rolí na Letné spokojený?

Ano. Jsem článkem v největší české sportovní organizaci, v klubu s největším rozpočtem. A moje role je ještě větší. Jednou bych rád vedl nějaký tým zcela sám, ale to platí o každém trenérovi.

Posvětil už úpravu pravomocí šéf klubu Daniel Křetínský?

Došli jsme ke konsensu s majitelem i generálním manažerem. Všichni tři jsme spokojení.

Jaká bude pozice kapitána týmu Tomáše Řepky v případě, že neodejde do zahraničí a zůstane ve Spartě?

Na jaře jsme měli tři velmi kvalitní stopery, teď k nim jako čtvrtý přibyl Hejda, který se vrátil z hostování. Tomášova pozice není neotřesitelná, ti ostatní mají stejnou šanci jako on.

Sparťan Tomáš Řepka (uprostřed) se spoluhráči po zápase s Hradcem Králové.foto: Právo/Petr Horník

Sedmatřicetiletý Řepka už tedy není stoperskou jedničkou?

Není to tak před sezónou dané, ale v přípravě se může ukázat, že Tomáš je dál nejlepší. Musíme samozřejmě brát v úvahu jeho věk. I kdyby jedničkou zůstal, nemůžeme si dělat plány na příští pětiletku s Řepkou na stoperu. Buď mu řeknu, že zůstává jedničkou, nebo mu oznámím, že začne sezónu jako trojka.

To byste mu klidně řekl?

Vy asi máte představu, že se kvůli Tomáši Řepkovi zastaví zeměkoule...! Tak to přece není. Nemám problém říci do očí jakémukoli hráči na světě to, co si myslím. Takže když si budu myslet, že je pro nás Tomáš třetí stoper, a stejný názor budou mít i další členové realizačního týmu, absolutně v klidu mu to řeknu. A pokud bude třetí, asi to bude i sám cítit.

Přijme Řepka, že se musí o místo v sestavě poprat?

Bude muset. Ale problém v tom nevidím. Tomáš je soudný, dokáže vidět věci tak, jak jsou. Proto předpokládám, že to zvládne i teď.

A kapitánem mužstva zůstává?

Máme za sebou první den přípravy, zatím jsme to neřešili. Pokud bude Tomáš dál hrát, zřejmě kapitánem zůstane. A pokud hrát nebude, musí být kapitán někdo jiný...

Reklama

Související témata: